[86C2F] 3F zimny ciężko odpala, pracuje na 3cyl

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
marcin93
Raczkujący
Raczkujący

[86C2F] 3F zimny ciężko odpala, pracuje na 3cyl

Post autor: marcin93 »

Witam. Mój silnik ciężko odpala gdy jest zimny, muszę dłużej kręcić i dodać troszkę gazu żeby załapał , i pracuje wtedy na 3 cylindrach , dopiero gdy go przegazuję lekko do ok. 2,5 tyś to idzie już na czterech. Ogólnie rzecz biorąc silnik ładnie pracuje , i nie bierze grama oleju , troszkę ubywa płynu ale to przez nieszczelną nagrzewnicę. Niebieski czujnik został wymieniony , filtr paliwa również .
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Zobacz układ WN: świece, przewody, kopułka, palec nieb. czujnik jakiś lepszy kupiłeś czy taniochę jakąś, bo z tymi tanimi to jest tak że czasem nowe nie działają ;)
Awatar użytkownika
marcin93
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marcin93 »

Przewody ,kable kopułka i świece nowe. Nie wymieniłem tylko palca rozdzielacza , może to on powoduje problem. Niebieski czujnik wymieniał mi mechanik więc nie wiem jaki dobrał.
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Sprawdź palec może wypalony jest.
J
Jedras
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Jedras »

Posłuchaj jak pracują wtryski, czy wszystkie równo, użyj stetoskopu, możliwe że któryś leje i strzał rozruchowy do przylewa. Objaw że zaczyna pracować po przygazowaniu by na to wskazywał.

Przewody, kable i świece jakie? Sprawdzałeś przerwę? Biorąc 8szt świec 4szt Denso W20EXR-U oraz 4 Bosch W5DP0 które niby są zamiennikami pomierzyłem przerwy i miały każda inną z czego żadna nie miała równo 0.7mm które mieć powinny. Może świeca na tym cylindrze ma np 0.9mm przerwy, a dawka rozruchowa jest kozak w tych silnikach (po10 przekręceniach kluczyka bez odpalenia czuć benzynę z kolektora a czasem i oleju...) i może przylewać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”