[quote="Goozik"][quote="Rangers76"] 200ml na 1000 ale pewnie dlatego że jeżdżę dynamicznie[/quote]
to raz a dwa ze juz moze uszczelniace trzeba by wymienic,niestety do tego trzeba juz głowice zwalac[/quote]
siemka
można wymienić uszczelniacze bez zwalania głowicy jest taka opcja ja potrafie he he
-- Nie Sie 09, 2009 7:28 am --
[quote="Archeo"]Podepnę się, również sie zastanawiam, polo 1,4 8v ma juz ponad 200tys km, nie bierze oleju od wymiany do wymiany. Wiem jedno jeśli sie zdecyduje to na pewno sekwencja, pytanie tylko jaka ? jaki sterownik ? Co trzeba wiedzieć/ na co zwracać uwagę żeby nie zostać oszukanym przy kupnie nowej instalacji. Wszelkie propozycje mile widziane. Może znacie jakiś zaufany/dobry zakład w Rzeszowie ?[/quote]
siemka
powiem tak najlepiej na instalacji ELPIGAZ KME-na tym auto chodzi poprawnie
nie tam jakieś wynalazki np.STAG-jak inni zakładają bo taniej-na tym nie będzie chodzić
robię w tym także wiem o co chodzi
pozdrawiam
-- Nie Sie 09, 2009 7:31 am --
[quote="vtu"]Na gazie LPG jeżdże odkąd tylko pokazały się pierwsze instalacje w Kraju i na inne paliwo bym się nie zamienił. Całe lata słuchałem przeciwników paliwa gazowego jak to wypala zawory i tłoki, zanieczyszcza bardziej olej niszczy silniki i skraca ich przebiegi. Dotrwalem na gazie do dnia dzisiejszego i nic takiego nie zauważyłem. Wadą instalacji gazowej jest dodatkowy zbiornik w bagażniku zajmujący miejsce i elementy instalacjii w przedziale silnikowym gdzie w dzisiejszych samochodach jest tam coraz mniej miejsca, a w naszych Polówkach wyjątkowo mało. Normy paliwa na benzynie i gazie przy nowoczesnych instalacjach sekwencyjnych coraz bardziej się do siebie zblizaja,tak ze nie ma na co narzekać.
Jestem całkowicie przekonany, że na gazie stosuje się te same świece zapłonowe, ten sam olej na którym do tej pory jeździliśmy, a silnika wcale nie trzeba przeglądać pod kątem dodatkowej instalacji. Jak silnik nowy i na benzynie jeździ super to i na gazie tak będzie jeździł, a jak rozklekotany i na benzynie 'trzeszczy' i i na gazie będzie 'trzeszczał'.
Od września ubiegłego roku mam Polo 1.4 - 98 rok. Od razu założyłem sekwencyjną instalację za 1800 zł. Wymieniłem olej Mobil 5W50 taki jak był i do dzisiaj zrobiłem 11000 km. Przez ten czas oleju dolalem ćwiartkę. Od dzisiaj instalacja mi się zwróciła i jeżdzę na czysto po 1,90 za litr. Samochód na gazie jeździ wspaniale i jestem zadowolony.
I jeszcze o oleju. Według mnie jak jeździm :good: y na syntetyku i silnik pracuje prawidłowo to nie ma żadnej potrzeby aby zmieniać go na minerałny. Zmieniamy dopiero wtedy jak zauważymy jakieś niepokojące objawy jak głośniejsza praca silnika przy dużym przebiegu. Przy mineralnym nie ma potem odwrotu na syntetyczny. I jeszcze olej mineralny do gazu LPG. Chwyt reklamowy - jest to dokładnie taki sam olej mineralny jak zwykły mineralny.[/quote]
TAK TRZYMAJ - TEN FACET MA RACJE :good: