Czy jest jakaś alternatywa dla kolektora wydechowego pod silnik 1.6 AEE oznaczonego symbolem 032 253 033H. Szukam, szukam i nie mogę nikaj znaleźć. Czy będzie pasował inny? Ponieważ i tak czeka mnie swap z AEX na AEE kolejne pytanie, gdzie montowana będzie teraz sonda lambda, w AEXie była z boku kolektora - gdzie będzie podłączona teraz?
[quote="_edi"]gdzie montowana będzie teraz sonda lambda, w AEXie była z boku kolektora[/quote]
Dziwnego miales tego AEX'a ja mam sonde za kolektorem, praktycznie pod przednia belka (chociaz mam watpliwosci czy to fabryczne rozwiazanie).
Może w AEXie też było kilka rodzajów kolektorów - ja w każdym razie miałem/mam ten z sondą z boku.
Tak czy inaczej nie rozwiązuje to mojego problemu z brakiem kolektora tego którego szukam do AEE, ewentualnie alternatywy o ile jakaś jest.
U mnie w AEE jest daleko za kolektorem w okolicach sanek zawieszenia. Alternatywa jest: 4-2-1, ja tak zrobiłem bo udało się wyrwać Racelanda za 1/3 ceny więc da się. Niestety ciężko znależć ori kolektor w dobrym stanie bo one mają tendencję do pękania, a mało kto umie pospawać to tak zeby na dłużej starczyło. W AEE ori kolektor jest 2 częsciowy: góra żeliwny odlew i dół przykręcany rurowy zintegrowany ze złączkami elastycznymi
Też szukam kolektor 032 253 033h do 1,6 niestety pękł w połowie, jest szczelina i lekko puszcze spaliny. Lub szukam jakiejś alternatywy do niego. Czy w grę wchodzi tylko używany oryginał czy jakis dorabiany kolektor.
Wiem że kolektor od 1,4 jest mniejszy wpadła mi osłona od 1,4 bo moja jest już mało elegancka i rozstaw otworów był mniejszy. Kolektor 1,6 to 4 -2- 1. Czy można coś z kolektorem do 1,6 zrobić, aby uzyskać poprawę "pracy silnika"