[Variant] Tarcie hamulca po uderzeniu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
grinch
Raczkujący
Raczkujący

[Variant] Tarcie hamulca po uderzeniu

Post autor: grinch »

Witam
wczoraj na trasie nieoczekiwana przygoda: mianowicie najechalem na pas rozdzielejący jezdnie, cos jakby wysepka na trasach tyle ze ta nie byla oznaczona i po ciemku z dosc duzą prędkoscią niestety ją trafilem lewym kołem. Autem podbilo i dosc glosno hukneło. Do rzeczy: jak dociskam hamulec mocniej to slychac wyrazne tarcie w lewym kole jakby zuzytego klocka o tarcze. Nie jest ot jednak ciągłe tj nie wystepuje za kazdym razem. Sciagłem koło ale nie widać zeby tarcza byla skrzywiona przynajmniej na oko ale minimalnie trze no i jakby ruchoma jest lekko czesc od piasty?. Nie wiem tylko czy to tak ma być? -> patrzec filmik. W prawym kole jak obracam tarcze kreci sie cala póloś, a w lewym (te ktore dostalo) jest inaczej - półoś sie nie kręci. zastnawiam sie w takim wypadku teraz czyli co mam napęd na jedno koło, czy żle myślę? Podpowiecie coś ciekawego i czy ten "korpus" powinien miec taki luz?
http://www.youtube.com/watch?v=YbsWo3x4JM0
Ostatnio zmieniony 09 paź 2012, 22:45 przez grinch, łącznie zmieniany 1 raz.
.: Rowy Drink Team :.
www.rowy-rescue.pl
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Po pierwsze popraw tytuł tematu zgodnie z regulaminem :closedeyes:

Patrząc po filmiku masz chyba urwaną śrubkę którą przykręca sie tarczę - oprócz 4-ech śrub mocujących koło, jest jedna mała m6 właśnie ;)
Jak masz koło przykręcone to tarcza jest przez nie trzymana i dociśnięta więc luzu nie ma

[quote=""grinch""]takim wypadku teraz czyli co mam napęd na jedno koło, czy żle myślę?[/quote]
źle myślisz- bo byś nigdzie nie zajechał :grin:

A co do ocierania to cóż- sprawdź, czy wahacza nie zagiąłeś, albo czy blacha za tarczą nie ociera :scratch:
Awatar użytkownika
Marcinek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Marcinek »

Tak jak Krzychu mówi nie masz śruby wkręconej co trzyma tarcze do piasty;) i dlatego trze ponieważ podczas jazdy tarcza stoi a reszta się kręci ;) wkręć to i job done :)

Poza tym z tego co widzę (chyba ze mam wadę wzroku) nie masz blaszek trzymających klocków ;)
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""Marcinek""]dlatego trze ponieważ podczas jazdy tarcza stoi a reszta się kręci [/quote]
Przemyśl to jeszcze raz :blush2:
:crazy:
Bo tak nie jest :D jakby tarcza miała sie trzymać na śrubeczce m6 to dawno by ją ścięło przy hamowaniu :D

[quote=""Marcinek""]Poza tym z tego co widzę (chyba ze mam wadę wzroku) nie masz blaszek trzymających klocków [/quote]
to moze byc przyczyna hałasowania hamuca przy hamowaniu :)

Brzeg tarczy jest miejscowo zarysowany - widac przy obracaniu i to pewnie gdzieś haczy :scratch:
Ostatnio zmieniony 09 paź 2012, 17:39 przez krzychu20, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcinek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Marcinek »

Moze i masz racje :D dziś nie myśle dobrze :p
Awatar użytkownika
grinch
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: grinch »

dzieki za podpowiedzi
blacha za tarczą nie jest zgięta, bynajmniej wygląda tak samo jak ta z prawego koła.
to chyba stanie na tym ze podjade do jakiegos mechanika, czy mozna jakos samemu sprawdzic czy wahacz nie dostal? - bez kanalu raczej nie da rady ..
co do blaszek od klocka, nigdy ich tam nie bylo jak dobrze pamietam a mam variata od 1,5 roku
to w koncu wkrecac te srube m6 czy jak?
.: Rowy Drink Team :.
www.rowy-rescue.pl
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

blaszki chyba powinny być w moją Variacie na 99% są ;)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”