boschmann czy alphard ???

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

S
Sarotti
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Sarotti »

Radio mam takie Kenwood KDC-4051UR więc w sprzęt wchodzą tylko głośniki tuba i wzmacniacz:)
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

[quote=""Sarotti""]Radio mam takie Kenwood KDC-4051UR więc w sprzęt wchodzą tylko głośniki tuba i wzmacniacz:)[/quote]

Z takim patefonem jak ten nie poszalejesz jeśli chodzi o rozbudowę nagłosnienia auta ponieważ posiada tylko jedno wyjście rca.W takim przypadku są dwa wyjścia :
1.Sprzedaż radia i kupno takiego co posiada min.2 wyjścia rca
2.Zastosowaniem rozdzielacza rca.
Wybór jest twój.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
S
Sarotti
Mały interesant
Mały interesant

A co jest bardziej opłacalne ? ? ?

Wstępnie ustaliłem ze kupie Hertz ESK, tuba Hertz (nie wiem jaka jeszcze), wzmacniacz carpower 4 kanałowy no i zostaje kwestia radia....
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

Sarotti
no tak troche nie przekroczy budżetu ?
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
S
Sarotti
Mały interesant
Mały interesant

Okazało się że barborke dostane i 14 xD
Awatar użytkownika
patyczak0r
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: patyczak0r »

do usuniecia, sorki juz znalazlem odpowiedz :)
J
Joz
Newbie
Newbie

Post autor: Joz »

Jestem totalnym laikiem w tym temacie i mam nadzieje że ktoś wyciągnie pomocą dłoń i powie mi jak ugryźć ten temat.

W swoim VW Polo 6n odziedziczyłem po poprzednim właścicielu radio samochodowe jeszcze na kasety dokładnie First fa-4033-2 który postanowilem wymienić na coś bardziej na czasie a konkretnie planuje kupić Pioneer 1400UB

Trafiłem nawet na film instruktazowy montażu

http://www.youtube.com/watch?v=o0OcFDFijrQ

Od 5:25 zaczyna się montaż i tu zachodzi pytanie. Facet na filmie wyciąga z z wnętrza auta podwójną kostkę i łączy ją z przejściówką Pioneera. Czy u mnie ta "podwójna kostka" to te dwie pojedyńcze kostki zaznaczone na zdjęciu czerwonymi kółkami?

http://files.tinypic.pl/i/00210/1zkmrx0lpark.jpg (sorry za jakość zdjęcia ale to max co wyciągnie moja komórka;))

Czy to w ogóle nie to i żeby połączyć to radio z tym co wychodzi mi z auta będe potrzebował jakiś kombinacji/dodatkowych przejsciówek? A jeżeli to są właśnie te kost to rozumiem że wszytsko pójdzie na zasadzie plug&play?;)
m
marcin1983
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marcin1983 »

tak to te dwie kostki . ta z biala oprawka na bezpiecznik to zasilanie a druga to glosniki . to kostki iso wiec plag&play
pozdro
S
SzafaTczeVW
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: SzafaTczeVW »

Panowie mam taki problem ponieważ chcę zmienić głośniku u mnie w samochodzi 9n3 ale mniejsza z tym i mam taki problem ponieważ chcę na przód jakis system odseparowany
ale tak zeby nic sie nie rzucało w oczy i było upchane w seryjne miejsca ( boczki przód, tył i tweetery w słupki) radio to stacja multimedialna pioneera i tam ma pewnie z 4x50w wiec duzej poprawy niebedzie na samych głosnikach. w bagazniku oczywiscie mieszka skrzynia. i tu moje pytanie w jaki sposób podłączyć głośniki z drzwi pod wzmacniacz. oczywiscie wiem ze wzmacniacz musi by oddzielny niż do subwoofera. ale jak to zgrac z sobą bo sygnał do wzmaka z subem to normalnie przez czincze a jak głośniki podłączyć pod 2 wzmaka.
bo wiadomo ze na radiu jest fajna regulacja przód, tył, prawa,lewa, sopran, bas i inne a przez czincze jak pujdzie to juz nie bedzie tej regulacji czy mi się wydaje?
GERMANISKO SZYBKO SZEROKO I NISKO
Awatar użytkownika
cnsaudio
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: cnsaudio »

Z radia wyprowadzasz normalnie czincze Podłączasz do wzmacniacza (najlepiej 4 kanały jeśli ma obsługiwać przód i tył ) Następnie ze wzmacniacza prowadzisz przewody do głośników i GOTOWE

Wszelkie ustawienia korektora,głośności ,balansu itp. działają nadal tak samo ponieważ większość dzisiejszych radioodtwarzaczy(jeśli nie wszystkie)ma wyjścia na czincze wyprowadzone po regulacjach

