[6n] świeci kontrolka ABS i mruga ręcznego

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mydlos1
Raczkujący
Raczkujący

[6n] świeci kontrolka ABS i mruga ręcznego

Post autor: mydlos1 »

Przez dłuższy czas świeci mi się kontrolka ABS. Po sprawdzeniu na komputerze okazało się, że dzieje się coś z czujnikiem prawego przedniego koła. Przyznam, że jeździłem z tym dość długo póki co nic z tym nie robiąc. Po około 2 miesiącach zaczęła mrugać kontrolka ręcznego hamulca. Płynu jest pod dostatkiem. Co mogło się stać?
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: ZbysheK »

Co do ręcznego hamulca to sprawdź czujnik przy dźwigni hamulca, czy jest w porządku. U mojego kumpla był uszkodzony i kontrolka hamulca paliła się cały czas.
Obrazek

Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher:
Awatar użytkownika
mr_raven
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mr_raven »

a umnie osttanio mrugała kontrolka recznego bo mialem malo plynu bo lewy cylinderek w tylnym kole prosi sie o wymiane bo sie poci :P ale dolalem plynu i jest juz ok a wszysko powodem bylo tego ze samochod stał dłuzszy czas na recznym i tak mi sie stalo bo cylinderki juz mialem wczesniej do wymiany ale niewymienilem i teraz musze to zrobic ale jak zostawiam na biegu to narazie plynu nie ubywa ide dzis po zestaw naprawczy i po cylinderk zobaczymy jakie koszty :P
Awatar użytkownika
KaWu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: KaWu »

mydlos1 na początek przeczyć styki czujnika ABS i zobacz czy pomoże.
Awatar użytkownika
Sniaku
Newbie
Newbie

Post autor: Sniaku »

Chciałbym odświeżyć temat gdyż mam identyczny problem. Płynu mam max, także to nie od tego. Co i gdzie moge jeszcze sprawdzić??
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

spróbuj odpiąć wtyczke od abs przy akumulatorze i po chwili wepnij z powrotem. jak nie pomoże, to kabelek i szukać które koło ma błąd. później albo przeczyścić albo wymiana.
e
endriu38
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: endriu38 »

Witam mam ten sam problem świecąca kontrolka od ręcznego i od abs
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

objawy:
2 lub więcej czujników ABS nie przesyła sygnałów, trzeba wymienić
rozwiązanie problemu:
1.Podłączyć polo pod VAG i zdiagnozować które to czujniki. Program PolskiVag lub VAG-COM 311 wskaże który to dokładnie czujnik niedomaga.
2.Kupić zamiennik na allegro czy w sklepie, przedni czujnik L/P cena około 40 zł, czujnik tył około 30 zł
3.Wymienić i po problemie :D

dmuchanie i chuchanie przeczyszczanie i głaskanie odpinanie czujników nic nie da, wyjmowanie bezpieczników też nic nie zmieni,
będzie was to wqrwiać do czasu wymiany, ja wytrzymałem pół roku i w końcu wymieniłem, cisza spokój i ABS działa.
:hello:
civic r18a2/407 1,6 HDi
e
endriu38
Raczkujący
Raczkujący

Witam odpaliłem dziś vw polo zaczęła się świecić kontrolka abs i za chwilę zaczęła czerwona z wykrzyknikiem i piszczeć płyn w zbiorniczku dolałem czujniki wymienione były. Co może być co doradzicie
Awatar użytkownika
BraHOL 12
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: BraHOL 12 »

Witam Kolego popatrz pod tylną kanapę na dwie wtyczki czy nie zaśniedziałe itp :)
Sunshine Live Electronic Music Radio
i\'ll always remember
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

podepnij pod VAG to się dowiesz co dokładnie, jak już czujniki masz wszystkie wymienione i sprawne, to przyczyną może być pompa ABS, jej zapowietrzenie lub uszkodzenie.
civic r18a2/407 1,6 HDi
e
endriu38
Raczkujący
Raczkujący

A poza tym stało polo tydzień nie jeżdżone i tak się stało nie wiem co jest posprawdzam dam znać
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

to nie ma znaczenia, nie dociera sygnał z kilku czujników ABS dlatego takie jaja.
Podepnij pod vag będziesz wiedział które trzeba wymienić. :hello:
civic r18a2/407 1,6 HDi
V
Variant 98
Początkujący
Początkujący

Post autor: Variant 98 »

Też mi się zapala kontrolka ABS w najmniej oczekiwanym momencie i jak chcę pojechać na kompa i sprawdzić która to ABS w najmniej oczekiwanym momencie wraca. Jak szybko bez kompa zdjagnozować która to czujka mi dokucza? :butcher:
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Variant 98""]Też mi się zapala kontrolka ABS w najmniej oczekiwanym momencie i jak chcę pojechać na kompa i sprawdzić która to ABS w najmniej oczekiwanym momencie wraca.[/quote]
Ale niezależnie od tego że ABS zaczyna działać to błąd w sterowniku się zapisał. i mniej więcej pokaże który to czujnik. bez kompa to trochę takie wróżenie z fusów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”