[9n] Ocierające szczęki w jednym bębnie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
dominik900
Newbie
Newbie

[9n] Ocierające szczęki w jednym bębnie

Post autor: dominik900 »

W moim polo 9n 1.2 12v zaczął ciekną jeden tłoczek w prawym tylny bębnie. W tylnych kołach wymienione zostały szczęki i tłoczki. W prawym bębnie szczęki nie zawsze do końca odbijają, po kilkukrotnym naciśnięciu pedała hamulca problem znika, jednak jest to bardzo uciążliwe zwłaszcza na trasie. Po rozebraniu bębna mechanik stwierdził, że wszystko jest ok. Zdjąłem koło,bęben popatrzyłem (niby nic nie jest do wymiany) złożyłem a to dalej trze :? . Na pewno nie jest to linka od ręcznego, bo auto zostawiając na biegu ma ten sam problem. Czym może być spowodowane to ocieranie ? Myślałem wymienić bębny jednak nie mam garażu a pogoda póki co nie sprzyja.
b
brati85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brati85 »

Miałem coś podobnego. U mnie pomogło wyciągnięcie szczęk i dobre ich przeczyszczenie. Chodzi głównie o oczyszczenie (nie wiem czy dobrze opisze...) dźwigni która powoduje równomierną pracę obu szczęk. Generalnie to należy wyciągnąć szczęki i wszystko dobrze oczyścić z całego syfu.
t
the_cure
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: the_cure »

dokładnie tak trzeba zrobić jak post powyżej. U mnie " wajcha" ruszała się bardzo ciężko, po przeczyszczeniu sama luźno lata :grin:
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""dominik900""]Po rozebraniu bębna mechanik stwierdził, że wszystko jest ok[/quote]
tia. robić mu się nie chce. gdyby zrobił porządnie za pierwszym razem, nie było by tematu. cieknący płyn robi tam niezły syf. dodatkowo warunki panujące w bębnie też nie sprzyjają pracy sprężynek itp.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”