Witam, zaczynam się rozglądać za kołami do polo i na pierwszy strzał poszło coś takiego http://moto.allegro.pl/175-50r13-dunlop ... 91584.html I tu rodzi się moje pytanie jak będzie z dopasowaniem tego koła do tylnich nadkoli? słyszałem o klepaniu rantów ale nie wiem na czym to polega. Obecnie mam koło 13/4.5J ET 38. Proszę o porady i wskazówki.
Z góry dzięki za pomoc, pozdro
Miałem podobny problem w tym modelu. Obniżenie rozsądne max -40 tył i niestety potrzeba klepania rantów, bo będzie obcierać. Miałem mattig-i 7 x 13 i opoeny te same jak na pokazywanej aukcji (szerokość) i pod obciążeniem niestety jest problem.
Z rantami to w tym modelu jest o tyle problem że jest z tyłu łuk i prosto i niestety nie wykorzystasz nawet przysłowiowego kija do zagięcia lecz trzeba to zrobić ręcznie.
Jak włożysz rękę w nadkole z tyłu wyczujesz mały "parapet" i to właśnie musisz zagiąć. Dobrze jeśli sam tego nie robiłeś nigdy pogadać z blacharzem. Na pewno przed zaginaniem trzeba podgrzać lakier, w innym przypadku popęka w miejscu zagięcia. Ja wykorzystałem podczas pracy młotek i klocek drewniany obity z jednej strony filcem i po woli zaklepywałem. Niestety nie podgrzewałem lakieru i mi na samym zagięciu popękał.
Jeśli miałbyś jakieś pytania to pisz postaram się Ci pomóc w miarę możliwości.