Witam
Wiem że tematów z tym związanych ale zrobiłem już chyba wszystko i nie wiem co jeszcze mogę zrobić więc szukam pomocy.
Sprawa tyczy się vw polo z silnikiem 1.4 z 96 roku. Silnik AEX
Mianowicie po odpaleniu silnika i pozostawieniu na wolnych póki działa na ssaniu jest wszytsko ok ale jak już ssanie przestanie działać to co kilka sekund sinik przez ulamek sekundy nie działa równo. Obroty w tym czasie lekko opadają jakby przez tą chwile iskra nie docierała na ktoryś z cylindrów.
Gorzej jest w czasie jazdy, do około 2.5 tysiąca obrotów silnik nie równo pracuje jakby przerywał przez co ma mniejszą moc. Jak już przekroczy te 2.5 to idzie równo i gładko.
Dodatkowo w okolicach 2000 obr. auto zaczyna całe się telepać łącznie z kierownicą.
Sprawdziłem rozrząd i jest dobrze ustawiony, pasek też nie jest za luźny.
Wymieniłem cewke WN bo stara była lekko pęknięta, palec rozdzielacza, kopułke, czujnik temperatury bo na starym temperatura według vag dochodziła tylko do 67 stopni, świece oraz kable WN. Sprawdziłem czy dolot jest szczelny i profilaktycznie wymieniłem uszczelki. Wyczyścilem przepustnice oraz zrobiłem adaptacje. Czujnik temperatury zasysanego powietrza i temperatury też wyczyszczony. Zapłon też dałem do ustawienia.
Odłączałem sonde lambda zero efektów.
Jednak nic się nie zmieniło. Nadal co jakiś czas pryka na wolnych i równo idzie dopiero od 2.5 tysięca obrotów.
Wszystkie filtry oraz olej zostały wymienione.
Nie zawsze ale sporadycznie pojawia się jeden błąd:
Program VAG-COM
1 Fault Found:
00561 - Mixture Adaptation
14-10 - Adaptation Limit (Add) Exceeded - Intermittent
PolskiVAG
561 - Dopasowanie(ustalenie)składu mieszanki
przekroczona wartość adaptacji - dodawanie - BŁĄD SPORADYCZNY