[6N1] AEX 95R. 1.4 nie równe oborty - diagnoza mechanika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

g
gosia28
Newbie
Newbie

[6N1] AEX 95R. 1.4 nie równe oborty - diagnoza mechanika

Post autor: gosia28 »

Witam wszystkich. Mam problem z autem. Auto na luzie ma nie równe obroty,ciągle spadają czasami silnik gaśnie. Myślałam że to wina przewodów(były w strasznym stanie). Kupiłam nowe firmy Beru jednak znacząco poprawa pracy silnika się nie zmieniła. Dziś byłam z wizytą u mechanika. Stwierdził że na 4 cylindrze nie chodzi. Winny tego jest tzw. wałek rozrządu oraz "kielich". Podobno jakaś krzywka jest wytarta. Chciałabym z korzystać z waszej wiedzy(bo kiedyś mechanik się pomylił) i dowiedzieć się czy ta usterka wałka może mieć właśnie ten wpływ na pracę nierówną silnika, bo koszt naprawy jest ogromnie wysoki. Zresztą kupno tego wałka to koszt o.k 1400 zł a używanego się boje kupować. Mechanik mówił też że przez to więcej auto spala. Nadmienię że w aucie została oczyszczona kopułka zapłonowa i jakiś palec, świece nowe i wspomniane przewody. Czy coś jeszcze może mieć wpływ na pracę silnika. Z góry dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2013, 21:02 przez gosia28, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtasek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: wojtasek »

najpierw trzeba wyczyścić przepustnicę i zrobić adaptację -temat wielokrotnie poruszany na forum
poczytaj to ogarniesz temat i nikt ci nie wciśnie kitu
nigdy nie jest tak żeby gorzej być nie mogło
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Zmień mechanika :) Taki fachura z niego, że tylko kasę z Ciebie chce wydrzeć. Napisz skąd jesteś, to może ci pomogę znaleźc kogoś ogarniętego na dłuższą metę. A co do obecnych objawów - czyszczenie przepustnicy powinno pomóc :) Nie jest to trudne, tylko trzeba się zaopatrzyć najlepiej w benzynę ekstrakcyjną i albo jakiś dobry pędzelek, albo (co ja stosuję) patyczki kosmetyczne :)
[quote=""wojtasek""]najpierw trzeba wyczyścić przepustnicę i zrobić adaptację -temat wielokrotnie poruszany na forum[/quote]
Czyszczenie owszem, ale w AEXie nie trzeba jej adaptować :) Po rozgrzaniu silnika i przejechaniu kilku km wraca do normy :)
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
wojtasek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: wojtasek »

Też mam AEX -a i u mnie nie chce się sama adaptować muszę przez kompa
nigdy nie jest tak żeby gorzej być nie mogło
d
demuth
Newbie
Newbie

Post autor: demuth »

Kiedyś miałem podobnie tylko że w moim przypadku pomogło poruszenie wtyczki map sensora soś tam nie łączyło jak przyjdzie wiona to się zabiorę za niego...Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”