[9N3] Wycieraczki- tył

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Pawel19833
Raczkujący
Raczkujący

[9N3] Wycieraczki- tył

Post autor: Pawel19833 »

Mam taki problem ,że tylna wycieraczka przestała działać (a stało się tak chcąc przetrzeć tylną szybę włączyłem ją,a że była przymarznięta to od tego czasu przestała działać-mój błąd ,ale cóż stało się) . natomiast spryskiwacz normalnie działa ...
Może ktoś kumaty poradzić jak to naprawić??
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

A silnik cokolwiek słychać?

Sprawdź bezpiecznik. Bo jesłi nie puścił frez w ramieniu to bezpiecznik padł od przeciążenia silnika.
P
Pawel19833
Raczkujący
Raczkujący

a który to bezpiecznik od tylnych wycieraczek jest??? bo nie wiem
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote="Pawel19833"]a który to bezpiecznik od tylnych wycieraczek jest??? bo nie wiem[/quote]
Najprawdopodobniej bezpiecznik numer 1. Rozpiskę taką sam jak tutaj, powinieneś mieć na klapce od bezpieczników.
ObrazekObrazek
Bezpieczniki są w lewym boku deski rozdzielczej - w części widocznej po otwarciu drzwi. Klapkę podważa się kluczykiem samochodu w miejscu do tego przeznaczonym (widać je). Do klapki powinieneś mieć też przymocowany specjalny chwytak do bezpieczników.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
st0pr0c3nt
Początkujący
Początkujący

Post autor: st0pr0c3nt »

Dużo przeżyłem z tym syfem z tyłu. Dobra wiadomość, że pasuje z różnych aut z golfera i pastucha (nie pasuje z seata - zły rozstaw). Pierwsze co to rozkręć klapę.
1. Tam gdzie wkładasz łapki (żeby pociągnąć klapę) są otwory na śruby - od wewnątrz - dwie śruby.
2. Teraz śmiało ściągaj klapę (jest na zaczepach)
3. Odkręć wycieraczkę (13stka się zdaje) - tylko nie ukręć - dobrze czymś zasmarować jak zapieczone
4. Od wewnątrz masz trzy śruby 10tki - odkrecasz
5. Ściągnij - włącz wyczieraczke, jak nie działa to można rozkręcać dalej (parę torxów)

Może się okazać, że plastikowa tryba w środku nie chodzi, coś przymarzało lub się zapiekło, a najgorzej to do wymiany.
Sprawdź napięcie na wtyczce do urządzenia.

P.S Jak będziesz rozkręcał mechanizm wycieraczki to uważaj bo jest tam pełno smaru, żebyś się nie upaprał:) ;)
1.9 TDI ~130 Ponies
P
Pawel19833
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki za porady

Problem leżał w bezpieczniku, wymieniłem go i wszystko działa jak należy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”