[quote="mates86"]
Zależy co się zepsuło? Diagnoza jest? Komp był podłączony?[/quote]
Taka mądra to już nie jestem ; nie. Połowka miała ABS, kupiłam bez - znaczy, jak rozumiem, z niedziałającym. Zaliczyłam ostatnio bardzo podły poślizg, którego raczej by nie było z ABSem.
Napisałam do niego już wcześniej, zobaczymy
Ale zastanawiam się, jaki to może być rząd wielkości - ile cyfr i jesli więcej, niż trzy, to jaka z przodu.
Wiesz wszystko zależy co padło może być głupi czujnik abs to nie jest jakiś wydatek a mogła polecieć cała pompa czy może być też jakiś banał trzeba by pewnie było obejrzeć. Ni mniej ABS jednak warto mieć przekonałem się o tym tydzień temu podczas wypadku ile daje
[quote="MiSiEk-GDA"]Wiesz wszystko zależy co padło może być głupi czujnik abs to nie jest jakiś wydatek a mogła polecieć cała pompa czy może być też jakiś banał trzeba by pewnie było obejrzeć. [/quote]
Oby. Ale mam wrażenie, że gość, od którego kupiłam auto, był mało ogarnięty technologicznie, więc jest nadziej, że jak mu coś padło, to po prostu olał.
Nic, po weekendzie siądę z instrukcją, latarką i termosem gorącej herbaty przy aucie.
[quote="MiSiEk-GDA"]Ni mniej ABS jednak warto mieć przekonałem się o tym tydzień temu podczas wypadku ile daje[/quote]
A nade mną czuwała jakaś opatrzność, bo inaczej tego nie nazwę - zrobiłam gdzieś pod setkę km po drodze krajowej i dwóch ekspresówkach i wpadłam w paskudny nadsterowny poślizg kilometr od domu, na ruchliwym skrzyżowaniu w centrum, obróciło mnie, wylądowałam na poboczu (trawiasta skarpa- na barierkach byłaby kolorowa miazga) - bez szkód w ludziach i autach z wyjątkiem jednej opony do wulkanizacji, co wyszło parę godzin później.
wymiana czujnika wraz z nim ok 100 zł. czy świeci się kontrolka abs? jeżeli czujnik to musisz podłączyć pod kompa bo każde koło ma swój a wymiana wszystkich w ciemno mało opłacalna. tym bardziej iż czujniki różnią się od siebie.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2013, 16:20 przez Darek1968, łącznie zmieniany 1 raz.
[quote="Darek1968"]wymiana czujnika wraz z nim ok 100 zł. czy świeci się kontrolka abs?[/quote]
Na Śląsku jakieś chore ceny. Czujnik Siemensa to koszt ok 20zl przód. Z tyłu nie wymieniałem.
O ile to tylko czujnik.
[quote="czaja"][quote="Darek1968"]wymiana czujnika wraz z nim ok 100 zł. czy świeci się kontrolka abs?[/quote]
Na Śląsku jakieś chore ceny. Czujnik Siemensa to koszt ok 20zl przód. Z tyłu nie wymieniałem.
O ile to tylko czujnik.[/quote]
kupowałem tydzień temu 35 zł przód. dolicz robociznę ewentualne podłączenie pod kompa celem diagnozy który. jezeli sam robisz to tylko 35.
[quote="Darek1968"]kupowałem tydzień temu 35 zł przód. dolicz robociznę ewentualne podłączenie pod kompa celem diagnozy który. jezeli sam robisz to tylko 35[/quote]
i po to jest klub, żeby za ewentualne piweczko podłączyć się pod kompa. a jeżeli wiem że będe mial autko dluzej jak rok, to kupuje kabel za 30zł i sam sobie robie diagnoze. zreszta czujnik, czy sprawny, można sprawdzić zwykłym miernikiem. jest to opisane na forum, jaki opór powinien mieć czujnik miedzy stykami.
no ale podlaczenie pod kompa jest niezbędne.
Trzeba się będzie bardziej ogarnąć technicznie, ale to dobrze, bo jak coś robię, to lubię wiedzieć, o co chodzi. Na razie ściągnęłam "Sam naprawiam" i manual, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Z kontrolkami jest dziwnie - na ABSie mam przełącznik Pb/LPG.