[6n/6n2] Wymiana linek wybieraka

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

[6n/6n2] Wymiana linek wybieraka

Post autor: TOFIK_6n2 »

Musze wymienic linki wybieraka. Skrzynie mam zdjeta wiec miejsca w opor ale co dalej. Ogarniał ktoś temat ? Jakies porady pomysły. W szukajce nic na ten temat nie ma. Trzeba pol dechy rozbierac by to wymienic czy da rade jakos lajtowo to obejsc ? Zakupilem cala dzwignie i linki. U mnie tulejka trzymajaca wybierak skrzyni na lince sie juz wytlukla ze 1 cm luz miala.
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

jeśli masz cały wybierak to zmieniaj wszystko, tylko musisz wywalić tłumik i osłony termiczne, potem masz tylko 4 nakrętki na klucz 13, odkręcasz, wyciągasz, wkładasz, przykręcasz :)
aa i nie zapomnij najpierw zdjąć gałki z mieszkiem :)
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Jabolek

Czyli oslony tunelu teoretycznie w srodku nie musze zdejmować?

-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

właśnie zlukałem jeszcze raz jak to wygląda, pod autem masz tak jak pisałem 4 nakrętki a od środka pod mieszkiem w tylnej części masz 2 platykowe nakrętki na klucz 10 które trzymają tunel, czyli prócz 4 nakrętek od spodu, mieszka z gałką i tych 2 platykowych nakrętek nic nie musisz demontować
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Jabolek

Dzieki wielkie za podpowiedz :) Czyli strach ma wielkie oczy :) Zorbie przy okazji Manula dla potomnych.

-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
trajano
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: trajano »

Witam

Dziś mnie mój "pierdzioch" zaskoczył. Jadę ja ci sobie spokojnie, staję sobie na światłach i nagle... dupa. wchodzi tylko 3 i 4 bieg. Wcześniej zauważyłem że nie mogę wbić 5 biegu. Po zatrzymaniu okazało się dodatkowo, że nie mogę wbić wstecznego, choć wcześniej wszystko działało, tyle że był straszny luz na drążku skrzyni i nigdy nie byłem pewien co wbijam (1, 3 lub 5 bieg np.) Czy to oznacza wymianę czy raczej omżna to naprawć i od czego zacząć "obdukcje"?
Dziś wstawiłem gada do garażu i jutro siętym zajmę, ale wcześniej liczę na fachowe podpowiedzi. Znalazłem juzwątek o wymianie całego wybieraka wiec duzo mi to pomoże jakby co.
=============================

[trajano]

Forum o wideorejestratorach samochodowych www.AutoWrzuta.pl
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

[quote=""trajano""]Witam

Dziś mnie mój "pierdzioch" zaskoczył. Jadę ja ci sobie spokojnie, staję sobie na światłach i nagle... dupa. wchodzi tylko 3 i 4 bieg. Wcześniej zauważyłem że nie mogę wbić 5 biegu. Po zatrzymaniu okazało się dodatkowo, że nie mogę wbić wstecznego, choć wcześniej wszystko działało, tyle że był straszny luz na drążku skrzyni i nigdy nie byłem pewien co wbijam (1, 3 lub 5 bieg np.) Czy to oznacza wymianę czy raczej omżna to naprawć i od czego zacząć "obdukcje"?
Dziś wstawiłem gada do garażu i jutro siętym zajmę, ale wcześniej liczę na fachowe podpowiedzi. Znalazłem juzwątek o wymianie całego wybieraka wiec duzo mi to pomoże jakby co.[/quote]

drążek zmiany biegów zachowuje się normalnie czy "jeździ" do przodu i do tyłu? skrzynia na drążek czy na linki?
mechanizmów raczej się nie naprawia, na szrotach max 50 zł kosztuje "nowy", proponuje zajrzeć TU
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”