[6n2] Buczenioświst w czasie jazdy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

j
jamesilius
Newbie
Newbie

[6n2] Buczenioświst w czasie jazdy

Post autor: jamesilius »

Witam,

Od prawie 2 lat jestem właścicielem VW Polo z 2000r. i właściwie od początku jego posiadania pojawia się u mnie, od czasu do czasu, w czasie jazdy dziwny dźwięk z okolicy silnika, ni to buczenie ni to świst. Najdziwniejsze jest to, że nie ma reguły na pojawianie się tego dźwięku jednak najczęściej pojawia się on w upalne dni po przejechaniu kilkunastu km, czasem po wjechaniu na nierówność, czasem po prostu w czasie jazdy. Wykluczam, że to głośno pracujący wentylator ponieważ słyszałem jak pracuje po zaparkowaniu samochodu i wydaje się działać sprawnie.
Jeśli wyłączę silnik w trakcie buczenia nie znika ono, więc podejrzewam, że nie jest to awaria samego silnika.

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie dotyczące tej irytującej usterki (nigdy nie wierzyłem, że ludzie mogą się odwracać za prawie 10-letnim VW Polo na ulicy, ale mój, gdy sobie buczy, często stanowi taką sensację :cool2: )

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

Post autor: Klimator »

Jestes pewien ze to nie wentylator ??

-- 04 Sie 2009, 13:36 --

Szczególnie że piszesz ze jak wylaczysz silnik to dalej buczy ;], rozumiem ze wtedy stoisz ? czy jakos dalej sie toczysz ?? bo nie zabardzo zrozumialem ;]
Polo 6n2 1.4 MPI 2001 benz + gaz
Obrazek
j
jamesilius
Newbie
Newbie

Buczy nawet jeśli auto stoi już zaparkowane.

Myślisz, że wentylator może szaleć przy wyższych obrotach? Może łożyska w nim już wysiadają.
Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

Jesli buczy na parkingu to popatrz pod maske czy wentylator wtedy pracuje jesli tak to wyjmij wtedy bezpiecznik zólty na akumulatorze chyba drugi ;] on jest od wentylatora powinien sie wylaczyc ;]

u mnie tak to wyglada ten zólty po lewej:
Obrazek

U mnie tez raz buczal raz nie ale poprostu zalezalo od ulozenia sie wentylatora wymienilem go i teraz cisza ;]
Obrazek
h
hagi
Newbie
Newbie

Post autor: hagi »

Samochód Klimatora niegługo spłonie! Niezły jest ten czerwony przewodzik podłączony prawie do klemy akumulatora bez żadnego bezpiecznika!
Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

hagi
E tam nie strasz ludzi prawdopodobnie goscie od gazu sie tak podpieli ;]
a bezpiecznik mam na nim nieco dalej taki niebieski pozdro ;]
Obrazek
j
jamesilius
Newbie
Newbie

Klimator,

Zgodnie z Twoją sugestią wyciągnałem wczoraj żółty bezpiecznik gdy pod maską znów pojawił się nieprzyjemny dzwięk.

Wentylatora nie wyłączyło, ale ewidentnie to jego wina bo drze się jak stare prześcieradło.

Dzisiaj samochód idzie do mechanika.

Dzięki za poradę, dam znać jak będę po wymianie. :D

-- Wto Sie 11, 2009 1:15 pm --

Wentylator zmieniony, usterka zniknęła.

Teraz znowu mi cieknie ze skrzyni biegów:P ale to typowe, pewnie uszczelniacz wybieraka do wymiany.

Pozdro i dzięki za porady.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”