[6n] Zmiana oleju po motodoktorze

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kanyeallegro
Raczkujący
Raczkujący

[6n] Zmiana oleju po motodoktorze

Post autor: kanyeallegro »

Witam, mam pewien problem, poniewaz czeka mnie wymiana oleju, lecz problem jest nastepujacy:
Kupilem moje polo 1.0 z 97r z przebiegiem okolo 19000tys. a w bagazniku mial pol syntetyka mobil 10w-40 mobil 2000 - zmienilem olej i wlalem ten co byl w bagazniku a zaskutkowalo to tym, ze zaczela mrugac kontrolka oleju, czyli spadlo cisnienie w silniku i mechanik zalal mi moto doktora i przyszla pora na kolejna wymiane oleju i zamierzam zalac juz olej mineralny i mam wobec tego dwa pytania:

1. Jaki olej mineralny zalac
2. Czy zalac od razu moto doktora po wymianie na mineralny lub zobaczyc czy na mineralnym oleju silnik bedzie pracowal normalnie i nie bedzie potrzebowal moto doktora?
Od razu dodaje, iz wiem, ze potrzebny jest remont silnika, bo klepie ale nie stac mnie na to przynajmniej na razie.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

silniki vw polo 6n potrzebują do pracy oleju o specyfikacji API:SJ lub wyższej obecnie znajdziesz oleje o specyfikacji SL,SM,SN
Zalewaj 15W40 z taką właśnie specyfikacją (byle nie poniżej SJ)
Rekomendowany przez producenta olej to Castrol ale nie zrobi mu różnicy jak zalejesz innej marki.
Spróbuj olei z oznaczeniem HIGH MILEAGE np castrol gtx lub valvoline maxlife

Jakie masz zużycie oleju? może szklanki ci klepią i wołają o wymianę?
te silniki potrafią dużo nalatać bez remontu ja mam już 202 tyś i lata dalej na 10W40,
z motodoktorem to bym uważał i nie zalewał póki co takimi specyfikami.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
kanyeallegro
Raczkujący
Raczkujący

Castrol Magnatec 15W40 - rozumiem, ze ten olej bedzie dobry?
A co z tym nieszczesnym motodoktorem.. Po zmianie oleju na Castrol Magnatec 15W40 nie wlewac motodoktora i obserwowac jak silnik bedzie reagowal po zmianie polsyntetyka na mineralny? Czy wlac motodoktora z racji tego, ze juz byl wlany wczesniej i nie patrzec na zmiane oleju?

edycja:
tak, klepia szklanki ale moj fundusz nie pozwala na razie na jakikolwiek remont silnika dlatego mechanik zalecil wlanie motodoktora i tak zrobil.. i teraz sie zastanawiam jak to bedzie wygladalo po wymianie oleju na mineralny a co do pierwszego pytania o zyzucie oleju to po wlaniu motodoktora jest spalanie bardzo nikle - nie umiem okreslic blizej jakie jest to spalanie. W kazdym badz razie nie pije oleju tak jak w niektorych przypadkach to bywa.

edycja 2:
jaki jest koszt wymiany wszystkich szklanek w tym silniku polo? mam na mysli robocizne + szklanki
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Nie wymieniaj oleju na mineralny, to w niczym Ci nie pomoże teraz, wręcz przeciwnie, przyjdzie dziadek mróz i prawdopodobnie długo już na tym silniku nie pociągniesz.
Awatar użytkownika
kanyeallegro
Raczkujący
Raczkujący

Mialem mieszane uczucia co do zmiany tego oleju podczas zimy. Zastanawiam sie nad zrobieniem tego dopiero na wiosne, lecz juz dzis chcialbym wiedziec co musialbym wykonac po tej zmianie oleju.. Czy wlac tego motodoktora czy tez poczekac na zachowanie silnika na nowym oleju. Moze ostatecznie zdecyduje sie na wymiane popychaczy, ktora poleca kolega wyzej - lecz musze poznac koszta takiej operacji.
Awatar użytkownika
rozek90
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rozek90 »

Szklanki to lepiej wymienić przy wymianie rozrządu ponieważ i tak będzie trzeba go ściągnąć a koszt to ok 500zł w przypadku gdy chciałbyś to robić teraz.
Obrazek
Awatar użytkownika
kanyeallegro
Raczkujący
Raczkujący

Okej, lecz teraz prosilbym o powrot do glownego watku i chcialbym sie dowiedziec czy Castrol Magnatec 15W40 bedzie dobrym olejem mineralnym do silnika z przebiegiem 21000tys? I czy po zmianie oleju od razu wlac motodoktora czy ewentualnie czekac na zachowanie silnika i pozniej w razie problemow z cisnieniem wlac puszke?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

teoretycznie jak nie zjada oleju to lej 10W40, ale jak juz tak upatrzyłeś sobie to ten olej będzie ok, lej go, obserwuj czy problem powrócił.
jak już coś to zamiast motodoktora zalej mu dodatek do oleju na szklanki,
LM robi takie coś.
obadaj to:
http://www.liqui-moly.pl/features/katal ... gory_id=13
civic r18a2/407 1,6 HDi
L
Larson
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Larson »

jezeli chodzi o LM to dodatki jak i oleje sa warte swojej ceny
taki OT
Awatar użytkownika
Katoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Katoo »

Wymiana szklanek nie wiąże się z ciągnieniem rozrządu ... Ja wymieniłem u siebie 1h roboty... i ta cena to kosmos 500zł ...zrobię ci to za 100zł w max 2h + koszt szklanek 72zł z INNA płaciłem wszystkie nówki. Co do oleju na co lejesz 15w40 jak ci nie bierze oleju... I poco ten moto doktor , gorszego szitu już nie można lać. Nie lej go w tym nie pomożesz polówce. klepią to klepią jak nie wymienisz moto doktor ci w tym nie pomoże. Brat ma golfa 1.6 + gaz 260tyś dalej leje 10w40 bo nie bierze oleju i nie daje po garach. Ja mam 198tyś w 1.0 + gaz ! Teraz kupiłem orlena 10w40 Gaz ale niczym się nie różni od zwykłego. Jeżeli ci nie bierze oleju to nie zmieniaj.

Pozdrawiam.
[*Moje dwie miłości:
I miejsce- Moje Kochanie]
II miejsce- PolO GReeN LInE
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/823/5ms9c.gif/][img]http://img823.imag
Awatar użytkownika
kanyeallegro
Raczkujący
Raczkujący

Dzis sie dowiedzialem, ze cholera jasna mam czujnik oleju z golfa 1,4 i to dlatego mrugala mi kontrolka oleju a nie przez slabe cisnienie.. A zacny mechanik wlal mi motodoktora.. Co teraz zrobic? Zmienic czujnik i wrocic do 15w40? Czy zalac ten mineralny..?
Awatar użytkownika
przem_polo
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: przem_polo »

Powtorze odpowiedzi,ktore juz dostales.
Jesli Ci nie bierze oleju to wlej 10w-40.
Motodoktor w niczym nie pomoze, a tylko zaszkodzi.
Zmien mechanika,bo z nim daleko nie zajedziesz.
Jak szklanki ci wala to nie zalewaj go mineralnym.
Podsumowujac to zmien olej na polsyntetyczny(10w-40) i wymien czujnik.
Na szklanki nic Ci nie pomoze jak wymiana ich.
2011
MajóVWka(28maj),Vag Nysa(4czerwiec),M.I.V.W(7sierpien),SCP(24wrzesien)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”