Witam od jakiegoś czasu stałem się posiadaczem polo GT 1992 rok Polo 1.3. Mam z nim problem, mianowicie gaśnie za każdym razem gdy z gazu przełączę na paliwo. Wiec pomyślałem że coś z pompą wymieniłem obie pompy ale to nic nie dało. Nadal przerywała filtry również wymieniłem od paliwa. I nadal gaśnie na bezynie wiec sprawdziłem czy paliwo dochodzi wszystko ok. ale nadal jest tak że chwile pochodzi i od razu gaśnie.Przeczyszczenie przepustnicy też nic nie daje. Dodam ze na gazie chodzi dobrze, tylko przy odpalaniu trzeba dodać wiecej gazu żeby odpalił. jak jest rozgrzany jest ok. Zastanawiam się czy to nie krokowiec bo na gazie jak odpalam to ma 900 obrotów jak się rozgrzeje z 1000 może ciutke więcej,wiec jest ok. bardzo proszę o pomoc gdyż nie znalazłem nigdzie jasno odpowiedzi a słabo znam się na mechanice :banghead: z góry dziekuje za odpowiedź :cool2:
Witam. Mam 3-fa i ten sam problem na lpg ok a na benzynie nie mogę nawet odpalić. Jak przełączę go w trakcie jazdy na benz to jedzie, a jak zgaszę na benzie i odrazu chcę odpalić to lipa. Pompa filtr wymienione na nowe. Wymienię jeszcze świece na nowe może coś to pomoże. Może ktoś ma jakiś pomysł?
Podłączam się do tematu ,silnik 1,3 mono wtrysk pb+lpg nie chce chodzić na benzynie gdy przełączam na pb od razu gaśnie ,przy odpaleniu na pb odpali i zaraz gaśnie gazując chodzi ale z przerwami i nierówno puszczam gaz gaśnie , do tej pory sprawdziłem lub wymieniłem na nowe ; cewka obie pompy,kopułka, kable, palec ,sonda, świece ,wszystkie filtry ,na gazie pracuje bardzo ładnie ,panowie co dalej brak mi pomysłów proszę o szybkę pomoc,, :blush2:
Najpierw sprawdził bym bezpiecznik pompy paliwa I przekaźnik pompy oraz wszystkie połączenia a następnie regulator ciśnienia paliwa i to podciśnienie które tym steruje. Może węże paliwowe są odwrotnie podpięte. Dalej zostają tylko wreyskiwacze
POLO 86C/2F
1.3 3F w nadwoziu Stelilheck (po swapie)
Możliwe, że sonda lambda zczytuje błędy. Umnie podobny problem czasami sie pojawia. Wystarczy odpiac klemy od akumulatora na kilka minut w celu zrestartowania komputera i pomaga. Jest to dorazne załatwienie sprawy, ale czasu nie ma żeby szukac innych przyczyn.
[quote=""lukas1289pl""]Możliwe, że sonda lambda zczytuje błędy.[/quote]
:glare: świetna diagnoza...
sonda nie "zczytuje" żadnych błędów tylko mierzy zawartość tlenu w spalinach.
dany G40, do sprawdzenia/zmierzenia bezwzględnie: kody błędów, ciśnienie paliwa, napięcie sondy.
Co tam masz za instalacje LPG? Jaki sterownik? Jaki emulator sondy? Emuluje zwarciem do masy, zasilania, generuje przebieg prostokątny, falę?
lukas2305 niestety nie mam możliwości sprawdzenia kodów ,ani ciśnienia co do pomp obie pracują ,[po odpaleniu na pb dodajac gazu silnik zamyka obrotomierz wiem że to nic nie znaczy] , sondę podmieniłem i nic sterownik siedzi taki ,mam na podmiane kompletny wtrysk zobaczymy co się stanie dodam że usterka nie wystąpiła nagle najpierw zamulał na pb a na lpg wolno schodził z obrotów ,odpiąłem aku na noc i nic,
Nie miałem czasu na majstrowanie ,polo stało 2dni bez akumulatora podłączyłem więc go ,trach i chodzi normalnie ładnie równo na pb jak i na lpg lecz po przejechaniu może 50 km znowu wariuje na benzynie gaśnie, słabnie, nierówno pracuje co dalej mam z nim czynić :shock:
Tak jak napisał lukas1289pl odpięcie klemy plusowej na parę minut z aku w zupełności naprawia wszystko ,ale na krótko bo może na 20 km co mogło się zepsuć jedyne czego nie podmieniałem to komp, centralka gazu i komp od gazu ,