zaczal brac olej

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

c
cinekban87
Newbie
Newbie

zaczal brac olej

Post autor: cinekban87 »

witam na wstepie chcialem powiedziec ze chodzi o golfa 94 rok 1.6 abu i wlasnie po zalozeniu gazu zaczal mi brac duzo oleju wczesniej bral minimalnie a teraz z 1.5 litra na 2 tysiace km
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Dymi z rury?
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

uszczelniacze zaworowe do wymiany
ewntualnie można zaraz pierścienie tłokowe zmienić
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
r
riggs
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: riggs »

Kolego dziwne to trochę że tuż po zamontowaniu gazu zaczął tak pić!Na gazie na pewno głowice są narażone na przegrzanie i często pękają(wiadomo że temp pracy na gazie jest wyższa niż na benzynie) hmm ale branie oleju?A kopci?Jak tak to na czarno czy niebieskawo??
Filtry MANN,FILTRON.Oleje Quaker State, MOBIL,żarówki CAR LIGHT,HELLA do waszych autek polecam.Już wkrótce do nabycia u mnie.Do oleju filtr gratis!!
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

a jak z dawką gazu? jeśli jest przykręcona tzn zbyt mała to drastycznie wzrasta temp spalania i przegrzać można głowicę lub skisić zawory i uszczelniacze....
Sprawdź kompresję na początek, ona powie ci w jakim stanie masz ten silnik, może przyszedł właśnie taki czas że żłopie olej i pokryło się to z gazem...życie płata dziwne figle....
civic r18a2/407 1,6 HDi
r
riggs
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: riggs »

Kolego jeszcze jedno.Otwórz puszkę z filtrem powietrza i sprawdz czy filtr powietrza jest suchy czy zaolejony.Jeśli idzie tam olej to znaczy że przez odmę a to znaczy że uszczelniacze zaworów.Jeśli jest tam olej to rzuć okiem czy dużo czy tylko lekko przyroszone.Jeśli dużo to tak jak mówiłem jeśli przyroszone a tobie zużywa dużo oleju to trzeba szukać gdzie indziej.Wtedy sprawdz jeszcze czy nie masz wycieków.Sprawdz czy spod dekla na głowicy nie leje z uszczelki a także sprawdz pod autem czy spod misy olejowej uszczelka nie puściła.Jeśli silnik jest suchy to wtedy leć do mechesa sprawdz kompresję.Ale gdyby problem tkwił w samym silniku i bierze ci tak dużo to nie ma siły żeby nie kopcił.Sprawdz wszystko po kolei i coś się wyjaśni.
Filtry MANN,FILTRON.Oleje Quaker State, MOBIL,żarówki CAR LIGHT,HELLA do waszych autek polecam.Już wkrótce do nabycia u mnie.Do oleju filtr gratis!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”