Kiedyś ,głównie w hi-endowych deckach było tak zrobione że na czincze szedł goły sygnał który się dopiero obrabiało korektorami ,procesorami dźwięki itp. Dziś się już tego nie stosuje i śmiało możesz podłączać wzmacniacz zachowując wszystkie regulacje radia jak pod zwykłą kostką iso do głośników
VW TEAM BRODNICA
Awatar użytkownika
izeltaz
Początkujący
Początkujący

Post autor: izeltaz »

Bedzie regulacja, jak masz osobne wyjscia na sub i osobne na front z tego radia a jak nie to musisz kupic wzmacniacz z wejsciem tzw. High input
S
SzafaTczeVW
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: SzafaTczeVW »

wie ktos jak grają te skrzynie?
od czego zalezy moc rms tych skrzyn bo wszsytkie wygladaja praktycznie tak samo a wlasciwie to mega podobnie a maja od 600 do 1500rms ? i czym odróżnic jaka skrzynia to jaka bo znalazłem takie informacje:
Skrzynia basowa bandpass
2 głośniki o średnicy 12 cali ( 30 cm)
moc RMS 1500 W
moc maksymalna 3000 W
impedancja 2 x 4 Ohm

inna co wyglada tak samo :
moc RMS 1000 W
moc maksymalna 2000 W

Podwójny system Bandpass z podświetleniem LED
• 2 x 12'' Subwoofer
• Moc 1200 Watt RMS / 2400 Watt Max.
• Impedancja 4 + 4 Ohm
• Wymiary 84 x 39 x 49/39 cm

• Podwójny system Bandpass z podświetleniem LED
• 2 x 12'' Subwoofer
• Moc 1200 Watt RMS / 2400 Watt Max.
• Impedancja 4 + 4 Ohm
• Wymiary 84 x 39 x 49/39 cm

Skrzynia basowa bandpass
2 głośniki o średnicy 12 cali ( 30 cm)
moc RMS 800 W
moc maksymalna 1600 W
impedancja 2 x 4 Ohm
wymiary 830 x 380 x 380/480 mm

i kto mi wytłumaczy o co chodzi z tą impedancją 4+4, 2x4 czym to sie różni?

ObrazekObrazekObrazekObrazek
GERMANISKO SZYBKO SZEROKO I NISKO
v
vento9
Początkujący
Początkujący

Post autor: vento9 »

Witam

Posiadam od niedawna Polo 6N 96r 5 drzwiowe i chcę zamontować w nim głośniki w przednich drzwiach. Zgodnie z tym wszystkim co wyczytałem na forum muszę posiadać kieszenie z miejscami na głośnik, które już nawet zakupiłem i mocowania tych głośników, a tu pojawia się problem bo kompletnie nigdzie nie mogę znaleźć mocowań do wersji 5 drzwiowej. W związku z tym chciałbym się dowiedzieć czy będą pasowały mocowania od 6N2?, ponieważ mam możliwość zakupienia takich w niskiej cenie, a na forum nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie...

Z góry dziękuje wszystkim za pomoc, cierpliwość i wyrozumiałość.
Pozdrawiam
q
quba91
Newbie
Newbie

Post autor: quba91 »

Witam, chciałbym rozbudować CA w mojej polówce. Póki co nie wygląda to rewelacyjnie. Z przodu zamontowane mam głośniki kicx 16" 150w i tweetery tej samej firmy w oryginalnych miejscach w słupkach. Obsługuje to radio Blaupunkt monte carlo mp26 (które z czasem chciałbym wymienić na jakieś 2din najlepiej). Z tyłu w boczkach mam zamocowane dwa głośniki peyinga także 16'. Przy czym tylne głośniki były podpięte pod wzmacniacz, ale poprzedni właściciel go wymontował. I tu pojawia się moje pytanie. Czy mogę zrobić tak, żeby przednie głośniki były podpięte bezpośrednio pod radio, a tył plus przyszłościowo skrzynia napędzana była ze wzmacniacza. Wszystko będzie "cacy"? Z góry przepraszam jeśli moje pytanie jest głupawe, ale jestem laikiem w tym temacie. Jaki wzmacniacz do tego zakupić (nie dysponuję dużymi funduszami, dlatego najlepiej używka)?
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

Witaj,to jak chcesz zrobić swój system car audio to Twoja wola,ale powiem Ci że to nie najlepszy pomysł.Dlaczego?Bo jak podłączysz przód do radia ,a tył do wzmacniacza to tył zagłuszy przód ,a nie o to chodzi w słuchaniu muzy.Moim zdaniem lepiej będzie zrobić lepszy przód z głośnikami podpiętymi pod wzmacniacz i skrzynkę basową do bagażnika.Rozumiem że kable prądowe i sygnałowe masz pociągnięte do bagażnika?Wzmacniacz polecam 4 kanałowy i rozdzielacz sygnału ,bo Twoje radio ma tylko jedno wyjście rca.Reszta na pw.Pozdro.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”