Witam, mam problem z Polo 9n silnik 1.4 16v AUA, rok 2002. Samochód szarpie, nie ma mocy, potrafi zgasnąć na drodze, dziwny objaw jak by palił na jeden cylinder, czasami nie reaguje na pedał gazu. Komputer pokazuje spalanie w granicach 11-13 l/100km. W czasie jazdy na 4 lub 5 biegu czuć szarpanie. Przy odpaleniu na zimnym silniku falują obroty, jak złapie temperaturę obroty stabilizują się, czuć w spalinach zapach benzyny. Wymieniłem wszystkie filtry, olej i płyny. Wyczyszczona odma, nowe świece, zmieniona cewka na inną używaną, umyta przepustnica i zrobiona adaptacja, wyczyszczone wtryski, wyczyszczony kolektor ssący. Ciśnienie na pompie ok. 3.5 atm, ciśnienie na cylindrach w miarę równe ok. 9 atm. Wymieniony kompletny rozrząd, oczyszczony zawór EGR (był zaślepiony). Silnik bardzo szybko osiąga temp. 90 stopni. Może ktoś miał podobny problem i może podzielić się spostrzeżeniami, za co z góry serdecznie dziękuję.
[quote=""adr3""]Zapomniałem dodać kable też były wymieniane, a VAG nie pokazuje błędu cewki.[/quote]
VAG Ci nie pokaże bezpośredniego błędu z cewki. Pokaże Ci co najwyżej wypadanie zapłonu. Ostateczna diagnoza po takim błędzie jest już tylko w ręku mechanika.
Jeżeli widzisz, że wypada Ci zapłon na 3 cylindrze, zamień dwie cewki miejscami. Tę z 3 cylindra i inną z 1 lub 2. Skasuj wcześniej oczywiście ten błąd z pamięci sterownika. Jak Ci znowu zacznie szarpać, podłącz znowu VAGa. Zobaczysz czy pokaże znowu wypadanie zapłony z 3 cylindra, czy może z tego innego. W ten sposób będziesz mógł wskazać, lub wyeliminować problem z cewką.
Ale w AUA nie ma cewek takich jak u nas ze na kazdym cylindrze osobna cewka. Tam jest jedna cewka i od niej idą przewody na kazdą świece. A może zrób test sondy lambda. Może po prostu daje falszywy sygnał i daje za dużo paliwa przez co zalewa silnik.. i nie zawsze wtedy pojawia się błąd..
oto jak przeprowadzić test : http://www.vagclub.pl/test-sond-lambda- ... t1946.html
Co do testu sondy ja słyszałem dużo łatwiejszy sposób.. wpinamy VAG'a wchodzimy w silnik, grupe 1 i tam na 3 pozycji jest pokazane napięcie sondy.. jeżeli waha sie od 0-1V to jest git, jak pokazuje więcej albo stałe 1 to do wymiany..
[quote=""Mati_9N""]Nie wiem jak w AUA ale u mnie znajduje się z prawej strony głowicy ,jest dwu pinowy. U Ciebie powinien być w podobnym miejscu[/quote]
Dzięki kolego za pomoc, ale czy mógłbyś napisać o jaki konkretnie czujnik chodzi (temperatury wody, powietrza) ??