Czy ktoś montował czujniki cofania?
Kupiłem komplet 4 czujniki i mam zamiar zamontować. VW polo 98 r. zderzak z dostawką u dołu.
Nie wiem na jakiej części zamontować, czy na zderzaku czy na dostawce? jak praktyczniej.
Czy trzeba odkręcać zderzak i czy to jest duży kłopot?
Na forum nikt się nie chwalił montażem czujników cofania ale co do pozostałych pytań...
[quote=""vtu""]Nie wiem na jakiej części zamontować, czy na zderzaku czy na dostawce? [/quote]
Metalowa dolna część jest bardziej schowana, więc biorąc tak na chłopski rozum, zanim zacznie wyć, że jesteś za blisko - to już będziesz za daleko :jester: montuj w plastikowy zderzak jak już
[quote=""vtu""]Czy trzeba odkręcać zderzak i czy to jest duży kłopot?[/quote]
Ja bym odkręcił, bo nie ma z tym żadnego kłopotu. Położysz zderzak na stole, wygodnie wymierzysz i powiercisz otwory, zamontujesz czujniki, przewody ładnie poprowadzisz i zamocujesz. Poza tym ze środka auta też musisz przewody pociągnąć, więc zdjęcie zderzaka tylko ułatwi Ci pracę.
Wypowiem sie, aczkolwiek zamontowalem zaledwie dwa zestawy. Otoz pierwsza rzecz, to zakup odpowiedniego zestawu. Tzn, mozna kupic przewaznie zestaw z sensorami w kolorze czarnym i srebrnym, oraz malowalne. Jest to istotne jakie kupimy. Warto tez dopatrzec sie czy maja one regulacje kąta nachylenia, jesli je dalbys pod zderzak waski w ta metalowa czesc to czujniki lapaly by Ci ziemie, dlatego warto kupic te z regulacja kata nachylenia bo zazwyczaj kieruje sie je w gore, wlasnie zeby nie bylo przeklaman. Kolejna sprawa, jak wiesz zasilanie bierzesz z lampki swiatla wstecznego. A jedynie wyswietlacz ciagniesz do przodu samochodu.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
W obu kompletach ktore montowalem byly specjalne otwornice wlasnie pod rozmiar czujnika. Kup taki komplet aby mial wszystko, wtedy montaz nie zajmie Ci nawet 2 godzin.Tu masz fajny zestaw.http://allegro.pl/czujnik-parkowania-co ... 67093.html. Podobny zakladalem koledze.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Dziekuję za podpowiedzi. Już kupiłem: http://allegro.pl/4x-czujnik-cofania-pa ... 13842.html
Po kupieniu kolega z zakładu elektroniki samochodowej wystraszył mnie,
że kupionum zestawem za 80 zł nie nacieszę się, dlatego że dobry zestaw to
kosztuje około 200 zł a to wszystko na allegro to "chińszczyzna" i długo nie
pochodzi. To jak to ma tak szybko nawalić to trochę nie za bardzo by było
popsuć ładny zderzak. No ale zobaczymy co z tego wyjdzie.
Bym tego wogóle nie stosował, ale dostałem miejsce na parkingu społecznym
i wjazd tyłem na ciasne stanowisko miałbym ułatwiony.
Z tego co mi sugerowano, to najtrwalszym elementem jest centralka i buzzer,
gdyż takowy będe miał. Najbardziej niby narażone na uszkodzenia są właśnie czujniki.
No dobra, nie będe już wymyślał przeciwności, zobaczymy co z tego będzie po zinstalowaniu
i jak to się będzie czasowo sprawować.
Zastanawiam się nad zakupem i montażem czujników cofania STIG 30. http://stig.pl/produkty.php?id_produktu=516&id=100#dol
Czy są one godne uwagi?
Może ktoś z was ma zamontowane czujniki w swojej polówce, to fajnie by było gdyby wrzucił zdjęcia (w jakim miejscu na zderzaku zamontował owe czujniki).
Pozdrawiam
Tak to na tym świecie bywa - pies się topi, łańcuch pływa...
Jeśli chodzi o Stig-a to mam zamontowane u Siebie i jestem zadowolony Mam wersje z wyświetlaczem, a czujniki zamontowane na wysokości wzmocnienia/ belki tylnej (tam jest takie wgłębienie, które jak się dobrze wymierzy to świetnie pasuje) i pomalowane pod kolor zderzaka. Jak będę miał chwile to wstawię fotkę.