[Classic] Hamulce przód-pisk spod pedała

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
przemoRSL
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[Classic] Hamulce przód-pisk spod pedała

Post autor: przemoRSL »

ELO,
wymieniłem klocki na ATE , jakiś czas temu,hamulec zrobił się dziwny,nie mam możliwości zablokowania kół w czasie normalnej jazdy. Gdy wcisnę ham do końca koła hamują ale nie na szlag,a spod pedała słychać jakiś dziwny pisk,choćby powietrze... czy coś... próbowałem pompować pedałem bo myślałem że zapowietrzone ale nie robi się twardszy jak przy norm zapowietrzeniu. pedał jest cały czas twardy gdy hamuję.Hamuje ale słabo,wszystkie polo classic mają słabe ham?

PS. mam pełne nie wentylowane tarcze z przodu,a chce wymienić na wentylowane-jakie bylyby koszty tego i jakie części wymienić a co zostawić przy takim swap'ie??
proszę o pomoc
zawsze do przodu,ale czasami lepiej spojrzeć w wsteczne lusterko

Pławniovwice 2009
Awatar użytkownika
conan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: conan »

U mnie hamulce są bardzo dobre. Tarcze mam wentylowane. Niewiem czy da rade zamontować w twoim przypadku wentylowanych, możliwe że jest różnica w zacisku. Na bank tarcze wentylowane mają cieńsze klocki niż w pełnych.
Co do hamulca to może padło ci serwo ? Wcisnij pedał hamulca na wyłączonym silniku a następnie go zapal, pedał powinien ci opaść trochę w dół. Ewentualnie coś z pompą.
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Czy masz ABS?

Bo jeżeli masz to choćbyś się s....ł nie zablokujesz kół. Pedał jest mięciutki, ciśniesz jak w masło. Awaryjne hamowanie to ostre kopnięcie w pedał hamulca :oki:
Jeżeli klocki są nowe to są niedotarte lub nierówne. Czasami pomaga przeszlifowanie papierkiem ściernym.
Sprawdź płyn hamulcowy. Wymiana co 2 lata. No i odpowietrzenie instalacji.

Tarcze wentylowane jeżeli mają te same wymiary i otwory co oryginał po prostu wymieniasz. Cena zależna od producenta.

Jak napisał poprzednik hamulce są bardzo dobre. Jeszcze nie zawiodły. Droga hamowania zależna jest również od oponek i sprawnego zawieszenia. W pewnym stopniu hamulce bębnowe również biorą udział w procesie hamowania. Tam też warto zaglądnąć.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
przemoRSL
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

na klockach jeżdżę już prawie 3 tydzień,poprawy nie ma. a abs - u nie mam.
Może faktycznie odpowietrzyć, a tył jeszcze nie ruszany...
w razie czego, zmiana tarcz to także docisk z wentylowanych trzeba przełożyć i jeszcze coś?
płyn wnet wymienię ,więc obejrzymy może masz rację Artpolo. dam znać czy coś się poprawiło.

Pławniovwice 2009
Awatar użytkownika
conan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: conan »

Na bank te klocki co masz teraz nie bedą pasowały do tarczy wentylowanej, chyba że jakimś cudem ta tarcza jest tak samo gruba jak wentylowana w co wątpie. W pełnych tarczach klocki są grubsze a w wentylowanych dużo cieńsze. Tego jestem pewny na 100% bo sam przez pomyłke kupiłem klocki do tarcz zwykłych a mam wentylowane i nie można było tego poskładać.
Zaciski może i te same ale to by trzeba już sprawdzić. Sprawdź te serwo :D
Awatar użytkownika
przemoRSL
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

oki conan, sprawdzę to dziś ,a z grubością to wiem,ze są do zwykłych tarcz grubsze klocki. mnie zastanawia to z dociskiem i czy jeszcze coś trzeba wymienic,śruby czy trzeba coś przerabiać...itd aha,znalazłem na allegro tarcze febi , brembo nie wentylowane ale nacinane i otworowane... może takie cudo poprawi hamowanie+klocki sportowe jakies do tego?

-- 13 Sie 2009 13:29 --

conan i sprawdzilem,serwo dziala chyba normalnie,wcisnalem pedal zapalilem i opad troche nizej,ten pisk spod pedala jest gdy pedal jest na samym dole(do konca wcisniety ham.do oporu)i gdy lekko zwolinie iz now wcisne znów ten pisk poietrza chocby... ku... nie wiem co to jest, może płyn juz do wymiany i odpowietrzyc caly układ.?

Pławniovwice 2009
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”