[86C2F] 3F temperatura silnika spada podczas szybkiej jazdy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
marcin93
Raczkujący
Raczkujący

[86C2F] 3F temperatura silnika spada podczas szybkiej jazdy

Post autor: marcin93 »

Czy to normalne że gdy jadę polówką ok 100 - 120 km/h to temperatura silnika spada mi do prawie 70st. ? Myślałem że winny jest termostat ale po odpaleniu auta wąż od chłodnicy jest zimny jak i sama chłodnica. Dopiero po osiągnięciu ok 90st się otwiera czyli jest ok.
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Zawsze podczas szybszej jazdy w chłodniejsze dni temp spadnie ponieważ chłodnica jest schładzana, no i przełamywać może czarny czujnik temp. u mnie jest podobnie też temp trochę spada na trasie ;)
Awatar użytkownika
lukas1289pl
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: lukas1289pl »

W mojej poli dokladnie tak samo przy szybszej jezdzie spada do 70. Widocznie ten typ tak ma;)
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

nie wiem jak w starszych modelach polo ale jak dla mnie to nie trzyma termostat i trzeba go wymienić, prawidłowo działający termostat ma utrzymać temperaturę roboczą silnika na poziomie 90 stopni C. Nie ważne jak gazujemy i jakie są warunki drogowe.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
KondzioR.
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: KondzioR. »

U mnie w 6N np. w upalne dni wzrasta i przekracza 90*C.. a coś mam powalone i czasami sie wentylator nie załącza..
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Termostat działa prawidłowo, sprawdzałem nawet kilka:D to czujniki to takie są że pokazują orietacyjnie :D
r
r-tea
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: r-tea »

[quote=""kolunio21""]Termostat działa prawidłowo, sprawdzałem nawet kilka:D to czujniki to takie są że pokazują orietacyjnie[/quote]

Dokładnie. W mojej polówie zegar pokazuje w połowie między 70 a 90 st. i na 30 sek przed uruchomieniem się wentylatora wzrasta. To że zegar pokazuje 70 st nie znaczy że tak jest w rzeczywistości. Wiadomo- wina czujnika. Ważne żeby niebieski był sprawny bo on informuje ecu.
POLO 86C/2F
1.3 3F w nadwoziu Stelilheck (po swapie)
Awatar użytkownika
kerst
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: kerst »

norma jak jedziesz to silnik sie chlodzi ;) jak jedzisz w korkach w miescie to sie gotuje ;) tak samo jak w upal jedziesz w trasie deptajac do oporu bedzie sie gotowal i olej i woda :) i w korku to samo ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”