[6n2] Naprawa powypadkowego Polo

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
wojtek6992
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: wojtek6992 »

turzol , kiedyś czyli 2 miechy temu :P
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Post autor: murzyn »

[quote=""pawellini""]Murzyn ja mam taniej jak 500zł od elementu [/quote]
Wiadomoooo :grin: Paweł ma chody :grin:
Da sie to zrobić poniżej 500 (bez straty na jakości usługi) ale nie jest to cena dla kogoś z "ulicy" :grin:
[quote=""wojtek6992""]Malował dobrze, brał 350-450 od elementu[/quote]
cena też zależy od lokalizacji,niestety Wawa jest droga,niestety dla mnie :( ale już 50-70 km dalej może być zupełnie co innego
m
mermaid
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mermaid »

Panowie,

jutro zdam relację z tego jakie części otrzymałam i co zawiera kosztorys.
Awatar użytkownika
pawellini
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: pawellini »

No ja mam lakiernika koło Grójca,sam widziałeś Maćku jak ogarnął auto :)
m
mermaid
Raczkujący
Raczkujący

Witam,

dzisiaj pod moją nieobecność, gdy byłam w pracy, pan przywiózł na moje podwórko części (opis elementów, które wychwyciłam na pierwszy rzut oka, dokładnych oględzin dokonam w weekend) - maska przednia, lewy błotnik, zderzak, amortyzator, jeden pas bezpieczeństwa, deska rozdzielcza wraz z kratkami nawiewu, daszek osłony liczników, półka/schowek pod poduszką pasażera i jeszcze jakieś elementy plastikowe w pudełku.

Mamie wręczył dwie kartki wyrwane z zeszytu z wypisanymi odręcznie pozycjami wymiany, bez podania kosztu poszczególnych elementów. Brak było pieczątki zakładu i daty wystawienia "kosztorysu". Mama nie przyjęła kartki, na co Pan się oburzył, że całe serce włożył w naprawę, Mama zripostowała, że córka pieniądze. Poprosiła o ponowne wystawienie kosztorysu - wydruk komputerowy, podane ceny i pieczątka zakładu.

Po południu, gdy byłam już obecna w domu, przyjechał Pan, tym razem z trzema kartkami - dwiema, które przedstawił Mamie do południa (z dopisanymi kwotami (bez pieczątki zakładu) i kartką formatu A4, na której odręcznie napisana była półroczna gwarancja na lakier i to, że naprawa wyniosła 7,000 zł.
Od razu zauważyłam, że charakter pisma na kartce A4 i na dwóch kartkach jest inny. Zapytałam, dlaczego tak jest. Pan odpowiedział, że żona mu pisała. Strasznie się zdenerwowałam i zapytałam, czy jak ktoś będzie chciał ode mnie w przyszłości kupić samochód i poprosi o kosztorys naprawy (bo nie nie będę ukrywać, że sprzedaję samochód po kolizyjny), to przedstawię te dwa świstki papieru bez pieczątki zakładu i daty wystawienia kosztorysu. Pan na to, że jestem pierwszą osobą, która prosi o kosztorys. Kolejna sprawa, gdy zauważyłam, że przy trzech elementach jest zrobiony pionowy nawias i napisana kwota 1000 zł, to zapytałam dlaczego każdy nie jest wyszczególniony kwotowo. Pan, odpowiedział, że kupował je wszystkie na raz i nie pamięta ile każdy element kosztował osobno. Powiedziałam, że tak nie może być i, że ma po raz kolejny przywieźć mi poprawiony kosztorys, najlepiej sporządzony na komputerze, z pieczątką zakładu i datą wystawienia. Jaką usłyszałam odpowiedz??, że gdybym rozliczała się przez ubezpieczyciela, to miałabym wydruk komputerowy. Skwitowałam to krótko : to znaczy, że inaczej traktuje Pan klientów dokonujących naprawy indywidualnie, a inaczej przez ubezpieczyciela, tzn. gorzej. Pan zamilkł.
Powracając do tematu wzrostu kosztów o 1000 zł, zapytałam, dlaczego co innego miałam mówione przez telefon (prawe koło), a co innego wczoraj (szyba przednia +deska rozdzielcza). Pan powiedział, że się pomylił przez telefon. Zripostowałam, że drogo mnie ta jego pomyłka kosztowała. Co do deski rozdzielczej, to powiedział, że w momencie kiedy dokonywał oględzin powypadkowego samochodu, to myślał, że wystarczy wymienić jedynie schowek poduszki pasażera, a nie całą deskę. Dalszej rozmowy nie będę już przytaczała, bo to co najistotniejsze już napisałam.

I co Wy na to drodzy Forumowicze ?

Pozdrawiam serdecznie.
Monika :-)
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

:doh:
kosztorys naprawy powinien wyglądać mniej więcej tak:
Obrazek
w tej formie powinnaś dostać od gościa który naprawił Polo i taki sam od wynajętego przez Ciebie rzeczoznawcy oraz od rzeczoznawcy z TU w którym zgłosiłaś szkodę.

po otrzymaniu tych trzech dokumentów sama będziesz mogła stwierdzić,porównując kwoty i zakres przeprowadzonych prac, czy przepłaciłaś czy nie i czy naprawa została przeprowadzona prawidłowo
m
mermaid
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""murzyn""]:doh:
kosztorys naprawy powinien wyglądać mniej więcej tak:
Obrazek
w tej formie powinnaś dostać od gościa który naprawił Polo i taki sam od wynajętego przez Ciebie rzeczoznawcy oraz od rzeczoznawcy z TU w którym zgłosiłaś szkodę.

