[6N2] Akumulator wybór.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
firstborne
Początkujący
Początkujący

[6N2] Akumulator wybór.

Post autor: firstborne »

Witam Pany
Wiem, wiem (od razu mówię), że jest od tego odpowiedni temat, ale nie znalazłem tam satysfakcjonującej odpowiedzi - większość jest wałkowana o dieslach.

Otóż moje polo 1.4 16V posiada już od 2 i pół roku aku Centra Futura 53Ah 540A i prawdopodobnie zaczął niedomagać, posiadam wszystko praktycznie w elektryce szyby, lusterka, climatronic, car audio, instalacja gazowa i sądzę, że ten akumulator nie daje rady już temu podołać, co więcej auto stoi 2 - 3 dni i akumulator jest wycykany i już np. nie chce tym samym mi się włączyć LPG a, że to DIEGO G3 to zorientowani będą wiedzieli, że to głównie elektryka. Dlatego pytanie - jaki akumulator tj. o jakiej mocy byłby najlepszy? 7xAh raczej nie bo to już chyba za mocny, czy może się mylę? Uważam, że lepszy byłby 6xAh i przykladowo 600A, proszę poprawić, poradzić :)
Obrazek
m
mates86
Konkretnie zainteresowany

Post autor: mates86 »

Nie wkłada się większego akumulatora bo alternator go nie doładuje, skoro masz akumulator 2,5 roku i nie domaga to znaczy, że coś go rozładowuje, często używasz radia lub urządzeń elektrycznych na postoju lub jezdzisz bardzo krótkie trasy. 2,5 roku to młody akumulator który nie powinien mieć problemów z rozruchem szczególnie w silniku benzynowym gdzie nie wiele potrzeba do jego odpalenia.
Awatar użytkownika
firstborne
Początkujący
Początkujący

Post autor: firstborne »

No tak, nie robię długich tras - najdłuższa to 25 w jedną stronę do Poznania, najkrótsza 2 km :P, także możliwe że ma to coś wspólnego. Fakt akumulator młody a radio zostawię raz na ruski rok na postoju na ok 1 - 2 minuty.
Obrazek
m
mates86

Post autor: mates86 »

Może jakieś urządzenie pobiera zbyt dużo prądu albo nie masz odpowiedniego ładowania. Na początek proponuję posprawdzać wszystko lub udać się do elektryka.
Awatar użytkownika
dogu18
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dogu18 »

[quote=""firstborne""]Witam Pany
Wiem, wiem (od razu mówię), że jest od tego odpowiedni temat, ale nie znalazłem tam satysfakcjonującej odpowiedzi - większość jest wałkowana o dieslach.

Otóż moje polo 1.4 16V posiada już od 2 i pół roku aku Centra Futura 53Ah 540A i prawdopodobnie zaczął niedomagać, posiadam wszystko praktycznie w elektryce szyby, lusterka, climatronic, car audio, instalacja gazowa i sądzę, że ten akumulator nie daje rady już temu podołać, co więcej auto stoi 2 - 3 dni i akumulator jest wycykany i już np. nie chce tym samym mi się włączyć LPG a, że to DIEGO G3 to zorientowani będą wiedzieli, że to głównie elektryka. Dlatego pytanie - jaki akumulator tj. o jakiej mocy byłby najlepszy? 7xAh raczej nie bo to już chyba za mocny, czy może się mylę? Uważam, że lepszy byłby 6xAh i przykladowo 600A, proszę poprawić, poradzić :)[/quote]

Ja mam podoby setup u siebie tylko ze aku miałem 61Ah ori vw:/ w CC jest też full wypas i padł po 7 latach(był siedmioletni)
moim zdaniem a) według serwisówki powinno być około 60Ah do 6n1 b) mogłeś trafić felerną future, ja wczoraj kupiłem Future i dostałem 3lata gwarancji wiec może podbij do kolesia gdzie kupiłeś i reklamuj
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Na początek polecam zmierzyć prąd jaki pobiera auto na wyjętym kluczyku ze stacyjki powinno być 20-30 mA
S
Salicjusz
Newbie
Newbie

Post autor: Salicjusz »

Podbijam przedmówcę.
Swoją drogą to ciekawe, że z tymi centrami też miałem nieraz problemu, których, zwłaszcza przy ich cenie, mieć nie powinienem. Już lepiej się dużo nawet tańsze polskie nieraz spisywały...
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”