kontrolka ABS

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
msk
Newbie
Newbie

kontrolka ABS

Post autor: msk »

Witam. Przeszukalem forum, ale nic raczej nie odpowiada moim problemom, a jesli tak to przepraszam za podobny temat.

Mam problem z ABS'em i układem hamowania w Polo 6N rocznik 98 1.4 benzyna. Przedwczoraj podczas jazdy padał bardzo silny deszcz. Zrobiłem tego dnia Polą jakies 50 km i wyłączyłem na chwile silnik. Po ponownej próbie odpalenia jakieś 20 minut później, jak zwykle po przekręceniu kluczyka zapaliły się wszystkie kontrolki po czym zgasły i odpaliłem autko. Przejechałem jakieś 50 metrów rozpędzając się do prędkości maksymalnej z 15 km/h (akurat wyjeżdalem z parkingu) i zapaliła się kontrolka ABS. Stanąłem gdzieś na poboczu, wyłączyłem silnik i włączyłem go ponownie. Kontrolka jak zawsze zgasła, ale po przejechaniu kawałka znowu się zapaliła. Musiałem wrócić do domu jakieś 40 km. Podczas trasy czułem, ze pedał hamulca czasami staje się bardzo twardy, a czasami jest bardzo miękki. Ale jakbym go nie wdusił siła hamowania była normalna. Do domu dojechałem. Niedawno wymieniałem klocki i tarcze z przodu wraz z płynem hamulcowym. Wczoraj sprawdziłem poziom płynu i jest w porządku. Sprawdziłem też nieszczelność układu hamulcowego poprzez "wizję lokalną" i poprzez wciskania pedału hamulca na wyłączonym silniku. Wszystko wydaje się być ok. Dziś pojadę na VAG'a, mam nadzieję, że prawdę mi powie. Ale czy macie może jakieś sugerowane przyczyny usterki? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ja mam to samo co u ciebie, problem ten ignoruje bo nie chce mi się bawić w odkręcanie i wymianę czujnika,
Vagcom pokaże ci który to czujnik, u mnie pokazał że to jest w tylnim lewym kole,
jak jest deszcz to się świeci, czasem jak po wertepach pojadę to gaśnie, zależnie od wielu czynników się ta kontrolka zapala,
Przyczyna: Czujnik albo nie łączy albo się popsuł, nie ma sygnału do kompa i trzeba wymienić, żeby nie zaświecało ci się to podczas jazdy, w ASO taki czujnik kosztuje kupę kasy tj. jakieś 340 zł, nie wiem może jakiś używany znajdziesz albo taniej jakoś gdzieś.....na allegro czy cuś.
Jeśli jest to przód to często przez zabrudzenie łapie błędy, można wyczyścić spokojnie, jeśli to tył to nie wiem bo nie rozbierałem tego jeszcze,
Raz się świeci a raz nie, mam go w d***e
Nie ma to negatywnego wpływu na jazdę, możliwe że na hamowanie, bo ABS się może nie aktywować podczas ostrego hamowania, w sumie ABS na czas zimowy się przydaje, normalnie jest to zbędne.
Także możesz wymienić ten czujnik lub nie hamulce powinny działać, nie martw się. :cool2:
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Najpierw niech wypowie się VAG :) Możliwe że to coś z czujnikami. Zabrudziły się albo padły. Jak już sprawdzisz to podaj kod błędu, będzie wiadomo coś więcej.
m
msk
Newbie
Newbie

Hmm.. ;) Jade za chwile na VAG'a to wieczorem dam znac co i jak. Jak patrzylem na ceny czujnikow na popularnym allegro to sa zroznicowane i nie wiem tak naprawde czym sie roznia. Jedne kosztuja 10 zlotych inne 200. Ale najpierw sprawdze co jest nietak ;) Dzieki Panowie za pomoc i odezwe sie jeszcze ;)

-- Czw Lip 23, 2009 4:49 pm --

Panowie byłem na VAG'u i okazało się, że wyskakuje błąd: pompa ABS - sporadycznie. Powiedziano mi, że owa pompka chwilowo się zawiesiła i stąd ten błąd. O ile dobrze spisałem kod błędu to: 01276. W każdym razie, co można z tym zrobić i czy można samodzielnie się do tego dobrać? Dodam jeszcze tylko, że podczas, gdy jechałem do Bydgoszczy kontrolka znów się nie paliła, a po VAG'u jak na złość zapaliła się ponownie i paliła się aż do momentu zgaszenia zapłonu :(
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Trzeba wykasować babola i sprawdzić czy nie pojawi się znowu. Po wykasowaniu przetestuj ABS VAG'iem i po sprawie. Najlepiej znajdź kogoś z forum, z twojej okolicy, kto ma VAG'a i ci w tym pomoże. A wykasowanie to jest chwila :)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

błąd 1276 Pompa hydroagregatu ABS - V64, Pompa hydrauliczna ABS - V64
Trzy te same błędy i ta sama przyczyna, poczytaj.Może to lekarstwo na twój problem.
sprawdź też koniecznie wszystkie bezpieczniki na akumulatorze i w skrzynce,
czasem potrafią zaśniedzieć i cuda potem się dzieją.....
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1144937.html
http://seat-ibiza.pl/viewtopic.php?t=14786
http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=15273
civic r18a2/407 1,6 HDi
m
msk
Newbie
Newbie

dzieki Panowie, aktualnie w Bydgoszczy szaleje burza tak wiec zajme sie tym jutro ;) Bylem u znajomego i skasowal blad, jednak po rozpedzeniu sie do predkosci ktora "aktywuje" ABS mianowicie 20km/h kontrolka znow sie zapala. I tak w kolko. Jutro sprawdze te bezpieczniki, a teraz wezme sie do lektury powyzszych linkow.

-- Pią Lip 24, 2009 2:18 pm --

Dzis obejrzalem bezpieczniki. Te w środku wszystkie są ok, a te na aku były faktycznie nieźle zaśniedziałe. Pojechałem na stację kupić bezpieczniki, ale w trakcie jazdy nic z kontrolką ABSu sie nie działo, wszystko niby w porządku. Widać, że jak samochód postoi przez noc to potrzebuje kilkudziestu kilometrów, żeby ABS zaczął odmawiać posłuszeństwa. Bezpieczniki na aku i tak wszystkie cztery wymieniłem. Zobaczymy jak to będzie dalej. ;)

-- Pon Lip 27, 2009 9:48 am --

Witam ponownie. Chciałem serdecznie podziekować za pomoc ;) Odpukać, po wymianie bezpieczników na akumulatorze i po dociśnięciu wszystkich z skrzynce wszystko chodzi jak trzeba, a ABS nawet nie pisnął słówka, żeby mnie wkurzyć ;P Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
mgodles
Newbie
Newbie

Post autor: mgodles »

kolego skoro się zapalała to niedługo zapali ci się na stałe ja też tak miałem na początku zapalała się i gasła nawet na dłuższy czas ale kiedy było wilgotno zapalała się na nowo aż zapaliła się na stałe .czujniki najczęściej padają na przodzie jeżeli przdzwoniłes w krawężnik jakimś kołem to właśnie tam pada ci czujnik koszt przedniego czujnika to 180zł z wymianą i sprawdzeniem na komputerze
m
msk
Newbie
Newbie

no nie wiem czy sprawdza sie Twe teorie. Wczoraj zzrobilem 400km w ulewie i jakos wszystko jest ok ;) pozyjemy, zobaczymy ;) Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”