[6n1] Pokrętło kierunku nawiewu nie dochodzi do poz. szyba

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
przemaron
Newbie
Newbie

[6n1] Pokrętło kierunku nawiewu nie dochodzi do poz. szyba

Post autor: przemaron »

Gdzieś tak w połowie drogi do pozycji max. obróconej na pozycję szyba pokrętło nawiewu się blokuje.
Jak rozbiorę ten panel pokręteł to zobaczę przyczynę, czy trzeba szukać gdzieś głębiej? Co jest przyczyną?
s
sparowski
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: sparowski »

Możliwe że spadła linka prowadząca z zaczepu, zdejmij panel nawiewu i obejrzyj mechanizm. U mnie poprawienie linki pomogło.
r
rumcajs25
Swój
Swój

Post autor: rumcajs25 »

Tak jak mowi sparowski, wyciagnij panel i bedziesz wiedział ale obstawiam to samo, przy wyciaganiu uwazaj na kapturek od podswietlenia panelu bo musisz go sciagnac zeby miec dobry dostep, zreszta w wersji z panelem el szyb czy schowkiem najlepiej jest je sciagnac wtedy jest lepszy dostep, w razie gdyby ta sprezynka a własciwie blaszka zgineła gdzies albo zaczep był urwany daj mi znac to powiem ci jak w prosty sposob naprawic te usterke
Mój Chagalblue
Ogólnopolski Zlot PKP 2013
Ogólnopolski Zlot PKP 2014
p
przemaron
Newbie
Newbie

Post autor: przemaron »

Rozebrałem.
Tam są takie blaszki, bo dociskają do plastiku, trzymają dwie linki. Natomiast blaszka podtrzymująca linkę kierunku nawiewu... no niby ona jest, w sumie to wypadła. Bo plastik się złamał, do którego była przyczepiona.
Jak reguluję na rozebranym to regulacja działa, ale jak złożę, to już nie :( Podejrzewam, że wtedy zmienia się kąt nachylenia/prowadzenia linki (z uwagi że blaszki dociskającej linkę do plastiku/panelu nawiewu z tyłu już nie ma) i nie działa.
Ktoś poratuje? :( Da się naprawić bez wymiany całości?
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Ja kombinowałem z opaskami do kabli. Przez pewien czas przymało. Niestety te zaczepy potrafią pękać.
Powiem Ci, że regulator nawiewów zazwyczaj nie kosztuje dużo. Szukałbym drugiego.
r
rumcajs25
Swój
Swój

Post autor: rumcajs25 »

W drugiej polówce były rozwalone wszystkie trzy zaczepy do tych linek wyciagłem panel pokombinowałem troszke z tymi opaskami, ładnie spasowałem i wszystkie 3 linki trzymaja sie na takich opaskach http://www.bionovo.pl/images/zdjecia/ni ... o_wezy.jpg , tyle ze malutkich, sposób moze troche druciarski ale skuteczny (i tak nie widac tych opasek) polo jezdzi juz tak dobre poł roku mozna krecic do woli i sie wszystko ładnie trzyma, takze lepiej troche pokombinowac i wydac złotówke na opaske niz ok 50zł na panel z wysyłka
Mój Chagalblue
Ogólnopolski Zlot PKP 2013
Ogólnopolski Zlot PKP 2014
w
wikwik
Newbie
Newbie

Post autor: wikwik »

witam Panowie :)
muszę wymienic panel sterowania nawiewem w polówce z 95go. mam kupiony juz nowy, ale w aucie mam klime, wiec mam tez przyciski do jej wlaczenia i do obiegu zamknietego tuz pod calym panelem. Natomiast w nowym panelu nie mam tych przełączników . Mozna je podpiac ze starego do tego nowego, czy jestem zmuszony do kupienia nowego panelu ewidentnie pod polówkę z klimą?
Dzięki za odpowiedź
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""wikwik""]witam Panowie :)
muszę wymienic panel sterowania nawiewem w polówce z 95go. mam kupiony juz nowy, ale w aucie mam klime, wiec mam tez przyciski do jej wlaczenia i do obiegu zamknietego tuz pod calym panelem. Natomiast w nowym panelu nie mam tych przełączników . Mozna je podpiac ze starego do tego nowego, czy jestem zmuszony do kupienia nowego panelu ewidentnie pod polówkę z klimą?
Dzięki za odpowiedź[/quote]
Wystarczy przelozyc te przyciski. Jest to osobna cześć.
w
wikwik
Newbie
Newbie

dzięki bardzo.
dam radę zrobic to samemu bez wiekszego ryzyka ze cos zepsuje? czy lepiej to ,komuś (tylko komu?) kto się na tym zna, zostawic ?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""wikwik""]dzięki bardzo.
dam radę zrobic to samemu bez wiekszego ryzyka ze cos zepsuje? czy lepiej to ,komuś (tylko komu?) kto się na tym zna, zostawic ?[/quote]
Już dużo więcej nie popsujesz. Więc po co dawać komuś zarobić.

A na przyszłość to uzyj opcji szukaj i podłącz się pod temat we właściwym dziale. bo napisałeś w dziale dla 86c2f. Ale już to naprawiłem.
w
wikwik
Newbie
Newbie

tak, zorientowalem się juz po dodaniu tego posta, przepraszam :)
ostatnie pytanie, czy jest winą zepsutego panelu sterowania, ze z nawiewu leci mi TYLKO cieplę powietrze? i to bez znaczenia czy przy wlaczonej czy wylaczonej klimie.. chlodne powietrze mozna poczuc tylko przy wylaczonym i zimnym silniku...
d
damianprz
Newbie
Newbie

Post autor: damianprz »

Stworzyłem już nowy temat
[9N] Wymieniony silniczek nagrzewnicy i awaria panelu ogrzewania
ale teraz natrafiłem na ten Wasz stary temat:

Wymieniałem silniczek nagrzewnicy (nie działało zimno/ciepło) i po składaniu do góry całego pulpitu i panelu
Obrazek
nie działa mi w ogóle pokrętło od kierunku nawiewu (jest ustawione na szyby.... tyle dobrego)
Mechanik po prostu nie podłączył tego, albo myślał że podłączył a coś tam spadło, albo coś się tam połamało jak piszecie że tam są jakieś plastiki na tej lince.

Wyjąłem ten schowek i radio, zaglądałem tam i rzeczywiście jest linka podpięta do pokrętła i idzie gdzieś w głąb i widać wyraźnie że to sobie lata i nie jest tam podpięte.
Pytanie czy z tej pozycji jestem w stanie to podłączyć czy trzeba więcej rozbierać?
d
damianprz
Newbie
Newbie

Post autor: damianprz »

Ten biały plastik na końcu linki nie jest nigdzie wpięty i lata sobie luźno z boku

Obrazek

Obrazek

Dużo jeszcze rozbierania żeby dostać się do gniazda w które ten plastik ma być włożony?
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”