[6n] Problem z wycieraczką tył / manetka wycieraczek

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
sprajt
Konkretnie zainteresowany

[6n] Problem z wycieraczką tył / manetka wycieraczek

Post autor: sprajt »

Szukałem o tym temacie lecz nie mogłem znaleźć, jeżeli niepotrzebnie temat założony to usuńcie. Mam mały problem otóż, kiedy włączę tylna wycieraczkę, nie można jej już wyłączyć aż do wyłączenia auta. Czytałem coś, że to możliwe coś z bezpiecznikami, ale też ostatnio zdarza się tak, że gdy psiukam plynem spryskiwaczy na tylną szybę leję również na przednią. Bezpieczniki raczej są w porządku.
A drugie pytanie jest odnośnie manetek. Czym się różnią te dwie? Bo aktualnie posiadam taką :
Obrazek
[size=99px]Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro[/size]

Obrazek
[size=99px]Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro[/size] .
Na tej drugiej widzę, że chyba jest jakiś włącznik czasowy tylnej wycieraczki. Ktoś by mógł się wypowiedzieć na ten temat ? Dziękuję za odpowiedź.
Obrazek
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Ta pierwsza, którą posiadasz, to manetka z 6N sprzed małego liftu. A ta druga, z przyciskiem z boku, to manetka z 6N po małym lifcie. Przycisk służy do włączenia samej wycieraczki bez użycia płynu.
"Mały lift" był w połowie 1997 roku.

Co do usterki, to możliwe że manetka. koszt wymiany na używkę nie duży. ale może byc też problem z pompką przy zbiorniczku. Już nie pamiętam co tam szwankowało.
Acha, jeśli dobrze pamietam, to wyłączenie wycieraczki (manetką tą sprzed liftu) następuje w taki sam sposób jak jej uruchomienie, czyli odchylenie jej w stronę szyby.
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

ja mam taka w wariancie, włącznik od tylniej wycieraczki, nie trzeba psiukać :) czasówka
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

nie mogłeś kontynuować tego tematu :arrow: viewtopic.php?f=185&t=45907 ?
Tak, na tej drugiej manetce przycisk od boku włącza przekaźnik czasowy tylnej wycieraczki i z tego co się orientuje była montowana w modelach po małym lifcie
Ostatnio zmieniony 08 lut 2013, 20:48 przez krzychu20, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sprajt

[quote=""kolo""]ja mam taka w wariancie, włącznik od tylniej wycieraczki, nie trzeba psiukać :) czasówka[/quote]

Tylko właśnie o to chodzi czy w moim hb będzie chodził tak jak należy, bo widziałem, że te manetki również są do Polo 94-99.
Obrazek
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""sprajt""]Tylko właśnie o to chodzi czy w moim hb będzie chodził tak jak należy, bo widziałem, że te manetki również są do Polo 94-99.[/quote]
Nie będzie, bo nie masz odpowiedniej elektryki pod ten przycisk. Chyba że się znasz i dorobisz.
Bo handlarze czasem nie wiedzą o niuansach poszczególnych modeli.
Awatar użytkownika
sprajt

Ok wszystko wiem, dzięki :)
Obrazek
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Co do tego pytania o pryskanie na przód i tył, w poprzednim temacie nie odpowiedziałes czy sprawdzałeś czy nie :blush2:
:niewiem:
Awatar użytkownika
sprajt

Sprawdzałem z osobą która się na tym bardziej zna i mówił, że wszystko jest jak należy. Sprawdzę może coś po zbiornikiem płyny bo przeglądałem gdzieś na forum ibizy, czy innym, że tam może leżeć przyczyna.
Jeszcze denerwuje mnie to, że sama się nie wyłączy tylko przy wyłączeniu silnika. Niby mały problem ale jednak .
Obrazek
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Czyli nie bardzo sprawdzałes :blush2:
Zaworek zwrotny w silniczku najprawdopodobniej padł, jedź na szrot i poproś o część, natomiast jeśli nie w tym rzecz to zawsze mozesz ją oddać.
Co do zawieszającej sie wycieraczki tzn jej ciągłej pracy do momentu wyłączenia zapłonu, winiłbym przekaźnik wycieraczek
Awatar użytkownika
sprajt

Przy okazji robienia zderzaka posprawdzam wszystko dokładnie. Na początku zrobię tak jak mówisz , a później się okażę i napiszę w temacie jak czemuś zaradzę. Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”