[6R] Jak wymontować włącznik świateł mijania?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Andrzej W
Newbie
Newbie

[6R] Jak wymontować włącznik świateł mijania?

Post autor: Andrzej W »

cześć. kupiłem polo 6R w którym poprzednik prawdopodobnie chcąc załączyć halogeny użył włącznika jak minutnika i połamał go w środku. Potrzebuję porady jak go wymontować i czy toś z Was ma taki do sprzedania - za ile, ze światłami przeciwmgielnymi tył + halogeny. Andrzej

dzięki za pomoc, już zdemontowałem
teraz szukam takiego przełącznika nowego modelu aby go kupić a dodatkowo guziki podnoszenia przednich szyb.
Dzięki

Kolego, nikt nie jest tu ślepy i wystarczy pisać normalną wielkością czcionki...;)

bleah
Ostatnio zmieniony 23 lis 2012, 8:50 przez Andrzej W, łącznie zmieniany 1 raz.
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

Zazwyczaj w vw wciska sie go i przekreca.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

wypadałoby dodać że wciskasz pokrętło przy pozycji wyłączony świateł i przekrecasz na pozycję postojowe i włącznik wychodzi.

jak juz podajemy opis jak cos zrobić to opisujmy to dokładnie. nie każdy łapie w lot.
A
Andrzej W
Newbie
Newbie

[quote=""czaja""]wypadałoby dodać że wciskasz pokrętło przy pozycji wyłączony świateł i przekrecasz na pozycję postojowe i włącznik wychodzi.

jak juz podajemy opis jak cos zrobić to opisujmy to dokładnie. nie każdy łapie w lot.[/quote]

dzięki za fachową doradę , ale przełącznik jest tak podruchotany w środku , że mimo wciskania i obracania w prawo - do świateł postojowych słychać odgłosy chrupania lecz nie "zaskakuje" i przełącznik przechodzi płynnie dalej robiąc dyskotekę ze świateł. Chyba będę go musiał wyrwać na siłę lecz dobrze by było kupić najpierw dobry model aby nie zostać z dziurą w kokpicie. muszę gdzieś poszukać. Zastanawiam się czy przypadkiem nie pasuje od golfa VI do mojej polówki 6R ?
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: hadek »

nie wyrwac a rozwiercić sugeruje
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Co Wy gadacie!!!! Ludzie. Rozwiercać? Trochę to ułański pomysł... taki wyłącznik się bez problemu wyjmuje. Trochę po necie szukać i zaraz jest rozwiązanie. Wyciąga się pewnie tak samo jak w passku:
http://www.youtube.com/watch?v=LxwqSPmEfAM

Czyli wcisnąć pokrętło w pozycji 0, przekręcić w prawo - zwolnią się zatrzaski i pociągnąć. Tyle. Sam kiedyś tak wyciągałem w 9N, bo też połamałem go w środku (wsiadając po raz chyba piąty w życiu do polo, przywaliłem kolanem w włącznik... ) Rozebrałem go i skleiłem w środku takie prowadnice. Jest o wiele lepiej, ale i tak nie działa idealnie - tzn. Nie ma dyskoteki i nie da włączyć halogenów ani przeciwmgielnej wtedy kiedy normalnie nie można, ale przy włączaniu halogenów lub przeciwmgielnej nie ma takiego wyraźnego pstryknięcia - tak trochę luźno chodzi. Światła pozycyjne i mijania normalnie pracują więc go nie wymieniłem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Ale jesli kolega nie moze go wyjac tym sposobem, to po kupnie nowego wlacznika niech popatrzy gdzie on ma zaczepy. Wtedy cos cienkiego wsadzasz zeby zaczepy sie schowaly i wyciagasz wlacznik swiatel.
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Zewnętrzny panel wokół przełącznika ściąga się do zewnątrz.
Jeśli włacznik jest zniszczony i nie da się go wykorzystać to proponuję go zerwać - oczywiście z głową.
Wówczas powinno dać się jakoś dostać do mechanizmu zaczepów.
Proponuję do tych działań odłączyć akumulator co by nie zrobić większej dyskoteki niż ustawa przewiduje.
Możesz zerknąć na moją aukcję i zobaczysz na zdjęciach o co mi chodzi i gdzie są zaczepy:
http://allegro.pl/wlacznik-swiatla-polo ... 22370.html
To jest co prawda starego typu ale nowy jest niemal identyczny poza pokrętłem.
A
Andrzej W
Newbie
Newbie

witaj
już zdemontowałem wyłącznik a teraz borykam się z zakupem włącznika nowego typu. Jeśli masz to proszę o info.
dzięki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Andrzej W, szukaj włącznika od Polo 6R, Up-a. Pasuje też od starszych Polo, Golfów, Passatów ale ma inne pokrętło. Z tego co wiem, to pokrętło da się zastosować w starym włączniku.

Nie pasuje od Golfa 5/6, Passata b6/7, Tourana, Tiguana. Jest inna wtyka. Tam włącznik działa na nieco innej zasadzie. Nie podaje pełnego prądu jak w Polo.

Nowy do Polo 6R w ASO około 260 zł.
Używka między 150-200.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”