[86c2F] Układ wydechowy do 3F

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

[86c2F] Układ wydechowy do 3F

Post autor: adek1983 »

Koleżanki i koledzy mam problem/pytanie. W różnych sklepach i na portalach aukcyjnych można znaleźć masę części układu wydechowego do naszych aut. Ale ja nie mogę. Już piszę dlaczego. Otóż w żadnej z ofert nie znalazłem tłumika do silnika 1.3i 75 KM popularnego 3F-a. Wszędzie jak jest 1.3 to albo do 55 KM albo do G40 113/115 KM (podawane jest różnie). W ETCE zauważyłem, że obejmy mocujące rury do 3F mają o 5 mm większą średnicę niż do pozostałych silników więc pewnie i rury mają inną średnicę. I teraz mam pytanie.

Czy szukać zestawu do silnika 75 KM 3F, czy podpasuje od wersji G40, lub 55 KM? A może ktoś z was ma namiar na firmę, która ma taki zestaw w ofercie (środkowy + końcowy + obejmy i wieszaki)/
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Pakuj przelot i jakiś fajny końcowy tłumik i będzie git :) seria z 3F-a jest ciut większa niż pozostałe.
Awatar użytkownika
Bartek1441
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Bartek1441 »

podłącze się od dawna kminie co zrobić u siebie z wydechem wiec może wypowie sie ktoś kto już wrzucił ten przelot, jaki końcowy, i jakie fi :D
[size=12px]

[size=12px]
Kupie rozpórke gora i dol oraz znaczek GT na gril... PW
Awatar użytkownika
kerst
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: kerst »

ja mam przelot wydech na 2 przelotowych tlumiak w g40 i chodzi to tak :
http://www.youtube.com/watch?v=LBXuQzwN7tg
puszka koncowa od Bastuck-a
srodkowy tlumik jak i cala reszta o srednicy fi57,5mm(2.25) robione w MG motorsport
kolektor wydechowy seria ;)
jak do silnika atmosferycznego np. 3F to zrobil bym wydech o srednicy 50mm takze na 2 przelotowych tlumiach oczywiscie wypelnionych wata ;)
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Zapomniałem dodać, że zależy mi na utrzymaniu oryginalnego wyglądu mojego Genesis-a, stąd pytanie, czy muszę szukać dedykowanego zestawu do 3F-a. Ale z tego co przeczytałem, to wygląda, że moje przypuszczenia się potwierdziły. Jest większa średnica i od innego silnika nie podejdzie. Ja znalazłem zestaw firmy FERROZ. Wiem, że szału nie ma, ale na 2-3 lata wystarczy. Muszę mieć jakiś wydech, bo teraz na co innego kasa idzie. A za jakiś czas to zapakuję jakiegoś Walkera albo coś z innego z tej półki.
Awatar użytkownika
kerst
Zainteresowany
Zainteresowany

adek1983 to lepiej odrazu kupic cos dobrego niz pozniej znowu kupowac zmieniac itp ;) wiem z wlasnego doswiadczenia ze nie warto robic czegos a kupie za 2zl tuleje za miesiac bede zmienial :D
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Dokładnie tak jak kerst pisze, szkoda kasy, kupuj od razu coś lepszego i bedziesz miał spokój na kilka lat, a tak kupisz jakiś szit takę wydasz a za rok lub dwa zaś wydasz.

kerst

"Nie pałuj, gdy silnik Twój zimny jest" hehe :P
Awatar użytkownika
kerst
Zainteresowany
Zainteresowany

kolunio21
nie byl palowany na zimnym ;P ale i tak niebawem po tym umarl :/ juz na filmie sa 1 oznaki ze ciezko mial palic az wkoncu palil na 3 gary :p
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Macie 100% racji. Ale ciężko będzie skołować więcej kasy. Chyba, że uda się kupić za maks 400 PLN Bosal-a.

Co myślicie o takim tłumiku?

http://allegro.pl/nowy-tlumik-koncowy-bosal-volkswagen-polo-1-3-i2957372265.html

Ok, zadzwoniłem i kupiłem. Swoją drogą tłumik Bosal-a za taką małą kasę to chyba okazja?
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Temat powrócił. Teraz walczę z tłumikiem środkowym. Okazuje się, że jest praktycznie nie osiągalny. Ewentualnie za 490 lub 880 PLN. Ale to jak dla mnie za drogo. Przyjrzałem się tłumikom do pozostałych wersji silnikowych. Okazuje się, że rura podłączeniowa od strony katalizatora we wszystkich tłumikach ma taką samą średnicę 48 mm tak jak w 3F. Zwężenie jest dopiero po stronie tłumika końcowego do 35 mm a w 3F-ie dalej jest 48 mm. Zastanawiam się, czy po prostu nie wyciąć tej węższej rurki i wstawić zamiast niej tą poprawną. Pytanie tylko jak zrealizowane w takim tłumiku jest zwężenie. Czy przez środek tłumika idzie płynne zwężenie (w co wątpię) czy może na jednej ze ścianek po prostu przyspawana jest węższa rurka do czoła? Jeśli ktoś coś wie, to dajcie znać.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Dzisiaj idę zobaczyć co zamówiłem. Podobno to jest tłumik do 3F-a.

No i się udało. Tłumik pasuje. Co to za tłumik? FERROZ o oznaczeniu 06.126 Ja trochę za niego przepłaciłem (320 PLN z przesyłką) można wyrwać taniej za jakieś 250 z przesyłką.

Obrazek
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

to ja już bym wolał wydać 100 za przelot awg + wspawanie
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Co kto lubi. Ja chciałem najbliżej ori. Jest jak jest.
Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

[quote=""adek1983""]Ja chciałem najbliżej ori. Jest jak jest.[/quote]
No to spójrz co mówi producent, do jakiej wersji jest ten tłumik...
http://ferrozkatalog.pl/uklady_wydechow ... egoly.html

Do 3efa powinien być 06.066
http://ferrozkatalog.pl/uklady_wydechow ... egoly.html
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Tu jest trochę inaczej, bo ja mam katalizator, a to co podałeś do 3F-a jest bez. Tak czy siak musi być tłumik środkowy z łączem elastycznym i z rurami o średnicy 47 mm. Ten tłumik 06.126 taką średnicę ma więc jak dla mnie pasuje jak ta lala :). Odsyłam również do ETKI celem zweryfikowania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”