Model samochodu: Polo 6N
Rocznik: 96
Potrzebne materiały:
-klucze
-kombinerki
-wyrzynarka
-wiertarka/ wkrętarka
-dystans MDF -20zł / mocowanie glośnika
-wkręty, śruby
-śrubokręty płaskie i krzyżakowe
Czas wykonania: ok. 10 godzin
Przewidywany koszt: Trudny do określenia od 20 zł + kieszenie
Sposób wykonania:
Aby wszystko wyglądało ładnie i pięknie - tak jak fabryka przykazała to potrzebujemy:
- Kieszenie z otworami na głośniki (pasują zarówno od wersji 3 jak i 5 drzwiowej)

- Mocowania głośników (niestety od 3D nie pasują do 5D i wzajemnie, nie pasują także od 6N2)
W wersji 3D wyglądają tak:

A w wersji 5D czyli mojej tak:

Niestety mnie nie udało się wyrwać takich dystansów i postanowiłem stworzyć takie samodzielnie o czym w dalszej części...
To zaczynamy:
- Demontujemy boczek drzwi i odkręcamy starą kieszeń

- Naszym oczom ukazuje się fabryczne wygłuszenie drzwi - w moim wypadku gąbka

- Teraz przechodzimy do zamontowania nowej kieszeni z otworem na głośnik, w tym celu obracamy boczek do góry nogami

- Naszym oczom ukazują się fabryczne przerywane linie układające się w kształt zbliżony do kwadratu, po tych liniach wycinamy w boczku otwór na nową kieszeń - najlepiej zrobić to wyrzynarką

- Teraz przykręcamy do boczku kieszeń z otworem na głośnik i mamy go z głowy

- Gdy już mamy boczek skończony to wracamy do drzwi, ostrożnie ściągamy wygłuszenie i jeżeli posiadamy oryginalne mocowania to je po prostu przykręcamy w fabryczne otwory, jeżeli takich nie mamy to kombinujemy. W moim wypadku zakupiłem najzwyklejsze dystanse z MDF za 20 zł i przykręciłem je do odpowiednio przyciętych grubych paneli podłogowych, a te przykręciłem na śruby i wkręty do drzwi

- Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na to że zarówno kieszenie jak i fabryczne mocowania idą pod lekkim kątem dlatego u góry panela musiałem dać mały klocek, który odsadził deseczkę od drzwi i spowodował odpowiednie pochylenie głośnika wraz z dystansem MDF

- Gdy już uporaliśmy się z mocowaniem to należy przeciągnąć kable do głośników, w drzwiach będą fabryczne otwory na nie. Należy pamiętać o prawidłowym podłączeniu + i - jak i o odpowiedniej grubości kabli....

Aby uzyskać lepszy dźwięk można zainwestować w wygłuszenie drzwi np. w specjalne maty; jeżeli decydujemy się na MDF należy pamiętać o zaimpregnowaniu go np. lakierem bezbarwnym, aby nie naciągał wody ja gąbka
- Na koniec zakładamy boczek i cieszymy się nowym wyglądem drzwi, jak i głośnikami w nich

Poradnik w pliku PDF
Kod: Zaznacz cały
http://sdrv.ms/14SOgSu
Kod: Zaznacz cały
http://sdrv.ms/14SOwki