[6N2 GTI] skrzynia glosno pracuje.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Alexa4
Raczkujący
Raczkujący

[6N2 GTI] skrzynia glosno pracuje.

Post autor: Alexa4 »

skrzynia wyje,ale biegi wchodza normalnie,tylko sprzeglo cos ciezko.po wjechaniu na kanal,widok byl taki ze skrzynia byla cala urypana od wyciekajacego oleju,chyba przez simering wybieraka?Jeszcze nie sprawdzalem stanu oliwy,ale juz mysle ze go wymienie
.ile oleju wchodzi do skrzyni?czy jest szansa ze po wymianie oleju i uzupelnienie do stanu,skrzynia zacznie normalnie chodzic?
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Temat poruszany milion razy.
Zapraszam do lektury forum....
A
Alexa4
Raczkujący
Raczkujący

Albo ja sie nie znam na tej szukajce,albo nie ma miliona takich tematow.
Olej wymieniony i zalany do stanu,ale skrzynia nadal glosno pracuje.Na jalowym jak wcisne sprzeglo to cisza,a jak puszcze to szumi dosc glosno.Podczas jazdy to juz jest inny szum taki z chroboleniem,ale biegi wchodza normalnie.Jest mozliwosc naprawy tej skrzyni?Co trzeba by wymienic?
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=259082 moze ten temat Ci pomoże.

Tak czy siak bez mechanika sie nie obejdzie, chyba że potrafisz skrzynie biegów rozbierać ;)
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
A
Alexa4
Raczkujący
Raczkujący

Dobra,rozbiore skrzynie i co jest do wymiany?
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Na początku sprawdź łożysko oporowe zwane też wyciskowym.
Jeśli chodzi o skrzynie to mogą być winne łożyska, po rozebraniu będzie widać które elementy niedomagają
A
Alexa4
Raczkujący
Raczkujący

Jednak wymiana.Dzisiaj jade po skrzynie,tylko jak poznam ze to skrzynia od 1.6 gti?facet twierdzi ze gti jest tylko jeden rodzaj skrzyn.ale moze chce mi wcisnac od 1.4?
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

[quote=""Alexa4""]Jednak wymiana.Dzisiaj jade po skrzynie,tylko jak poznam ze to skrzynia od 1.6 gti?facet twierdzi ze gti jest tylko jeden rodzaj skrzyn.ale moze chce mi wcisnac od 1.4?[/quote]
Generalnie wszystkie skrzynie tak jak silniki mają swoje kody i myślę po tym poznasz. Rozkoduj swój VIN bądź looknij na wlepkę w bagażniku na podłodze jak masz i tam powinien być podany kod silnika 3 literowy i kod skrzyni. Na skrzyni też powinno być wytłoczone to oznaczenie. Generalnie kiedyś po forum latała tabelka nie pamiętam czy czaja albo turzol dawali były typy silników i z jakimi skrzyniami wychodziły z fabryki ;) Jak pobuszujesz szukajką to bardzo możliwe iż uda się odnaleźć.
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""Alexa4""]Jednak wymiana.Dzisiaj jade po skrzynie,tylko jak poznam ze to skrzynia od 1.6 gti?facet twierdzi ze gti jest tylko jeden rodzaj skrzyn.ale moze chce mi wcisnac od 1.4?[/quote]

w tych silnikach szły 2 typy skrzyń
Obrazek

3 literowe oznaczenie skrzyni jest wygrawerowane na korpusie.
Generalnie tych skrzyn jest jak na lekarstwo a jak sie juz pojawiaja to kosztują odpowiednio
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

chłopie cos taki napalony na wymiane skrzyni ? sprawdziłes jak kolega pisze wyzej to łozysko oporowe ? moze sie juz zaciera i tak pracuje moze ten wysprzeglik cos nie hallo a ty juz skrzynie za pare stówek wymianiasz. Poza tym kupisz uzywke i sam nie wiesz jak długo pojezdzisz. Ja bym naprawiał starą.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
bicker83
Początkujący
Początkujący

Post autor: bicker83 »

Ja mialem podobny problem i u mnie byla to walnieta tulejka prowadzaca sprzegla :) nic powaznego ale nie gwarantuje ze to to samo co u Ciebie :)
POZDRO

Wyslane z mojego ZX Spectrum
Obrazek
A
Alexa4
Raczkujący
Raczkujący

Skrzynie ktora kupilem zekomo jest po regeneracji, i przejechala dopiero 200km,dodal do skrzyni jeszcze tarcze i docisk.facet dal gwarancje i powiedzial ze odda kase jak by cos nie tak bylo.zdziwilo mnie tylko jedno, ze tarcza ma sprezynki,a jaka oryginalnie powinna byc do GTI?Jak by co zwale i tak swoja to oblukam,jak da sie naprawic to oddam gosciowi ja spowrotem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”