Witam!
Jestem nowy na forum, a POLO mam od tygodnia. Mój problem występuje przy maksymalnym skręcie kół, w jedną i drugą stronę. Z okolic kół dochodzi wtedy taki dziwny dzwięk jakby koła (albo coś w ich otoczeniu) o coś haczyły. Mogę jedynie domniemywać, że może to mieć związek np z niedoborem płynu w ukł. wspomagania, ale jeśli zbiorniczek z tym płynem na "korku" ma takie jakby "widełki"- to nie umiem go otworzyć:) Bede wdzieczny za pomoc, wiem ze troche tu zakrecilem ale badzcie wyrozumiali:D
Pzdr
Zbiorniczek z płynem do wspomagania ma symbol kierownicy.
Bardziej bym obstawiał wyrobione panewki i tuleje przy wahaczach.
To taki chrobot zwłaszcza jak się rusza na skręconych kołach. Mniej półosie.
Gdyby padło wspomaganie to ciężko by było kręcić, jak przy wyłączonym silniku.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee
Żeby otworzyć ten korek od wspomagania, włóż tam po prostu śrubokręt poziomo i kręć z wyczuciem. Są tam 2 miarki jedna do zbadania na ciepłym, druga na zimnym silniku.
[quote="el_bartoo"]Witam!
Jestem nowy na forum, a POLO mam od tygodnia. Mój problem występuje przy maksymalnym skręcie kół, w jedną i drugą stronę. Z okolic kół dochodzi wtedy taki dziwny dzwięk jakby koła (albo coś w ich otoczeniu) o coś haczyły. Mogę jedynie domniemywać, że może to mieć związek np z niedoborem płynu w ukł. wspomagania, ale jeśli zbiorniczek z tym płynem na "korku" ma takie jakby "widełki"- to nie umiem go otworzyć:) Bede wdzieczny za pomoc, wiem ze troche tu zakrecilem ale badzcie wyrozumiali:D
Pzdr[/quote]
Swego czasu jak miałem jeszcze 6N to pękł mi przewód (rurka?) od wspomagania i przejechałem bez płynu ponad 100 km ale pompa cudem nie wysiadła. Pamiętam że wtedy nieco ciężej się kręciło kierownicą a także na postoju przy skręcie kierą obojętnie w którą stronę coś trzeszczało i trzęsło całym autem. Więc i Ty sprawdź czy masz płyn w zbiorniku.
Jesteś pewien, że ten dźwięk dobiega z okolic kół?
Reczą normalną jest, że maksymalny skręt kół powoduje spadek obrotów silnika, a co za tym zmianę dźwięku jego pracy. Być może w tym tkwi Twój problem.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km -->
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km -->
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km -->