Jak kupisz uzywke rozrusznik nie masz zadnej gwarancji ile na nim pojezdzisz. Wykrec swoj i zawieź go tam gdzie regeneruja rozruszniki. Zdiagnozują usterke i bedziesz wiedział ze pojezdzisz przynajmniej.
Zawiozłem do naprawy, facet go sprawdził i mowil ze chodzi, rozkręcił powiedizal ze w dobrym stanie jest ale i tak bendiks, szczotki, tulejki/tulejke, szczotkotrzymacz wymienił na nowe. Przykrecilem, zadowolony wsiadam do polówki i to samo.. Rozrusznik jest na 100% dobry, a i tak słysze tylko takie pyknięcie w aucie. Na ostro zakreci rozrusznik. Co mam robic? moze to byc przez immo? Juz nie mam sił
Ja myśle, że kostka stacyjki pada
Sprawdź, czy na przewodzie idącym do elektromagnesu rozrusznika, po przekręceniu stacyjki pojawia sie +12V
Zaś to cykanie w aucie to pewnie przekaźnik odciążający- podczas rozruchu wyłącza np światła i inne obwody, aby więcej "prądu" szło na rozrusznik
Ostatnio zmieniony 05 sty 2013, 17:16 przez krzychu20, łącznie zmieniany 1 raz.
odłącz wtyczkę od rozrusznika cienki przewód , przewodem dodatkowym łączysz miejsce po wtyczce z śruba gdzie przychodzi gruby przewód do rozrusznika , jeśli pali to jak krzychu20 pisze lub coś nie tak z połączeniem stacyjka rozrusznik, w przeciwnym wypadku zła masa silnik - karoseria- aku. może tez występować spadek napięcia ale to przy słabym aku .
Ale czy immo nie moze byc przyczyną tego ? Moze cos sie po prostu zepsulo ? Rozebralem wlasnie obudowe stacyjki poruszalem wszystkim czym sie da ze 100 razy i nic. Jutro sprawdze "na krótko" ale dodam ze tzw na ostro rozrusznik kręci, nie silnikiem tylko rozrusznik sam
Panowie dzieki za pomoc, przed chwila poszarpałem sie ze stacyjką kolejny raz, i odpaliło małe bydle wydalem 150zł na naprawe rozrysznika ale bez zająkniecia odpaliła a stała prawie 2 tyg nie odpalna, wczesniej po 5 godzinach nie zapalała normalnie. Czyli wymiana stacyjki rozwiąze problem . Dziekuje jeszcze raz
Nie stacyjki, a kostki stacyjki raczej.
Poczytaj tematy, bo było o tym wiele razy- najważniejsze, żeby kupować oryginał a nie zamiennik jakiś
Do dzieła :vinsent: