[6N2] Odma

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
BraHOL 12
Konkretnie zainteresowany

[6N2] Odma

Post autor: BraHOL 12 »

Witam
Poszukuje odmy z podgrzewaczem do swojej poli silnik 1,4 aud ! Dzwoniłem do aso i dowiedziałem się że nie ma podgrzewanej odmy tylko grzałka w rurce :?
Ja jednak znalazłem ale o innych dwóch literach na końcu niż moja czyli moja odma ma nr 036 103 464g a znalazłem o nr 036 103 464ah czy to będzie pasować ? Czy rozstaw wszystkich otworów jest taki sam ? I jaki nr ma wtyczka do tej odmy ?Może ktoś ma etke i może podać :) Proszę o pomoc :beg: bo zima sie zbliża :grin:
Dziękuje i pozdrawiam :piwo:
Sunshine Live Electronic Music Radio
i\'ll always remember
Awatar użytkownika
BraHOL 12

Nikt nie wie :-(
i\'ll always remember
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Pewnie w ASO chodziło im o coś takiego, jak w tym temacie z forum Golfa.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=190828
W Polo też to możesz bez problemu założyć. Na twoim miejscu wyczyściłbym porządnie odmę przed zimą i zainwestował te pieniądze w olej z górnej półki i pewnego źródła, naprawdę będzie lepszy efekt.
Awatar użytkownika
BraHOL 12

Witam Grzela300
Dzięki za odpowiedz
Tylko że w zimie miałem świeży olej i po wywaleniu oleju przez bagnet odma była czysta a po odkręceniu jej wyleciał z niej lód :!:
Wiem autko było nie dogrzane ale ja mam 5 km do pracy i muszę coś z tym zrobić :-( Założę tą grzałkę i zobaczę w zimę jeżeli nie to tylko puszka podgrzewana pozostaje :!: Ale czy będzie pasować :?:
pozdrawiam BraHOL 12
i\'ll always remember
p
polo1,0
Newbie
Newbie

Post autor: polo1,0 »

[quote=""BraHOL 12""]Nikt nie wie :-([/quote]
Cóż można napisać :) ...najlepiej sprzedać VW przed zimą :cry: . Wiem ,że nie zawsze jest to rozwiązanie.Sam poniosłem nie małe koszty związane z tą wadą fabryczną.
Mam zamiar puścić na zimę wąż od korka oleju pod samochód i powinno pomóc :)
Awatar użytkownika
BraHOL 12

Jezeli nie bedzie innego wyjscia to tez tak zrobie :-(
i\'ll always remember
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Dobrym rozwiązaniem jest kupienie osłony pod silnik, wygłuszenie maski i o wiele szybciej na krótkich trasach dogrzewa się silnik w zimie. Te grzałki i podgrzewane odmy to tylko gadżety na które szkoda pieniędzy. :D
p
polo1,0
Newbie
Newbie

[quote=""Grzela300""]Dobrym rozwiązaniem jest kupienie osłony pod silnik[/quote]

Taki zakup też planuję tak samo jak wymianę termostatu bo mam wrażenie ,że powinien szybciej osiągać właściwą temperaturę.
Ważne jest ,żeby silnik szybko się nagrzewał i wolno studził :)

[quote=""BraHOL 12""]Jezeli nie bedzie innego wyjscia to tez tak zrobie :-([/quote]
Rozwiązanie z górnym dodatkowym odpowietrzeniem stosowano przed laty w fiatach 125 i tam zdawało to egzamin więc i w VW powinno dać radę.

ps.jak już Grzela300 wspomniałeś o dolnej osłonie silnika.Czy tanie podróbki dają się bez problemu zamontować (dobrze są dopasowane)?
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Ja kupiłem taką http://www.e-autoczesci.com/oslona-siln ... -3636.html, no cóż trzeba odrobinę "pokombinować" nie jest to fabryczny ideał. Tylko że cena oryginału w ASO VW jest zaporowa :shock: i towar na zamówienie.
http://sklep.gajos.com.pl/sklep/ i wkleić ten numer 6N0825235
Albo poszukać na złomach lub alledrogo, chociaż tego ostatniego nie polecam, handlarze oferują niby oryginał a w większości to tak samo zamienniki.
Awatar użytkownika
BraHOL 12

Hm kolega ma podgrzewaną puszkę odmy w golfie z silnikiem 1.4 16v i zdaję mu to egzamin a też miał ten sam problem ,będę musiał zobaczyć jak on to ma zrobione dam znać co i jak
pozdrawiam
i\'ll always remember
p
polo1,0
Newbie
Newbie

