[6n] Dioda alarmu antywlamaniowego.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kanyeallegro
Raczkujący
Raczkujący

[6n] Dioda alarmu antywlamaniowego.

Post autor: kanyeallegro »

Witam, jak odlaczyc ta diode mrugajaca pod wlacznikiem swiatel awaryjnych? Powodem potrzeby do odlaczenia tej diody jest to, ze przez nia pada mi akumulator, ktory jest tylko 45Ah.. Ostatnio mechanik bawil mi sie cos bezpiecznikiami i dioda, ktora nie dzialala dalej zaczela mrugac i mruga w zawrotnym tepie i przez to po kilku dniach stania samochodu akumulator mi po prostu padl. Czy moglby ktos mnie poinstruowac jak nalezy ja odlaczyc lub ktory to bezpiecznik? Dzieki

Ps. kolejna denerwujaca rzecza jest to, iz dioda mruga nawet podczas jazdy, co bardzo denerwuje wieczorami..
Awatar użytkownika
bzyku777
Początkujący
Początkujący

Post autor: bzyku777 »

Powodem rozładowującego sie akumulatora raczej nie bedzie dioda ona pobiera ok 10mA 10 razy więcej pobierają wyświetlacze zegarów a po rozbrojeniu alarmu raczej nie powinna mrugać masz gdzieś zwarcie w instalcji lub coś z centralką alarmu podłącz miliamperomierz szeregowo pod akumulator a będziesz wiedział ile pobiera instalacja podczas postoju jeśli będzie dużo np.500mA wyciągaj bezpieczniki i obserwuj wskazania miernika dojdziesz który to obwód to najprostszy domowy sposób
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

rozładowany aku wskazuje na ;
padające aku- sprawdź po naładowaniu i odpięciu od prostownika napicie a następnie po 2 h pomiary powinny być podobne [ aku odpięte klemy przy poniarze i ładowaniu]
altek -sprawdź napięcie przy uruchomionym silniku[ napięcie około 14V]
złodziej- pobór nie powinien przekraczać 50mA , pewno iż na początku pomiaru może wystąpić większy pobór[ np 200mA ] ale po chwili powinien spaść poniżej 50mA . aku naładowane przy pomiarze .
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

moze moz epobierac. Kiedys robilem w takim smiesznym maluszku wlasnie odcicie takiej diodki migajacej. Koles kupil sobie taka diodke migajaca na 12 volt co miala niby symulowac alarm na pokładzie. okazalo sie z eona wlasnie tak wykanczala akumulator bo auto wiecje stalo jak jeżdziło. Pobór byl na poziomie 70mA a bez diody to okolo 15 bylo.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

jak coś to może może pobierać a epobierac i eona to nie ma, raczej many e Sklep , e katalog . :grin:
nigdy nie robiłem pomiarów ale zawsze można policzyć pobór prądu takiej diody jak wiemy np; moc[W] lub opór[ Ω ] diody bo napięcie wiemy jakie jest
Awatar użytkownika
kanyeallegro
Raczkujący
Raczkujący

Jest jakies zwarcie z ta diodia, bo ona nie mruga jak zwykla dioda, ona mruga z naprawde nadmierna czestotliwoscia. Samochod stal 6 dni, poniewaz mnie rozwalila jakas wirusówka i bylem uziemiony, a akumulator na mrozie walczyl z mrugajaca dioda i stalo sie, szczegolnie, ze to maly akumulator 45ah :).. Akumulator jest nowy, ma zaledwie dwa miesiace. Jutro pojade do kogos kto bedzie w stanie wypiac mi ta diode, dzieki i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
m911
Swój
Swój

Post autor: m911 »

wyjmij zaslepke przetnij przewod i tyle, jak bedzie potrzeba i nadal bedzie rozladowywal to zlutujesz, tylko przetnij tak aby latwo bylo zlutowac i zaizolowac :grin:
Seat Arosa 1,8T & VW Golf II 2.0 ABF
Awatar użytkownika
kanyeallegro
Raczkujący
Raczkujący

Przecialem przewod i zaizolowalem, nastepnie spowrotem wlozylem zaslepke z dioda - juz niemrugającą :)..
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Szczerze wątpię, że to wina tej diody :roll:
No ale jeśli odłączyłeś to zobaczymy..

Jeśli masz radio to raczej je bym podejrzewał - napisz jakie masz
No i druga opcja, to ten alarm, który rzekomo posiadasz :scratch:
Awatar użytkownika
kanyeallegro
Raczkujący
Raczkujący

Chcialem sprostowac, to byla atrapa - nie alarm.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”