[6R] Rzechotanie w przedniej części samochodu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

D
Daro_81
Newbie
Newbie

[6R] Rzechotanie w przedniej części samochodu

Post autor: Daro_81 »

Witam,
Mam strasznie dokuczliwy problem z rzechotaniem w przedniej części samochodu. Dzieje się to zazwyczaj po dłuższym postoju np. kiedy rano jadę do pracy i przejeżdżam przez próg zwalniający lub na nierównościach na drodze. Kiedy przejadę kilka km wtedy problem znika - cisza. Auto dłużej postoi i ponownie to samo.
Oddawałem auto już chyba z 4 razy do serwisu (bo mam ją jeszcze na gwarancji), ale Panowie z ASO jakoś sobie nie mogą poradzić z tą przypadłością.
Wymienili mi oba łożyska MCpersonów, przekładnię kierowniczą, amortyzator prawy, poduszkę silnika i co? I dalej to samo, normlanie nie mam już sił. Może wy mi coś poradzicie.... bo jak rzęcholi czasami to aż ludzie się gapią co to jedzie :). Czekam na wasze podpowiedzi co to może być i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum!
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

Dobrze by bylo jakbys ten dzwiek nagral.
D
Daro_81
Newbie
Newbie

Właśnie chciałem spróbować, ale nic tylko szum wychodzi, bo muszę jechać, a za szybą trzymając tel. to nic dobrego nie wychodzi.
Zapomniałem dodać że to rzechotanie występuję również przy ujmowaniu gazu, tzn. w momencie kiedy przyśpieszam na 2 biegu nagle odpuszczę całkowice gaz to wtedy następuje wspomniane grzechotanie.
Można to porównać do wstrząsania reklamówką, w której jest kilka pokrywek od słoików.
Awatar użytkownika
Mark
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Mark »

Podobny wątek ze stukami z przodu już był na forum poruszany:
viewtopic.php?f=200&t=29446
Było 6N jest 6R /// mp3432
"Nie mam systemu w wersji PL, a jednak jakoś to nie przeszkadza pisać poprawnie."
D
Daro_81
Newbie
Newbie

Mark,

Dzięki za podpowiedź, ale akrat to czytałem. Jak napisałem wcześniej w moim temacie to nie stuki tylko rzęcholenie jak być pokrywki w reklamówce trzepał. Aż wstyd jak któś idzie obok.... Co tam tak może rzęcholić, nie mam pojęcia normalnie.... tłumik sprawdzali i niby wporządku...
R
Rafomatic
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Rafomatic »

Mnie kiedyś, jak samochód był prawie nowy wpadł w tarcze kamyk i dźwięk też był taki metaliczny. Im szybciej jechałem tym dźwięk pojawiał z większą częstotliwością. W końcu kamyk wypadł. Skoro u Ciebie nie chce, więc pewnie coś innego.
D
Daro_81
Newbie
Newbie

Kamyka też miałem między klockiem a tarczą jeden dobry strzał w pedał ham. i kamyka nie było:). Ale to jest bardziej poważna sprawa bo ja już zgłupiałem. Pojadę do mechanika, który prowadzi zakład i może on coś zdiagnozuje jak nie może ASO.
Awatar użytkownika
Mark
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Mark »

Daro_81 grzechocze na postoju czy tylko w trakcje jazdy?
Było 6N jest 6R /// mp3432
"Nie mam systemu w wersji PL, a jednak jakoś to nie przeszkadza pisać poprawnie."
D
Daro_81
Newbie
Newbie

Tylko w trakcie jazdy, zawsze z rana jak wyjeżdżam do pracy pierwsze co to przejeżdżam przez próg i na dzień dobry ten hałas i zaraz przy wyjeździe na obwodnice to samo potem już cisza... ewentualnie jak odpuszczę nagle gaz wtedy szarpnie całym układem napędowym. Dlatego też obstawiałem poduche.... a tu lipa
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”