Wysokie spalanie- co zrobic?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
crashone
Newbie
Newbie

Wysokie spalanie- co zrobic?

Post autor: crashone »

Witam

mam pytanko czy w jest mozliwa jakas regulacja monowtrysku zeby palil nieco mniej? bo jednak 9L/100km to nie jest ekonomiczny samochod. czy oprocz jazdy do 2,5 tys obrotow jest jakas alternatywa na oszczednosc?
Awatar użytkownika
adr0444
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: adr0444 »

jesli masz monowtrysk i tyle Ci pali zmien sonde lambda bo najprawdopodobniej juz padła
Sprzedam części do POLO 86c coupe/steilheck
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

I poszukaj na temat regulacji TPS i sprawdz jak posiadasz miernik wskazania z niebieskiego czujnika
Obrazek
Awatar użytkownika
crashone
Newbie
Newbie

a moze byc przyczyna jakas nieszczelnosc ukladu wydechowego? albo wyciecie katalizatora? i czy sonda musi byc od konkretnego silnika? tzn czy moge do mojego 1,0 monowtrysku zalozyc sade ktora dzialala z 1,3 gt albo cos takiego?
F
FUCEK
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: FUCEK »

Właśnie podpinam się pod temat. A co to jest TPS?? i jak odczytać wskazania niebieskiego czujnika. Bo ja mam 1,3 MH i właśnie też zaczyna dużo palic 8-10 Litrów po mieście.
Obrazek
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

czujnik TPS jest to czujnik polozenia przepustnicy czy tez inaczej nazywany potencjometr przepustnicy, znajduje sie on na wtrysku przykrecony 4 srubami imbusowymi... czesto zdarza się, że ścieżki na tym czujniku są juz wytarte i wysyła błędne dane do komputera, co często przenosi się na falowanie obrotów i tak jak wyżej piszecie - spalanie, jesli tak duzo pali to i pewnie zdarza mu się zakopcić na czarno ?

Obrazek

tak to wygląda, reguluje się go poprzez poluzowanie śrub i "przekręcanie" w lewą bądź prawą stronę

poprostu autko dostaje za dużo paliwka i nie zdąrza go przepalać... sonde lambde najlepiej kupić używke ale sprawdzoną ! i najwazniejsze zeby była ORI nie siakiś tam zamiennik.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
crashone
Newbie
Newbie

ostatnio co zauwazylem to zazwyczaj jak tankowalem do pelna (40+,-) to przejezdzalem 400km z groszami a teraz jak jechalem do 90km/h to palil normalnie moze z tego co zauwazylem wyjdzie jakas inna diagnoza?
Awatar użytkownika
Lechu88
Początkujący
Początkujący

Post autor: Lechu88 »

[quote=""crashone""]ostatnio co zauwazylem to zazwyczaj jak tankowalem do pelna (40+,-) to przejezdzalem 400km z groszami a teraz jak jechalem do 90km/h to palil normalnie[/quote]

A z jaką prędkością zazwyczaj jeździsz? I na jakich oponkach?
Obrazek
Awatar użytkownika
crashone
Newbie
Newbie

jezdze tak do 120 staram sie trzymac stala predkosc i zmieniac biegi max na 3 tys obrotow ale czesciej sie kontroluje i przy 2,5 tys obrotow biegi zmieniam a oponki mam 13"/165/55
Awatar użytkownika
Lechu88
Początkujący
Początkujący

Post autor: Lechu88 »

Mam tak samo i byłem już z tym u kilku mechaników i nic na to nie mogli poradzić :banghead:
A z tego co mi wiadomo wymiana sondy może zmniejszyć spalanie ale minimalnie o najwyżej 5-10%
Jedynym znanym jak narazie rozwiązaniem jest jazda do 90km/h :cry:
Obrazek
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

no wiadomo że przy prędkości powyżej 100 autko pali więcej, ale żeby 9l...
ja mam 1.0 mono, średnio 5-6 litrów przy umiarkowanej jeździe.
Temperaturkę wody sprawdzicie
cena czuników to 15-20 zł sztuka (czarny/niebieski) wymiana prosta jak dłubanie w nosie.
po wymianie zalecany restart komputerka.
gdzieś na forum były wskazania omów w zależności od temperatury (poruszałem ten temat kiedyś).
no i napisz zakres swoich obrotów na ciepłym i zimnym silniku, ułatwi to wyszukiwanie ;)
Awatar użytkownika
crashone
Newbie
Newbie

pozniej sprawdze jakie mam obroty na zimnym a jakie na cieplym silniku a co do grzania sie to moje polo strasznie szybko sie nagrzewa wystarczy ze przejade z kilometr w zime i juz mi leci cieple powietrze z wentylacji... a co do czujnikow wody to chodzi o te ktore sa w króccu ?
m
murderor
Newbie
Newbie

Post autor: murderor »

Witam!
Posiadam od około pół roku Polo rocznik 1987, silnik 1.0 o mocy ok 45 KM

jestem przerażony spalaniem, osiagającym od 10 do ok 12 litrów benzyny na 100 km..

pomimo wielu regulacji gaźnika i zabawy w eco-driving, opadam z sił i zwracam sie o POMOC do posiadaczy podobnych modeli tegoż cuda..

dodam jeszcze ze silnik w BARDZO DOBRYM stanie, ma przebeig OD NOWOŚCI niecałe 150 tys. km, co jest naprawde niewielkim w tym roczniku..

świetnie utrzymany pod każdym wzgledem..
gdyby jeszcze nie to spalanie..

/jeżdze SAM, głownie po mieście.. ale nie stojąc w korkach
raczej krótkie odcinki, szczegolnie rano i wieczorem

jak zmniejszyć spalanie ?

wiem ze to mozliwe, w temat zagłębiam sie od wielu miesiecy i jak narazie mało kto potrafi to zdiagnozowac..

/zastanawiam sie cały czas na ostatecznym rozwiązaniem czyli zastapieniem automatycznego ssania, na manualne ssanie stosowane m.in w starszych modealch VW

tylko czy załóżmy komplet ssania z golfa I bedzie pasował do mojego polo ?

oto jest pytanie..

i czy pomoże ?

robiliscie moze cos podobnego ?

prosze o szybką odp
z góry pozdro i dzieki
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

prawdopodobnie ssanie Ci sie nie wylancza.

w golfach zaklkadaja gazniki z duzego fiata spisuja sie rewelacyjnie,

jaki masz gaznik??

skad jestes
m
murderor
Newbie
Newbie

Post autor: murderor »

gaźnik - pierburg 1B

z Gdańska : ]
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”