[86C2F] - Nie odpala

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

V
Vlad Palovnik
Newbie
Newbie

[86C2F] - Nie odpala

Post autor: Vlad Palovnik »

Witam wszystkich serdecznie! To mój pierwsz na waszym forum (mam jednak nadzieję, że nie ostatni) także proszę o wyrozumiałość jeśli umieściłem go w złym dziale, lub coś niedokładnie opisałem
3 miesiące temu zostałem dumnym właścicielem swojego pierwszego VW - Polówki '92 z silnikiem 1050 (33 kW), przebieg ok 350 000 km - jest w zadziwiająco dobrym stanie blacharskim i ogólnym - samochód zadbany, kupiony od znajomego, który miał go przez rok. Samochód bardzo mi się spodobał i zdążyłem się do niego bardzo przywiązać, do tego stopnia, że przez myśl przeszła mi nawet jego odrestaurowanie.
Niestety pewnego chłodnego i wilgotnego dnia silnik odmówił posłuszeństwa i za nic nie chce odpalić. Polówka kręci rozrusznikiem, daje ładną iskrę na świecach (po wymianie), benzyna jest podawana do wtrysku (czuć wachę i jest wilgotno), jednak on uparcie odmawia współpracy.
Zmieniłem świece na nowe (NGK) oraz przewody do świec (Magneti Marelli), dorzuciłem jeszcze świeży filtr powietrza - podejrzewałem wilgoć i przeskakującą iskrę - niestety nic to nie pomogło, podładowałem również akumulator i przeczyściłem kopułkę rozdzielacza. Bezpieczniki w skrzynce i połączenia sprawdzone - wszystko jest suche i wygląda ok.
Przypuszczam, że zalałem silnik, zostawiłem go na noc z wykręconymi świeczkami i osuszyłem świeczki - nic nie pomogło. Niestety samochód stoi na dworze.
Skończyły mi się już pomysły, a samochód jest mi pilnie potrzebny - proszę o pomoc

Pozdrawiam,
Vlad
Awatar użytkownika
lowide
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: lowide »

Przydała by się lampa do ustawienia zapłonu, sprawdziło by się czy zapłon jest w porządku, dwa być może własnie przeskoczył wałek napędzający kopułkę. Dla pewności można jeszcze sprawdzić rozrząd. Sprawdź czy wszystkie znaki na kołach pasowych się pokrywają.
Awatar użytkownika
Czołg GT
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Czołg GT »

Wcale sie nie odzywa nie pomyliłeś kolejności przewodów przypadkiem przy wymianie :?: spróbuj go na plak odpalic.
[size=12px]viewtopic.php?f=28&t=19591[/url]
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”