[9n] Słabe ciśnienie w spryskiwaczu tylnej szyby

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

w
wiśnia
Newbie
Newbie

[9n] Słabe ciśnienie w spryskiwaczu tylnej szyby

Post autor: wiśnia »

Witam. Mam problem ze spryskiwaczem tylnej szyby. A mianowicie strumień płynu jest ale jest bardzo słabe ciśnienie a zbiornik z płynem jest pełny. Z początku myślałem, ze to dysza może być zatkana ale po wyciągnięciu jej okazało się, że z nią wszystko jest ok. Może ma ktoś z was jakiś pomysł gdzie szukać przyczyny ?
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

W 9N lubią rozłączać się przewody od sprysków. Stan i pryskaj dłużej spryskiem i zobacz czy nie masz śladów płynu na ziemi.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
emu
Newbie
Newbie

Post autor: emu »

Jak już jesteśmy w temacie spryskiwacza tylnej szyby - zauważyłem ostatnio ciekawą rzecz - mianowicie spryskiwacz obraca mi się razem z wycieraczką, opryskując całą szybę - i częściowo klapę... tak powinno być? Dałbym sobie głowę uciąć, że jeszcze parę miesięcy temu spryskiwacz był ustawiony wyłącznie pionowo w górę, niezależnie od tego, w jakim położeniu akurat była wycieraczka...
Ktoś się spotkał z takim problemem? Co muszę tam przesmarować żeby wróciło do normy ? - rozmontowałem go trochę i nie znalazłem miejsca które miałoby ślady zatarcia.
g
gjsob
Newbie
Newbie

Post autor: gjsob »

Spryskiwacz nie powinien się kręcić razem z wycieraczką, tylko pryskać prosto do góry.
Wszystkiemu winna jest mosiężna rurka doprowadzająca płyn do dyszy spryskiwacza, która może zostać nawet ukręcona na skutek "zespawania" z metalową osią wycieraczki na jej przewężeniu.

Obrazek

Pierwszym objawem jest właśnie kręcenie się dyszy spryskiwacza razem z wycieraczką. W takiej sytuacji dobrze było by wymontować cały mechanizm wycieraczki, dokładnie wszystko wyczyścić i nasmarować.
w
wwesoly
Newbie
Newbie

Post autor: wwesoly »

U mnie kiedyś też miałem słabe ciśnienie w spryskiwaczu, okazało się że rurka doprowadzająca płyn - jest pod obiciem klapy- prawie odleciała, nałożyłem ją z powrotem na swoje miejsce i jest ok już ponad rok.
w
wilus2
Newbie
Newbie

Post autor: wilus2 »

Kolega bardzo ładnie przedstawil na zdjeciu mosiezna rurke i swietnie opisal. Tyle ze mialbym prosbe aby ktos doradzil co zrobic gdy juz ta rurka jest ukrecona?? :niewiem:
P
Pelus222
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pelus222 »

Koloego miałem taki sam przypadek.
jak otworzysz maskę z przodu to na lewej podluznicy blisko ściany grodziowej idą przewody doprowadzające płyn do tylnej szyby. tam jest taka złączka łącząca 2 kawałki przewodu. mi ta zlączka się wypięła i płyn zamiast dobrym ciśnieniem lecial słabo na szybę a reszta waliła pod samochód. Spróbuj wpiać ją a jak nie to w inny sposób połączyc te 2 kawałki przewodu i powinno byc ok. ja na początku rozebrałem cały tył szukajac przecieku a okazało sie że to z przodu.
w
wilus2
Newbie
Newbie

Post autor: wilus2 »

Ja juz rozebralem tapicerke i wyciagnalem ta rurke ,jest ukrecona. Z tego co czytalem na forum passata to juz porazka pozostaje kupienie silniczka ,sztukowanie z innego tylniej obudowy z rurka ,albo domorosle sposoby narazie poszukam moze cos taniego oblukam na allegro chyba ze ma ktos do sprzedania niesprawny silniczek z cala rurka ??? :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”