[6n] Sprzęgło chodzi bardzo ciężko

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
szescdwa
Newbie
Newbie

[6n] Sprzęgło chodzi bardzo ciężko

Post autor: szescdwa »

Witam.

Większość części składowych sprzęgła nowych lub w dobrym stanie, a więc myślę iż problem tkwi gdzieś w skrzyni. Z tym, że nie bardzo się znam, a nie chcę być znowu oszukany w warsztacie.

Przejdźmy do rzeczy.

Tak jak w temacie sprzęgło bardzo ciężko chodzi, a im dłużej jeżdżę (im cieplejszy, olej w skrzyni niedawno dolewany) tym 'niżej' łapie. Tak mi się przynajmniej wydaję.
Dodatkowo gdy zmieniam bieg, zwłaszcza z jedynki na dwójkę i z dwójki na trójkę, to szarpie i 'dławi się'. Jak ruszam pod górkę to długo na jedynce, a potem do dechy na dwójce, żeby nie zgasł. Ogólnie da się jeździć, ale wolę to zrobić zanim się posypie coś bardziej.
Dodam iż auto zagazowane. Poprzedni właściciel mówił, że nierówno chodzi na benzynie i rzeczywiście tak było, jednakże teraz takie objawy występują również po przełączeniu na gaz.
Parę razy zdarzyło się także, iż samoistnie wyskoczył wsteczny.

Auto i tak wstawię prędzej czy później do warsztatu, ale tak jak napisałem wcześniej, wolę wiedzieć o co chodzi zanim to uczynię. A i auto ma przejechane prawie 200 tys.

Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam, Adam
s
szescdwa
Newbie
Newbie

Post autor: szescdwa »

Jakby kogoś zainteresowało to pomogła wymiana linki sprzęgła na automatyczną. Była większa dziura w ścianie grodziowej i jakiś majster dospawał tam blaszke, żeby pasowała zwykła linka.
I
Iceberg
Newbie
Newbie

Post autor: Iceberg »

Mam podobny problem, pedał sprzęgła strasznie ciężko chodzi a po dłuższej jeździe zwłaszcza w mieście zaczyna zwyczajnie skrzypieć :angry2:
Auto kupiłem rok temu już z tak ciężko chodzącym pedałem sprzęgła, ale ostatnio zaczęło mnie to denerwować.
Nasmarowałem linkę sprzęgła ale za wiele to nie dało. dodam że poza ciężko chodzącym pedałem i skrzypieniem dochodzącym podczas jego wciskania(występuje po rozgrzaniu auta) nic dziwnego się z nim nie dzieje. Sprzęgło łapie na prawidłowej wysokości(mam porównanie do dwóch polówek), nie ślizga, nie mam też żadnego zgrzytu podczas wbijania biegów(również wstecznego).
Nie wiem czy to sprzęgło(bądź jego podzespoły) czy może sama linka(pęknięcie, zatarcie)?
Za wszelkie info będę wdzięczny.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

jeśli nasmarowanie linki nie pomogło to problem jest z tzw kominkiem po którym porusza się łożysko oporowe lub z nim jeśli skrzypi to jest za duży luz pomiędzy kominkiem a łożyskiem.
edit ale gafa :doh: nie zauważyłem daty
Awatar użytkownika
sidkoz
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sidkoz »

Odśwież temat skrzypienia sprzęgła. Mechanik zdiagnozował ze to skrzypienie, to wina sprzęgła wymieniłem sprzęgło (komplet), jest nowy kominek i nowe tulejki dzwigni łożyska oporowego, a sprzęgło nadal skrzypi, dodam że mam juz 3 linkę i trzecie sprzęgło i nadal skrzypi POMOCY !!!
Awatar użytkownika
sidkoz
Mały interesant
Mały interesant

Odświeżam kotleta po wymianie sprzęgła kominka itp, ( nie wymienione zostały tylko widełki) sprzęgło nadal skrzypi. Zimą zauważyłem że wszystko chodzi idealnie dopóki się nie rozgrzeje silnik, jak zimno wszystko jest ok jak się nagrzeje strzela trzeszczy i przycina się. HEELP
Awatar użytkownika
lowide
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: lowide »

Ściągnijcie linkę z tego kominka, unieście do góry i władujcie w pancerz wd40 tak by poleciał na sam dół i przesmarował linkę po całej długości, u mnie było dokładnie tak samo, strasznie ciężko chodziło, skrzypiało smarowałem ją wiele razy i nic nie pomogło, dopiero gdy ją ściągnąłem i uniosłem tak by wszystko spłynęło na dół wyeliminowało ten problem, a wiem jaki jest uciążliwy...
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

@sidkoz - wymieniłeś tylko te elementy czy również nasmarowałeś smarem ? Bo jeśli tylko wymiana to z wiadomych przyczyn znów się zacierają :/

Kiedyś zrobiłem takiego manuala i od tamtego momentu jest cisza.

viewtopic.php?f=25&t=40762
Obrazek
n
norbert
Początkujący
Początkujący

Post autor: norbert »

W moim polo smarowałem tulejkę w pedale sprzęgła. Po tym sprzęgło chodziło jak nowe.
Awatar użytkownika
sidkoz
Mały interesant
Mały interesant

Mechanik (tu nie wymienie jego ) smarował smarem. Problem tkwi w tym że z chwilą gdy pedał jest wciśnięty na maxa i wtedy puszczam sprzęgło chwilkę wyżej czuć jak pedał by się zaciął ( po porstu słabo odbił i wtedy własnie słychać przycieranie, utknięcie) dodam że to nie wina pedału ani linki bo sprzęgło wciskam bezpośrednio ściskiem i jak puszczam sytuacja jest taka sama.
Awatar użytkownika
dan_199
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: dan_199 »

sidkoz i rozwiązałeś już problem z tym skrzypieniem ?
Bo mam to samo u siebie że jak silnik sie nagrzeje sprzęgło zaczyna skrzypieć i nie chodzi płynnie :angry2:
Awatar użytkownika
sidkoz
Mały interesant
Mały interesant

Właśnie nie rozwiązałem tego. Identyczny problem mam zaczyna skrzypieć jak się nagrzeje. Wymieniłem już wszystko poza widełkami łożyska oporowego. Już jestem umówiony na poniedziałek u mechanika jeszcze raz demontujemy wszystko. I będziemy medytować, czy wymienić widełki które ponoć nowe kosztują ok 300 PLN, i czy to jest ich wina. Królestwo rękę księżniczki i kratę browaru temu co znajdzie przyczynę tego zjawiska :vinsent: :vinsent: :vinsent:
Awatar użytkownika
sidkoz
Mały interesant
Mały interesant

Sprzęgło chodzi już poprawnie wymieniony zostały widełki łożyska oporowego wraz z wałkiem. Jak teraz jest fabryka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”