po otrzymaniu tych trzech dokumentów sama będziesz mogła stwierdzić,porównując kwoty i zakres przeprowadzonych prac, czy przepłaciłaś czy nie i czy naprawa została przeprowadzona prawidłowo[/quote]

a co jeśli Pan jutro znowu przyniesie kosztorys na "karteczkach" ????
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

z karteczek też w sumie można wiele wywnioskować :grin: wydruk to tylko taka estetyczna forma :grin:
zaczekaj na pozostałe wyceny,tam będzie kalkulacja na częściach nowych (nie koniecznie oryginalnych) ale to da Ci pogląd na to czy gosciu sobie dorobił na tobie czy nie.cena używanych części blacharskich to w większości przypadków ułamek ceny nowej części,choć nie we wszystkich przypadkach :grin: np goła surowa klapa do mojego auta kosztuje 2800 a uzywka kompletna do 500 :shock:
można na tym wiele zaoszczędzić
m
mermaid
Raczkujący
Raczkujący

Witam,

przesyłam kosztorys od Pana mechanika i z TU. Bardzo proszę o sugestię, jakie mam kroki podjąć w zaistniałej sytuacji.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Bielo
Swój
Swój

Post autor: Bielo »

edytuj sobie drugie zdjęcie jak chcesz zostać anonimowa :blush2: :grin:

może Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów coś zdziała, możesz do nich napisać...

moi rodzice wygrali batalię z Funduszem Gwarancyjnym po napisaniu pisemka do Rzecznika Praw Obywatelskich na ten przykład
Obrazek
m
mermaid
Raczkujący
Raczkujący

Załączam stronę :

Obrazek

Bardzo proszę o doradzenie mi, czy mam brać rzeczoznawcę. Część elementów porównałam i w wielu pozycjach wychodzi, że Pan mechanik wziął więcej niż jest w kosztorysie TU. Jednak z uwagi na fakt, że nie znam wszystkich fachowych nazw części, nie wiem czy wszystkie uwzględniłam przy porównaniu.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2012, 10:30 przez mermaid, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
piotrek1993
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: piotrek1993 »

Używane części bardzo ciekawe włączyłem sobie allegro i popatrzyłem na ceny to np. błotnik nowy można kupić taniej niż szanowny pan wpisał ci tutaj za używany także zostałaś niestety oszukana. Ciekawe jak on to jeszcze poskładał wszystko.
m
mermaid
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""piotrek1993""]Używane części bardzo ciekawe włączyłem sobie allegro i popatrzyłem na ceny to np. błotnik nowy można kupić taniej niż szanowny pan wpisał ci tutaj za używany także zostałaś niestety oszukana. Ciekawe jak on to jeszcze poskładał wszystko.[/quote]
Jak mam udowodnić oszustwo???? Pokazać kosztorys z TU i jego i postraszyć rzeczoznawcą????

Odnośnie poskładania. W czasie jazdy (nierówności) drży deska rozdzielcza - która z lewej strony u dołu odstaje, prawa wycieraczka niedokładnie zbiera wodę z szyby, klapa schowka i ładowarki samochodowej w konsoli jest całkowicie niedopasowana, daszek zegarów ma w jednym miejscu dziurę, jakby go ktoś za mocno potraktował śrubokrętem, w miejscu mocowania środkowej kratki nawiewu są widoczne przetarcia plastiku deski rozdzielczej, radio nie jest podłączone (Pan stwierdził,że radio nie gra bo nie ma kodu do niego, a to zwykłe radio jest), plastikowa osłona lewych drzwi jest źle spasowana - w miejscu chowania się szyby szpara jest nierówna, lewe nadkole, które miałam pęknięte nie zostało nawet sklejone.
Awatar użytkownika
tomsson
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: tomsson »

Witam

Nie pozostaje nic innego jak Ci współczuć. Ze swojej strony radziłbym skontaktować się z Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Potrzebujesz fachowej pomocy, podejrzewam, że większość z nas nie wie w 100% jak powinnaś się zachować.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
m
mermaid
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""tomsson""]Witam

Nie pozostaje nic innego jak Ci współczuć. Ze swojej strony radziłbym skontaktować się z Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Potrzebujesz fachowej pomocy, podejrzewam, że większość z nas nie wie w 100% jak powinnaś się zachować.

Pozdrawiam[/quote]

Mam prośbę, czy pomogli by Panowie zrobić zestawienie dwóch kosztorysów, bo nie znam się na wszystkich pozycjach?.
Oto moje zestawienie :

Element Kosztorys mechanika Kosztorys TU

1. Błotnik p.lewy 200 zł 198,68 zł

2. Reflektor p.lewy 210 zł 178,10 zł

3. Kierunkowskaz p.lewy 60 zł 38,81 zł

4. Zderzak przód 350 zł 291,96 zł

5. Belka zderzaka 120 zł ....................

6. Wzmocnienie przód 300 zł ....................

7. Zamek pokrywy przód 50 zł 26,74 zł

8. Pokrywa silnika 400 zł 291, 96 zł

9. Grill przód 120 zł ....................

10. Zwrotnica p. l. amortyzator 350 zł ....................

11. Łożysko 50 zł ....................

12. Szyba czołowa 470 zł 297,83 zł

13. Deska rozdzielcza 700 zł 696,84 zł

14. Pasy bezpieczeństwa 300 zł 341,06 zł

15. Ślizg zderzaka 40 zł ....................

Proszę zobaczyć daszek osłony zegarów jaki mi Pan zwrócił, jako mój - zwróćcie uwagę na naklejki. Mam bardzo duże podejrzenie, że parę zwróconych elementów jest "podstawionych".

Obrazek

Obrazek

Ostatnio zmieniony 01 gru 2012, 18:12 przez mermaid, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N / 6n2 / variant / classic”