[9N] Jak zdemontować lampke oświetlenia wnętrza

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

V
Venon
Newbie
Newbie

[9N] Jak zdemontować lampke oświetlenia wnętrza

Post autor: Venon »

Witam!

chciałbym się przywitać jestem nowy na forum :) Polówkę posiadam od 4dni i już po drodze do domu popsułem włącznik oświetlenia pasażera i tu pojawia się pytanie gdzie są zatrzaski lampki jak ja bezpiecznie wyjąc?? jak ktoś może zaznaczyć to na fotce i wrzucić na forum :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

Wszystko jest na zatrzaski. Najpierw wyjmujesz plastik, który jest przed panelem z lampkami. Wystarczy pewne pociągnięcie z jednej ze stron i plastik odchodzi. Później już z górki. Panel z lampkami wyciągasz również pewnym pociągnięciem. W sumie to nawet nie można tam nic ułamać :)
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

To ja może opiszę to bez "pewnych pociągnięć" :)
Najpierw, tak jak napisał kolega wyżej musisz zdjąć klosz. Bierzesz, mały bardzo płaski wkrętak i podważasz klosz od strony lampek do czytania - przy lewej i prawej lampce. Wkładasz wkrętach w szczelinę między szary plastik a klosz. Jak tylko Ci się wysunie, na tle żebyś mógł złapać palcem/paznokciem, złap i delikatnie wyjmij klosz. Nie potrzeba żadnej siły. Przy lampkach do czytania, klosz ma zrobione taki "schodki", za które się zaczepi wkrętak, paznokieć. Jak już wyjmiesz klosz, w jego wnętrzu zobaczysz po lewej i prawej stronie po dwa zatrzaski przymocowujące go do podsufitki. Ja delikatnie je podważyłem wkrętakiem z jednej strony i wyjąłem cały wyłącznik bez żadnego ciągania. Potem odpinasz wtyczkę i po kłopocie. Następnie będziesz musiał rozłożyć cały ten panel - czarny tył obudowy od przodu. Jak już to zrobisz, będziesz mógł wyjąć/naprawić włącznik. Z tego co pamiętam, to się go po prostu wypycha na zewnątrz. Jego mocowanie ma takie dwa skrzydełka, żeby nie wypadał - będziesz musiał jedno z nich trochę podgiąć wkrętakiem żeby wyszło. Dlatego raczej na pewno nie dasz rady wyjąć samego przycisku bez wyciągania całej lampki.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 24 sty 2013, 8:46 przez Witek6935, łącznie zmieniany 1 raz.
V
Venon
Newbie
Newbie

Dzięki wielkie za pomoc, nic nie połamałem :)
m
michuu2213
Newbie
Newbie

Post autor: michuu2213 »

Witam chciałbym się dowiedzieć jak rozebrać z podsufitki te oświetlenie z przodu i z tyłu bo chciałbym wymienić żarówki na LED i nie wiem jak się za to zabrać.
V
Venon
Newbie
Newbie

[quote=""michuu2213""]Witam chciałbym się dowiedzieć jak rozebrać z podsufitki te oświetlenie z przodu i z tyłu bo chciałbym wymienić żarówki na LED i nie wiem jak się za to zabrać.[/quote]

Tu masz napisane post dwa posty wyżej krok po kroku ja wyciągałem według niej w 3min, LEDy jak wyciągniesz to na żarówkach masz ich symbol zamów ich ledowe odpowiedniki i gotowe.
P
Pompek
Newbie
Newbie

Post autor: Pompek »

Przepraszam, ale podczepie się pod ten temat. W polo 9n nie posiadam oświetlenia bagażnika, wiem natomiast iż listwy LED można podpiąć pod światełko wewnętrzne. Robił ktoś tak?
Proszę o odp :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marcin900
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Marcin900 »

A jakie dokładnie tam ida żaróweczki? trzy rurkowe 36mm??
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”