Witam .
Jakieś pół roku temu zakupiłem polo 1,4 TDI 75 KM 00r.Autko bardzo fajne i zadbane a przede wszystkim ekonomiczne. Wszystko było by pięknie gdyby nie stukanie które zaczęło sie 2 m-ce temu. Stukanie jest słyszalne i odczuwalne najbardziej na 4 i 5 biegu kiedy samochód ma ciężko np. wbijamy 5 bieg dodajemy gazu i od razu stukanie, puszczam gaz trochę cichnie a kiedy wcisnę sprzęgło cisza nic nie stuka. Wg. mnie stukanie dobiega z lewej strony tak jakby z lewego przegub – a - mam nadzieje ze to nie skrzynia. Byłem już 2 razy u mechanika ale jemu tez trudno określić, wymontował przegub ale nie stwierdził jego uszkodzenia. Jak sie jedzie po nierównej drodze i buja całym samochodem odgłosy są naprzemienne tzn. kiedy unosi sie kabina na skutek rozbujania odgłosy cichną kiedy kabina opada odgłosy narastają. Skręcając w lewo odgłosy narastają , skręcając w prawo cichnie.
Pomóżcie .. może ktoś z was miał podobny problem. Nie chce wymieniać wszystkich części bo to bez sensu. Poduszki silnika są w porządku, biegi też wchodzą lekko i łagodnie.. nie mam pojęcia co może być
Myślałem, że to skrzynia bo słyszałem opinie, że tea autka mają z nimi problem ale tu nie wynika żeby skrzynia nawalała.
Pozdrawiam .
Jako że jesteś nowym forumowiczem to temat zaakceptowałem i poprawiłem, jednak na przyszłość proszę zapoznać sie z regulaminem forum...
A czy wiesz od poprzedniego właściciela w jakim stanie jest sprzęgło.
A weź jedź samochodem wrzuć 5 i wciśnij mu sprzęgło do oporu jeśli dźwięki ucichną to ja bym stawiał na sprzęgło.
Drugi pomysł może śmieszny ale podnieś przód samochodu i ustaw na 2 porządnych klockach tak aby przednie koła nie dotykały ziemi odpal i pobaw się biegami czy wtedy na 4 i 5 też będą stuki.
No i napisz jakie rezultaty.
Witam !
narazie wyjołem przegub i jutro mam miec nowy.Jak wymienie to dam znac .Postawilem samochod na kolki i widac bylo ze przegub nie pracuje w osi tylko tak jakby mimosrodowo.Mam nadzieje ze to przegub.W przeciwnym razie 500 stow wydane na marne.Po wymianie poinformuje o efektach.pozdrawiam.
Witam!
juz wiem co boli moja poloweczke... niestety jest to skrzynia biegów .Po rozłaczniu przegubu odpalilem silnik i wlaczylem biegi..1,2,3 ok, 4 i 5 slychac jak wali az sie cala buda trzesie.
Czy ktos ma jakies namiary na sprawdzona firme ktora regeneruje skrzynie biegow ? A juz najlepiej by bylo jak w wojewodztwie warminsko-mazurskim.Pozdrawiam
Mariusz.
Pozwole sobie odswiezyc temat u mnie bylo to samo z tym stukaniem na 4 i 5 biegu.I od co sie okazalo dzis wyszlo na jaw....Z drazka stabilizujacego spadla guma bilo bilo az glowa bolala zalozylem nowa, skrecilem i zrobilem jazde probna ustaly stuki na 4 i 5 biegu ale zaczelo sie na pierwszym biegu przy skrecie w prawo i od co... skrecilem ruszylem gwaltownie i za przeproszeniem uje...al sie przegub od strony kola.A tez myslalem ze to skrzynia pada.takze w szczesciu i nieszczesciu do wymiany tylko przegub.
Ps. sorry za znaki ale mam win angielskiego bez polskich znakow.Pozdrawiam
nie wiem co jest z tym polo !!!! dalem skrzynie do regeneracji, czlowiek zapewanial mnie ze skrzynia jest igła i ze nic nie moze sie w niej dziac .Po ponownym zalozeniu zero zmian ,caly czas stuki .Odeslalem ja do czlowieka bo dawal na to gwarancje, dogadalem sie ze jesli ma druga to niech przysle.Zamontowalem inna i co ? zero zmian...kolejna skrzynia ma takie same objawy tzn. stuki na 4 i 5 biegu.Nie mam juz sil.Przegub wporzo, skrzynia niby tez a ciagle cos wali.Rozpedzam samochod do okolo 80-90 km/h i slysze stuki, puszczam gaz lub wciskam sprzeglo .. jak makiem zasial cisza.Dodaje gazu a tu ciagle regularne stuki.
Pomóżcie bo sam juz nie wiem co moze byc.Mechanik ktory demontowal i montowal skrzynie mowil, ze sprzegło jest igla.Czy w waszych polo 1,4 TDi po zapieciu biegów tez słychac takie rzężenie ? masakra z tym jest, autko ogolnie super, zadbane, malo pali , przyspieszenie przyzwoite tylko ta skrzynia strasznie mnie wk......a .Moze ktos mial podobny problem?
Pozdrawiam.
Polo 1.4 tdi stukanie uchwytu węża nagrzewnicy na zimnym silniku lub podczas jazdy i zmiany biegów z powodu odkręcenia się jednej nakrętki .Stuk słuchać w środku w aucie w bliżej nieokreślonym miejscu pod deską rozdzielcza.https://www.youtube.com/watch?v=k0IjREnZx90