[quote=""Grzela300""]Ja kupiłem taką http://www.e-autoczesci.com/oslona-siln ... -3636.html, no cóż trzeba odrobinę "pokombinować" nie jest to fabryczny ideał. Tylko że cena oryginału w ASO VW jest zaporowa :shock: i towar na zamówienie.
http://sklep.gajos.com.pl/sklep/ i wkleić ten numer 6N0825235
Albo poszukać na złomach lub alledrogo, chociaż tego ostatniego nie polecam, handlarze oferują niby oryginał a w większości to tak samo zamienniki.[/quote]

Dziękuję za informacje.Z oryginalną używką raczej problem...cena nowej jak sam stwierdziłeś "zaporowa".Pozostaje zamówić podróbę i jakoś to zamontować ;)

[quote=""BraHOL 12""]Hm kolega ma podgrzewaną puszkę odmy w golfie z silnikiem 1.4 16v i zdaję mu to egzamin a też miał ten sam problem ,będę musiał zobaczyć jak on to ma zrobione dam znać co i jak
pozdrawiam[/quote]

W nowszych rocznikach 1,4 16V jest trochę inna "puszka" z podgrzewaczem możliwe ,że lepsza i że podejdzie do Twojego silniczka...sam jakoś nie wierzę w te grzałeczki,ale może jestem w błędzie :?
Awatar użytkownika
BraHOL 12

Witam
Zamontowałem puszkę odmy z podgrzewaczem :bb: :clapping: Jeszcze tylko połączyć kabelki i po sprawie :-)
Odma ma nr 036103464AH a maiłem z końcówką g, wszystko pasuje :grin: Puszka pochodzi najprawdopodobniej od golfa v silnik all z 2007 roku. Wtyczka do odmy ma nr 1j0973702 .
Mam nadzieję że komuś się to przyda jak ma taki problem jak ja.
Czekam teraz na mrozy i będę obserwował odmę i na bieżąco aktualizował temat :amen:
Pozdrawiam BraHOL12
i\'ll always remember
S
Szefo
Newbie
Newbie

Post autor: Szefo »

ehh u mnie również przymarzło i wywalilo olej przez bagnet także warto przypomnieć sobie o tym mankamencie przed zimą
Awatar użytkownika
qmatijack
Newbie
Newbie

Post autor: qmatijack »

[quote=""BraHOL 12""]Witam
Zamontowałem puszkę odmy z podgrzewaczem :bb: :clapping: Jeszcze tylko połączyć kabelki i po sprawie :-)
Odma ma nr 036103464AH a maiłem z końcówką g, wszystko pasuje :grin: Puszka pochodzi najprawdopodobniej od golfa v silnik all z 2007 roku. Wtyczka do odmy ma nr 1j0973702 .
Mam nadzieję że komuś się to przyda jak ma taki problem jak ja.
Czekam teraz na mrozy i będę obserwował odmę i na bieżąco aktualizował temat :amen:
Pozdrawiam BraHOL12[/quote]

witam.
Są również dostępne takie "puszki odmy" podgrzewane płynem z układu chłodzenia nr kat 036 103 464 AK (dodajże z seata 2006-2008r )jakby się komus miało przydać. Rozstaw otworów taki sam. Nie trzeba nic podłaczać elekrycznie. Ja taką założyłem do swojej poldzi, wpinając się szeregowo w przewód powrotny od nagrzewnicy, nie ma ubytku ogrzewania. Troche jeszcze się tego majonezu osadza, ale nie tak jak przedtem. Musze pomysleć o lepszym oleju bo mam zalany teraz castrol egde 10/60 z pewnego źródła i nie jest najlepszy do mojej poldi.

A ja rozważam jeszcze takie rozwiązanie tego problemu:
Na przewód od puszki odmy (ten co idzie do obudowy filtra powietrza) założyć filterek zeby sobie spowodnie odpowietrzało do atmosfery. Dolny otwór puszki odmy ( od strony bloku silnika), ten którym spływa to wszystko z powrotem do miski zaślepić i w dolnej częci puszki wstawić elektozawór z weżykiem i jakis pojemnik. Jak auto się rozgrzeje, to otworzyć na kilka sekund elektrozawór i wypłynie to wszystko do pojemnika, a nie do miski olejowej. Teoretycznie nie bedzie nic spływało do miski, jak nie bedzie też w środku majonezu bo na bieżąco będziemy opróżniać to nie będzie miało co zamarzać?
Co o tym sądzicie? Próbował ktoś kiedyś w ten sposób?
"To tylko dzieło czegoś jest warte z którego człowiek może się poprawić i mądrości nauczyć".
Adam Mickiewicz
q
qwazar
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: qwazar »

Nie ma jakiegoś dodatku do oleju żeby nie tworzyło się masełko ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”