Witam
Poniżej zewnętrznej temperatury +5 stopni, klima się nie włącza. Niezależnie od tego, czy masz włączone AC, czy nie, będzie chodzić tak samo. Jeśli chodzi o Climatic - on zawsze działa tak, żeby utrzymać wewnątrz stałą temperaturę taką jak ustawisz sobie na pokrętle. Dajmy 22 stopnie - Póki nie osiągnie wewnątrz 22 stopnie będzie cały czas grzał. Jak osiągnie, będzie stopniowo zmniejszał nawiew gorącego powietrza - na tyle ile "mu" wystarczy, żeby utrzymać zadaną temperaturę.
Inna jest sytuacja gdy przestawi się pokrętło w skrajne pozycje. full ciepło - grzeje cały czas. Full zimno - zawsze daje tylko chłodne powietrze.
Tak powinien działać sprawny Climatic - mam tu na myśli silniczek V68 głównie. Jeżeli on jest sprawny to tak będzie działać. Teraz ja go u siebie wymieniłem wszystko śmiga jak należy. Wcześniej ogrzewanie chodziło, delikatnie mówiąc, nieprzewidywalnie.
Jeśli chodzi o czujnik temperatury zewnętrznej, to znajduje się on w zderzaku za kratką, w której montuje się halogen, po lewej stronie (kierowcy). Swoją drogą.. Skoro w samochodzie z klimą jest czujnik i komp odczytuje temperaturę, to dlaczego VW nie zrobił funkcji, żeby temperaturę można było odczytać na liczniku? (można, ale trzeba mieć licznik z FISem). Minimalizm VW czasami dobija...

Pozdrawiam