[6n] Problemy ze sprzęgłem - gdzie i czy zregenerować

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
theniel
Newbie
Newbie

[6n] Problemy ze sprzęgłem - gdzie i czy zregenerować

Post autor: theniel »

Witam serdecznie,

Mam Polo 1,9D AEF 1997r
Zacznę od tego że ponad 3 lata temu wymieniałem sprzęgło i koło dwumasowe na zamiennik Valeo ze sztywnym kołem.
Zdecydowałem się na taki zamiennik ponieważ byłem zapewniany że to lepsze i tańsze rozwiązanie.
Ostatnio mam niepokojące objawy - brak mocy na wyższych biegach, obroty wzrastają auto nie jedzie... dochodzę do wniosku, że to sprzęgło.

Pan mechanik ten, który zapewniał mnie wcześniej że kolejna wymiana sprzęgła będzie tania (ok 300zł) teraz mówi że samo sprzęgło to koszt 750zł...
Poszukałem trochę w necie i wywnioskowałem że teraz mam założone valeo VAL826551.
Zastanawiam się w związku z tym co mogę zrobić aby wyszło taniej oraz czy mogę to sprzęgło zregenerować lub wymienić tylko samą tarczę albo zastosować coś takiego: Nexus F1W091NX.
Nie wiem jednak dlaczego ten Nexus jest taki tani i czy faktycznie mogę zastosować taki zamiennik (wg sklep.intercars.com.pl prawdopodobnie mogę).

Czy ktoś może mi polecić jakąś firmę która regeneruje kompletne sprzęgła i znajduje się na Śląsku?

Jakoś nie uśmiecha mi się wydawać tysiąca złotych na naprawę auta które jest warte trzy tysiące... :(

Bardzo proszę o jakąś radę.
Dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

jeśli "słoneczko" na docisku nie jest zużyte (widoczne przetarcia od łożyska oporowego) możesz śmiało wymienić samą tarczę, sama powierzchnia docisku nie zużywa się tak samo jak tarcza.
m
mates86
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: mates86 »

Ile km robisz że po 3 latach zużyłeś sprzęgło?
t
theniel
Newbie
Newbie

Post autor: theniel »

Okazało się że padł docisk i łożysko.
Docisk padł w tak dziwny sposób, że jak jest całe "słoneczko" z tych blaszek to wygięły się tylko cztery.
Wcześniej miałem zestaw 4 kit z Valeo ze sztywnym kołem, teraz musiałem wymienić docisk, tarcze i łożysko (Valeo 821124) - nie było możliwości kupna tych części osobno.
Zastanawiałem się czy jest możliwość regeneracji tego docisku? Tarcza jest w stanie bardzo dobrym - trochę to sprzęgło kosztuje - może się kiedyś przyda. Jak nie mi to może komuś innemu (?) ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”