[6N] Montaż głośników w przednich drzwiach + mocowania

Przewodniki, manuale, instrukcje, opisy prac - kopalnia wiedzy!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

v
vento9
Początkujący
Początkujący

[6N] Montaż głośników w przednich drzwiach + mocowania

Post autor: vento9 »

Nazwa czynności: Montaż głośników w przednich drzwiach
Model samochodu: Polo 6N
Rocznik: 96

Potrzebne materiały:
-klucze
-kombinerki
-wyrzynarka
-wiertarka/ wkrętarka
-dystans MDF -20zł / mocowanie glośnika
-wkręty, śruby
-śrubokręty płaskie i krzyżakowe

Czas wykonania: ok. 10 godzin
Przewidywany koszt: Trudny do określenia od 20 zł + kieszenie

Sposób wykonania:

Aby wszystko wyglądało ładnie i pięknie - tak jak fabryka przykazała to potrzebujemy:
- Kieszenie z otworami na głośniki (pasują zarówno od wersji 3 jak i 5 drzwiowej)
Obrazek

- Mocowania głośników (niestety od 3D nie pasują do 5D i wzajemnie, nie pasują także od 6N2)

W wersji 3D wyglądają tak:
Obrazek

A w wersji 5D czyli mojej tak:
Obrazek

Niestety mnie nie udało się wyrwać takich dystansów i postanowiłem stworzyć takie samodzielnie o czym w dalszej części...

To zaczynamy:

- Demontujemy boczek drzwi i odkręcamy starą kieszeń
Obrazek

- Naszym oczom ukazuje się fabryczne wygłuszenie drzwi - w moim wypadku gąbka
Obrazek

- Teraz przechodzimy do zamontowania nowej kieszeni z otworem na głośnik, w tym celu obracamy boczek do góry nogami
Obrazek

- Naszym oczom ukazują się fabryczne przerywane linie układające się w kształt zbliżony do kwadratu, po tych liniach wycinamy w boczku otwór na nową kieszeń - najlepiej zrobić to wyrzynarką
Obrazek
Obrazek

- Teraz przykręcamy do boczku kieszeń z otworem na głośnik i mamy go z głowy
Obrazek
Obrazek
Obrazek

- Gdy już mamy boczek skończony to wracamy do drzwi, ostrożnie ściągamy wygłuszenie i jeżeli posiadamy oryginalne mocowania to je po prostu przykręcamy w fabryczne otwory, jeżeli takich nie mamy to kombinujemy. W moim wypadku zakupiłem najzwyklejsze dystanse z MDF za 20 zł i przykręciłem je do odpowiednio przyciętych grubych paneli podłogowych, a te przykręciłem na śruby i wkręty do drzwi
Obrazek

- Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na to że zarówno kieszenie jak i fabryczne mocowania idą pod lekkim kątem dlatego u góry panela musiałem dać mały klocek, który odsadził deseczkę od drzwi i spowodował odpowiednie pochylenie głośnika wraz z dystansem MDF
Obrazek

- Gdy już uporaliśmy się z mocowaniem to należy przeciągnąć kable do głośników, w drzwiach będą fabryczne otwory na nie. Należy pamiętać o prawidłowym podłączeniu + i - jak i o odpowiedniej grubości kabli.... :D Gdy już się z tym uporamy pozostaje przykręcić głośnik do MDF/ mocowania i założeniu wygłuszenia wycinając w nim wcześniej otwór na głośnik...
Obrazek
Obrazek

Aby uzyskać lepszy dźwięk można zainwestować w wygłuszenie drzwi np. w specjalne maty; jeżeli decydujemy się na MDF należy pamiętać o zaimpregnowaniu go np. lakierem bezbarwnym, aby nie naciągał wody ja gąbka

- Na koniec zakładamy boczek i cieszymy się nowym wyglądem drzwi, jak i głośnikami w nich
Obrazek
Obrazek

Poradnik w pliku PDF

Kod: Zaznacz cały

http://sdrv.ms/14SOgSu
Zdjęcia z prac

Kod: Zaznacz cały

http://sdrv.ms/14SOwki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Manuale - instrukcje krok po kroku”