[6n2] Dzwonienie z silnika 1,4 TDI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Gliku
Newbie
Newbie

[6n2] Dzwonienie z silnika 1,4 TDI

Post autor: Gliku »

Witam. Moja poloweczka ma nastepujace obajwy.

Przy zapalonym silniku na wolnym biegu cos grzechocze/dzwoni spod silnika. Dzwiek taki lekko metalowy, jakby cos luzne bylo. Na zimnym i na cieplym te same objawy. Moze na cieplym minimalnie glosniej.

Jak wcisne sprzeglo i nadal bedzie na luzie to dzwiek zaprzestaje i fajnie slychac V3 w dieslu.

Zadnych innych obajwow nie ma. Czy te dragnia sa spowodowane 3 cylindrami w dieslu czy akurat cos rzeczywiscie jest na rzeczy.

Dla sprosotowania sprzeglo bylo wymieniane i wsadzone kompletne z LUKa.
_
_Bartek_
Początkujący
Początkujący

Post autor: _Bartek_ »

3 cylindry mają taką niezbyt piękna pracę, naciskając sprzęgło odłączasz napęd na tryby w skrzyni więc silnik ma delikatnie lżejsze obciążenie, stąd ta różnica
Modyfikacje zawieszeń, podwozi oraz nadwozi, diagnostyka komputerowa Diagun X431, elektromechanika, naprawy blacharskie i lakiernicze kujawsko-pomorskie Toruń 781-803-432
m
mates86
Konkretnie zainteresowany

Post autor: mates86 »

Jak wcisne sprzeglo i nadal bedzie na luzie to dzwiek zaprzestaje i fajnie slychac V3 w dieslu.

Prawdopodobnie łozyksa skrzyni, też mam taki objaw tylko że słychać delikatnie. Sprawdz stan oleju w skrzyni.
o
okinoi
Początkujący
Początkujący

Post autor: okinoi »

Gliku i mates, jakie macie przebiegi w polówkach ?
Awatar użytkownika
Gliku
Newbie
Newbie

Post autor: Gliku »

Zegarowo 210 + około 100 cofniete.

Z 300 będzie na pewno.
Awatar użytkownika
Adrian_Malbork
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Adrian_Malbork »

łożysko oporowe?
Obrazek
m
mates86

Post autor: mates86 »

Ja mam 285 000 km ale miałem już robiony silnik bo smarowanie denka tłoka wysiadło i poszła panewka łącząca korbowód z tłokiem. Jak możesz to napisz na pw i podjedz do mnie to możemy posłuchać i obadać co to jest. Możliwe że to łożysko na sprzęgle bo mi też grzechocze i będę wymieniał.
Awatar użytkownika
TiTo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: TiTo »

mam to samo, tez po wymianie sprzęgła. Skrzynia regenerowana (wymiana wszystkich łożysk) dalej to samo. Podejrzewam ze winne jest łożysko oporowe. A dzwoni ta duża blacha go której jest przymocowane łożysko oporowe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”