Witam
Mam taki problem ostatnim czasem zaczelo mi dziwnie chrobotac w skrzyni biegów jak jest na luzie ale tylko gdy silnik jest zimny jak sie troche rozgrzeje to jest cisza. Biegi normalnie wchodza wsteczny tez, sprzęgło sie nie slizga, wydaje mi sie ze to moze byc lozysko oporowe ale nie jestem pewien. prosze o pomoc w okresleniu przyczyny z gory dziekuje
Na dzien dobry sprawdz poziom oleju w skrzyni. Imbus 17 patrzac z gory pod maske, po prawej stronie skrzyni biegów. Jak dobrze pamietam gdzies w poblizu poloski.
Odkrecasz i wkladasz palec, jak nie trafiles na olej znaczy, że mało. Wlewa sie wlasnie tym otworem, do czasu aż bedzie wyplywac z otworu.
sytuacja wygada nastepująco odpalam rano autko na luzie i zaszyna chrobotac wciskam sprzęgło i cisza, puszczem sprzegło i dalej to samo,silnik sie troche rozgrzeje i chrobotanie ustaje. podczas jazdy na biegach od 1 do 5 tez nic sie nie dzieje biegi wchodza normalnie bez oporow. jak naciskam i puszczem sprzeglo odglos ten sam jest ale tylko jak jest zimny. Tez obstawiam na lozysko oporowe, z tego co sie dowiadywalem od wczesniejszego wlasciciela byla wymnieniona tylko tarcza sprzegla, docisk i lozysko nie bylo ruszane!
Pytanie z innej bajki, czy łożysko dociskowe ma w sobie jakieś luzy? bo rozdzieliłem skrzynie od sielnika, no i to łożysko ma tak jakby luzy po okręgu, tak ma być czy to już jego koniec?
powiem szczeże że nie wiem, ale wydaje mi sie że nie powinno mieć luzów. Powiedzcie mi jak nalepiej i najprostrzyn sposobem wyjąc skrzynie?? nieche sobie dodatkowej roboty narobić, a mechanicy mówią różnie. Z góry dziekuje i czekam na wasze wypowiedzi pozdrawiam
ten typ tak ma. u mnie jest to samo odkąd pamietam nawet po wymianie sprzegła, łozyska itd. wedlug mnie to jest wina zużycia skrzyni biegów na skutek braku oleju ale skoro twierdzisz że olej był to nie wiem
Co ciekawe stan oleju był odpowiedni w srzyni olej też dobrej konsystencji ale założyłem drugą skrzynie od 6N i cały komplet sprzęgła jak narazie wszystko w porządku sie sprawuje:) a starą skrzynie rozbiore jak będzie troche czasu i zobacze co będzie;) podejrzewam że jakies lożysko w skrzyni sie kończy ale nie jestem pewien. a Może tak jak mówisz ten typ tak ma;P P
Pozdrawiam
Zgadzają się:) wszystko pasuje orginalnie nic nie trzeba przerabiać jezeli chodzi o skrzynie 5-tke, bo takowa była i teraz jest;) a jakąmasz skrzynie "5" czy "4" ??
Ja natomiast miałem coś takiego tylko na zimnym silniku chrobotało sobie przez chwile i przechodziło hm... nie wiem czy nie potrzebnie skrzynie zmieniałem ale jest na zapas wrazie co:)
-- Pon Paź 19, 2009 5:38 pm --
Ja natomiast miałem coś takiego tylko na zimnym silniku chrobotało sobie przez chwile i przechodziło hm... nie wiem czy nie potrzebnie skrzynie zmieniałem ale jest na zapas wrazie co:)