czy moge gdzies sprawdzic cz akcje dotycza tez mojego modelu?(dotychczas bylem tylko raz na tej akcjo o falowaniu obrotow)[/quote]
Tak, olej miałem własny.
Co do akcji serwisowych, to jak mówiłem jakie są usterki to przyjmujący mówił mi, że mają już na to TPI.
Na potwierdzeniu przyjęcia samochodu wypisane były numery TPI.
Jak sprawdzić to nie wiem. Może telefon do serwisu i podać numer TPI??
Sprzedam]
Nowe chlapacze i dywaniki materiałowe do Polo 6R
Pierwszy Przegląd miałem zrobiony na 22000km. Za drugi przegląd (po 2 latach) w ASO powiedzieli 680zł + jeśli chciałbym jeszcze filtr paliwa to +120zł (+ robocizna).
Odnośnie przeglądu Long Life a zwykłym serwisant powiedział mi że olej jest taki sam tylko dodatkowo jest wymieniany filtr paliwa.
Auto ma ponad 2 lata więc Gwarancji Mobilności już się skończyła. Za olej 5l 5W/30 Castrol + 4 filtry zapłaciłem 385zł , znajomy sprawdził auto komputerem i żadnych błędów nie było. Olej (ok 4,3l) i filtry wymieniłem sam.
Wskazanie do następnego przeglądu ustawiłem wg instrukcji, wskazanie Long Life trzeba komputerem ustawić czy można ręcznie?
Jestem dzisiaj po przegladzie longlife.Przebieg 15000km i 10 dni do zakonczenia gwarancji.Przeglad przebiegl bezproblemowo.Przeglad+sciezka diagnostyczna zawieszenia+smarowanie wszystkich czesci ruchomych 288zl+222zl (olej castrol edge 5W30,filtr oleju i kabiny knecht)własne.510zl raz na 2 latka nie wydaje sie wygorowana cena.ASO Jodko-Schiwe Swidnica-polecam,robia starannie informujac o wszystkim klienta,wszystkie wydruki ze sciezki i diagnostyki vas dodaja do faktury,rowniez prosza na podnosnik i razem z servisantem mozna ocenic stan podwozia.Przez 2 latka wymieniali kompresor klimy i sterownik,wycie ustalo.Za ten sam przeglad w Lubinie krzyczeli 908zl.Najwidoczniej nastawieni sa na KGHM.
ja już mam 2 latka za sobą, w październiku 3 rok - i tu mam do was pytanie:
na ostatnim przeglądzie ustawiłem sobie long life - wg wskazań komputera więc się nie martwię - jak pokaże to wymienię olej - ale co z pozostałymi rzeczami? coś na przeglądzie (rok temu) mówił mi gościu że płyn hamulcowy wymieniają po 3 latach...
jakie macie doświadczenia - co warto zrobić na 3 cie urodziny?
W książce serwisowej wszystko pisze co trzeba wymienić o jakim czasie; ja mam w grudniu 3 urodziny więc trzeba robić pierwszy przegląd techniczny , płyn hamulcowy będę wymieniał na wiosnę wraz z przeglądem klimatyzacji i własną wyminą oleju i filtrów
wiem że jest wszystko:) ale wolę się upewnić i poradzić dlatego pytam się Szacownego grona - nie chce już ASO - chcę sam - tj gdzieś może u pana Zenka::
z tego co powiedziano mi ostatnim razem w ASO cyt" po co panu ten longlife jak i tak przyjedzie Pan na zmianę płynu hamulcowego bo bedzie 3 lata mieć.." wnioskuje że tylko płyn ale pytam się Was:
stan na paździenrik 2012:
25 0000 km, 3 lata w październiku, ostatni przegląd w październiku 2011 ( olej longlife - wg wskazań kompa i filtr kabinowy)
Odnosnie klimatyzacji to powiem wam co mi doradzil servisant wieloletni w naszej firmie:Jesli chlodzi odpowiednio i nie ma awari,to nie jezdzic na tzw.serwis bo to jest uklad w pelni zamkniety i nie ma najmniejszego sensu go sprawdzac przeplacajac pieniadze.Wymieniac filtr kabinowy,jesli smierdzi to tylko ozonowanie i tyle w temacie.Pisma motoryzacyjne,warsztaty poprostu nas naciagaja,co innego jasli sie przeprowadza prace naprawcze w ukladzie kilmatyzacji po awariach,wymianach czesci lub wypadkach.Prosze sprawdzic czy w ksiazce serwisowej jest zapis o sprawdzeniu klimatyzacji np.co dwa lata,nie ma ani slowa.Mialem A3 i klima byla 1 raz podlaczana do maszyny po 8 latach bo sie naczytalem o serwisowaniu,co sie okazalo w ukladzie 800g.maszyna odzyskala 700g.Prawie zadnego zuzycia.Jesli jest ustarka klimy to bedziecie o tym wiedziec bez maszyny.
przyszła ta wiekopomna chwila i przy LL pojawiła mi się dziś liczba 19 i 10500 km -> jak mniemam za 19 dni mam się stawić na wymianę oleju - czyli na LL jestem do przodu o 3,5 mc niż na standardzie (normalnie odwiedziłbym serwis 2 listopada)
sprawdzę różnicę na oleju i jeśli będzie duża na cenie to chyba wrócę do rocznego (duża =>50%ceny)
Panowie a jak jest z ta gwarancja mobilności long life?Czy to jest to samo co dożywotnia gwarancja mobilności?
,,Partner Serwisowy Volkswagena odnawia gwarancję mobilności typu ‘LongLife’ w trakcie przeprowadzania okresowego przeglądu serwisowego, którego wykonanie mu zlecono każdorazowo do terminu następnego przeglądu okresowego.
Długoterminowa gwarancja mobilności typu ‘LongLife’ obowiązuje w następujących sytuacjach:
- Jeśli samochód na skutek technicznego defektu nie będzie zdolny do dalszej jazdy *), użytkownik ma prawo do podstawowych świadczeń z tytułu gwarancji mobilności typu ‘LongLife’, a także do świadczeń dodatkowych o ile spełnione są każdorazowe przesłanki ich realizacji.
- W razie wypadku lub zdarzenia losowego podczas podróży użytkownik ma prawo do świadczeń dodatkowych o ile spełnione są przesłanki ich realizacji''
Wychodzi na to ze jeżeli serwisujemy w tym trybie to możemy liczyć nawet po podstawowej gwarancji 2 letniej na naprawy bezpłatne w określonych przypadkach?