piszczące szyby

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

o
oxygen
Newbie
Newbie

piszczące szyby

Post autor: oxygen »

Witam

Jakiś czas temu zaczęły mi strasznie piszczeć szyby a raczej uszczelki przy podnoszeniu/opuszczaniu. Piszczy ta wewnętrzna uszczelka. Pytanie jak najlepiej się tego pozbyć? Nasmarować? przeczyścić? - czym najlepiej?

z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
aniula24
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: aniula24 »

podpinam sie pod pytanko, bo mam ten sam problem ;)
Awatar użytkownika
conan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: conan »

hehe nie jestem sam. Ja już nawet ściągałem tapicerke, ale niema chyba na to rady, to piszczy gdzieś w tym mechanizmie,. Słychać jakby jakaś guma. Wszystko potraktowałem wd40 i nic nie przestało ani na chwilę piszczeć.
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

WD 40 nie smaruje tylko oczyszcza. Należało potem trochę smaru dać, jeżeli to mechanizm piszczy. Jeżeli szyba o uszczelkę to załamuje ręce:)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
conan
Mały interesant
Mały interesant

Nie istotne co wd40 robi, żeby sprawdzić na szybko i zlokalizować co piszczy jest wystarczający. Ale to jest gdzieś w środku linki w miejscach gdzie są takie gumowe przelotki, tam już sie nie da "wejść"
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

U mnie już nie piszczy. Jeżeli to nie mechanizm to ... czasami jeżeli piasek dostanie się między szybę i uszczelkę to potrafi skutecznie utrudnić życie. W ten sposób porysowałem szybę.
Co zrobić. Opuścić szybę na sam dół i normalnie wymyć uszczelki. Potem popsikać silikonem i przetrzeć szmatką.

Wszystkie gumy i uszczelki powinny być nasmarowane przed sezonem letnim i zimowym. Tak samo w oknach domowych. Zapobiega twardnieniu i kruszeniu się uszczelek oraz uodparnia na warunki atmosferyczne. np słońce. Sam psikam gumy co 2-3 m-ce. Po nasmarowaniu uszczelka jest śliska i błyszcząca (jak nowa).
Koszt silikonu w sprayu to 10 do 30zł w zależności od pojemności i producenta. Cena niewielka a korzyść spora.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

[quote="conan"]Nie istotne co wd40 robi, żeby sprawdzić na szybko i zlokalizować co piszczy jest wystarczający. Ale to jest gdzieś w środku linki w miejscach gdzie są takie gumowe przelotki, tam już sie nie da "wejść"[/quote]

hmmm dziś rozebrałem i złożyłem praktycznie cały mechanizm tylko że elektryczny i wszędzie da się wejść, cały został dziś przeze mnie nasmarowany. O jakim miejscu mówisz?
Kedy ?

Awatar użytkownika
conan
Mały interesant
Mały interesant

Ja nie powiedziałem że mam elektryczne.
Mnie to piszczy dokładnie na tych zagięciach linki tam gdzie jest taka dodatkowa guma z jednej i drugiej strony :D
http://moto.allegro.pl/item700563966_po ... ginal.html
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

na tym pancerzyku gumowym ?:) Da rade tylko trzeba rozłożyć i złożyć. Trochę pracy i jeb.... jest ale zawsze nasmarowane to nasmarowane. Możesz mieć problem jedynie później z naciągnięciem linki na te kółeczko - bo aby rozłożyć musisz poluźnić linkę. Ja z zestawem naprawczym dostałem taki śmieszny kluczyk którym banalnie da rade założyć ta linkę, jak będziesz chciał to Ci go podeśle :)...
Tak myślę...chyba będzie rozwiązanie aby nasmarować bez luzowania linki ale to musiałbym zobaczyć zdjęcia dokładne tego podnośnika, tam jest taki plastik ochronny z drugiej strony mocowania na klamkę ? jakby dało rade go zdjąć to po problemie :)
Kedy ?

Awatar użytkownika
conan
Mały interesant
Mały interesant

Ja odpuszczam to sobie bo aż tak bardzo mi to na nerwy nie działa tym bardziej że poluje cały czas na podnośniki elektryczne, tyle tylko że ciężko do classica wyrwać w dobrej cenie :grin:
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

100 za sztukę miej więcej. Claassic Variant Vario Ibiza Cordoba to samo wszystko ma :) szukaj dalej.
Kedy ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”