[9N] 1.2 12V 65KM - Check engine i wysokie (chyba) spalanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
koszal
Newbie
Newbie

[9N] 1.2 12V 65KM - Check engine i wysokie (chyba) spalanie

Post autor: koszal »

Witam. Mam problem z kontrolką check engine. Problem wystąpił pierwszy raz jakieś 3 miesiące temu, mechanik pozaglądał, odczytał jakieś kody i stwierdził że lambdy są sprawne i trzeba wymienić jakiś odpowietrzacz układu paliwowego, takie coś:
http://i.imgur.com/ByHZ4Gd.jpg
Później zresetował mi błędy, problem oczywiście powrócił po kilku dniach. No to jeździłem sobie normalnie, aż któregoś dnia wybrałem się do rodziców i mój tato wziął auto do znajomego na kanał i poruszał wtyczką do sondy lambda (tej na dole). Niedługo później zauważyłem, że zgasła (nie wiem czy był związek z tą wtyczką, czy sama z siebie).

Przez miesiąc nie dawała znaku życia, po czym znowu się zapaliła. Tym razem zauważyłem też wyższe spalanie (ok 12-13 l/100km). Pytanie - czy niełączący kabel może dać takie efekty (wyższe spalanie), czy może być to coś grubszego. Do tego mechanika już raczej nie mam zaufania, bo jeśli sprawdzał lambdy i nawet nie poruszał wtyczką to chyba jednak się nie napracował. I kazał mi wymienić sprawny moduł.

Czy może ktoś polecić jakiś kabel VAG z programem do komputera? Mógłbym wtedy odczytac kody i napisać coś więcej. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

Druga Lambda sprawdza sprawność katalizatora. A skąd jesteś ? jeśli z Okolic 3miasta to ja mogę Ci pomóc.
Awatar użytkownika
st0pr0c3nt
Początkujący
Początkujący

Post autor: st0pr0c3nt »

ehh mnie tak mechanik kiwał ze starą polówką a okazała się kopnięta lambda i tak jak u ciebie dużo paliło (1.4 palil chyba z 12), ale nie było błędu skapnąłem się jak w vagu cały czas podawała te same napięcie.
1.9 TDI ~130 Ponies
l
lolypoplady
Newbie
Newbie

Post autor: lolypoplady »

polo 2003 r 1.2 benzyna
witam. mam ten sam problem. czasami zapala mi sie check engine i wtedy kasuje blad i jak nie jezdze za szybko to mam spokoj.
16804 System katalizatora poniżej progu wydajności strona 1
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
16556 System zbyt bogaty (strona 1)
ale ostatnio zauwazylem wysokie spalanie 12 l /100km i podwyzszone obroty biegu jalowego jakies 800obr/min co to moze byc.pozdrawiam
Awatar użytkownika
piotrek1993
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: piotrek1993 »

[quote=""lolypoplady""]polo 2003 r 1.2 benzyna
witam. mam ten sam problem. czasami zapala mi sie check engine i wtedy kasuje blad i jak nie jezdze za szybko to mam spokoj.
16804 System katalizatora poniżej progu wydajności strona 1
16556 System zbyt bogaty (strona 1)
ale ostatnio zauwazylem wysokie spalanie 12 l /100km i podwyzszone obroty biegu jalowego jakies 800obr/min co to moze byc.pozdrawiam[/quote]

Jeżeli brakuje mocy przy świecącym się check engine to możliwe że zawór EGR trzeba przeczyścić a 800 obrotów na jałowym to raczej normalne jest chyba że na ssaniu to wiadomo więcej.
A może chciałeś napisac że o 800 większe niż powinny być to wtedy już problem jest
l
lolypoplady
Newbie
Newbie

Post autor: lolypoplady »

bylem na kompie u fachowca i nie wykryl zadnych bledow. zmienil czujnik temperatury wody i jestem w trakcie testowania spalania. mechanik mowil ze mial przypadki w audi ,ze ten czujnik czasem sie zawieszal i komputer widzial ze silnik jest zimny i wtedy wlaczal ssanie .a naprawde silnik byl rozgrzany. nie czuje zeby byl jakis slabszy .ma dobre przyspieszenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”