[9N] Duży pobór prądu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

S
SymbianX
Newbie
Newbie

[9N] Duży pobór prądu

Post autor: SymbianX »

Witam !

Jakis czas temu zaczal mi sie regulatnie wyladowywac akumulator. Autko postało dzien, dwa nie odpalone i aku siadał. Wkurzylem sie i myslalem zeby kupic nowy aku, jednak sprawdzilem jaki prad pobiera na wylaczonym silniku.

Autko na wyl. silniku pobiera 0,36A, czyli 360mA, SPORO !
Dzis odlaczalem po kolei bezpieczniki i wyszlo mi ze:

- gdy wyjalem bezp. nr 51 to pobor spadl do 0,12A - ten bezp. odpowiada za Radio w aucie

- gdy wyjalem jeszcze bezp. nr 30 (ten samochodzik z piorunem) to prad spadl do 0,07A.

czyli wychodzi na to ze radio pobiera mi 240mA a bezpiecznik nr 30 pobiera mi 50mA.

DLACZEGO TAK JEST ?

W dodatku zaswiecila mi sie pare dni temu kontrolka od silnika (ta pomaranczowa przy predkosciomierzu).

Nie wiem co dalej robic.... Moze jutro podlacze pod VAG-a i sprawdze jakie bledy znajduje bo teraz laduje mi sie aku.
Macie jakies typy co moze byc nie tak ? Radio az taki prad pobiera gdy jest wylaczone ? Dziś je odlaczylem i wlozylem bezpiecznik to faktycznie pobor pradu byl 0,12A zatem to wina radia (nawet na wylaczonym tyle bierze).
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Niestety mam ten sam problem. Fachowiec - elektryk zmniejszył z 0,39 do 0.25. No i po 3-4 dniach stania aku (64Ah) pada. Następna wizyta u fachowca już zaplanowana. No chyba, że ktoś z was ma jakąś sugestię, please :D

Pzdr.
k
krzychobal
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krzychobal »

witam.Jeśli radio rozładowuje akumulator to jest źle podłączone.Nowoczesne radia mają dwa +. Jeden na stałe zasilanie do podtrzymania pamięci a drugi do uruchamiania radia po stacyjce .Po wyjęciu kluczyka radio powinno się wyłączyc.Być może u ciebie jest stałe połączenie z zasilaniem /przwód żółty i czerwony są połączne razem pod przewód zasilania/ i radio gra bez wkładania kluczyka do stacyjki.Niestety powoduje to rozładowywanie akumulatora. więcej danych na ten temat szukaj w działach car audio lub na elektrodzie pl
a
art123
Newbie
Newbie

Post autor: art123 »

Witam,
w trakcie sprawdzania poboru prądu należy odłączyć kostkę od zamka pokrywy silnika.
S
SymbianX
Newbie
Newbie

Post autor: SymbianX »

o ktorej kostce mowisz ? o tej przy akumulatorze ?
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote=""SymbianX""]o ktorej kostce mowisz ? o tej przy akumulatorze ?[/quote]
Kostka przy zamku maski - na środku pasa przedniego - za grillem. Tam jest dołączona kostka - daje sygnał o otwarciu maski. Przy otwartej masce pobiera niewielki prąd. (na pewno nie większy niż 100mA) - jak u siebie nic nie odłączałem, to taki pobór miałem.
a
art123
Newbie
Newbie

Post autor: art123 »

o ile dobrze pamiętam to otwarta maska = ok 130mA
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Chociaż mam wyjątkowo wypasiony model. Kostku przy zamku maski nie mam. Pomogła podpowiedź z podłączeniem radia. Teraz po uśpieniu się wszystkich systemów pobór prądu jest w granicach 0,01.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Pozdr.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”