[6N] Dopasowanie wybieraka do skrzyni

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

c
cineslaw
Raczkujący
Raczkujący

[6N] Dopasowanie wybieraka do skrzyni

Post autor: cineslaw »

Witam w ostatnim czasie nabyłem VW Polo 6N rok 1998, silnik 1.4 wielopunktowy wtrysk.

Ostatnio miałem problemy ze skrzynią i postanowiłem ją zmienić. Mam teraz problem z połączeniem skrzyni z wybierakiem.
Oryginalnie wybierak powinien być na dwie linki, tylko że przy zakupie skrzyni zostałem zmylony przez sprzedawcę i zakupiłem skrzynię od seata ibizy wszystko miało pasować lecz z tego co się zorientowałem skrzynia ta nie posiada odlewu do którego mocuje się taki wihajster http://allegro.pl/vw-polo-n6-1-0-1-4-mp ... 25006.html najzabawniejsze jest to że ta nie pasująca skrzynia jest już założona na aucie. Teraz moje pytanie do was jak połączyć skrzynię z wybierakiem i jaki powinien to być wybierak. Skrzynia z tego co mi wiadomo jest od starszego modelu gdzie wybierak nie był na linki. Szukałem takiej przeróbki na internecie lecz nic konkretnego nie znalazłem. Sam bym coś pokombinował ale nie mam wybieraka od starszego modelu a jeżeli nie miał by pasować to nie chcę na darmo wydawać pieniędzy. Może ktoś robił już taką przeróbkę proszę o pomoc tych którzy wiedzą o co chodzi.
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

Wiem, ze ktoś w jakimś temacie pisał o tym że montował ten wichajster (od skrzyni na 2 linki) do skrzyni na pręt i linke, dorabiał jakies mocowanie, ale stwierdził ze wyszło to prowizorycznie i nie miało nic wspolnego z precyzyjną zmianą biegów... niestety nie mogę tego teraz znaleźć.
W Twoim wypadku, jeśli skrzynie masz już na aucie... najlepszym rozwiązaniem była by wymiana mechnizmu który masz, czyli tego na 2 linki, na mechanizm na pręt i linkę, mechanizm taki to koszt rzedu ok 100zł, na szrotach ok 40zł (ostatnio sam taki nabyłem). Jednak trzeba by zobaczyc czy wózek pod silnikiem ma takie specjalne oczko na mocowanie tej jednej linki...
Obrazek

No chyba ze wymiana skrzyni to nie jest problem :crazy:
Każde inne rozwiązanie będzie druciarstwem wg mnie.
c
cineslaw
Raczkujący
Raczkujący

Właśnie myślałem nad kupnem tego starszego typu żeby był pręt i linka ale nie wiedzialem czy to się zgra wszystko, muszę sprawdzić czy mam tą dziurę w kołysce na linkę zaraz będę patrzył jak podeślę fotkę to zobaczyłbyś czy pasowała by ta kołyska moja czy też musiał bym ją wymienić??
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Wg mnie mimo, iż posiadasz nowszy mechanizm to wózek powinien być standardowy czyli ten sam, ale dobrze by było się upewnić.
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

[quote=""Jacoo""]Wg mnie mimo, iż posiadasz nowszy mechanizm to wózek powinien być standardowy czyli ten sam, ale dobrze by było się upewnić.[/quote]

ławy się różnią więc wymagana jest zmiana
c
cineslaw
Raczkujący
Raczkujący

Panowie dzięki za cenne uwagi, są dla mnie bardzo pomocne prosił bym was jeszcze jeśli macie chęć pomocy czy mogli byście przesłać fotkę wybieraka i kołyski żebym był pewny że kupiłem odpowiednie ponieważ nie chcę znowu wpędzać się w koszty niepotrzebnie, lub jeśli ktoś z was posiada te części to mógłbym odkupić za rozsądną cenę?
c
cineslaw
Raczkujący
Raczkujący

mam zdjęcie jak jest to zamontowane w seacie i tutaj wydaje mi się że jest tylko pręt a jak ja kupię kasetę z prętem i linką to gdzie tą linkę się mocuje? :niewiem:

Obrazek
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Powiem Ci że nie wiem, całkiem możliwe, patrząc po allegro, że do Seatów były montowane inne mechanizmy, na sam pręt, skoro masz skrzynie z seata... to i mechanizm też by musiał być z seata, bo jeśli zamontujesz mechanizm z VW na pręt i linke, a nie podłączysz tej linki to nie będziesz mieć precyzji, nie mówiąc już o okropnie długim ruchu gałki w celu wbicia biegów... szukałbym mechanizmu od Seata... pytanie czy spasuje montażowo... tego nie wiem :niewiem:
c
cineslaw
Raczkujący
Raczkujący

Czy ktoś mógłby pomóc wrzucając fotkę podłączenia wybieraka do skrzyni w polówce na pręt z linką to będzie dla mnie bardzo pomocne. :bow:
c
cineslaw
Raczkujący
Raczkujący

Na forum polo nikt nie ma możliwości zrobienia jednej fotki jejku innym razem może ja będę mógł komuś pomóc

Panowie pomóżcie potrzebującemu.. :D

Zamykam wątek poradzę sobie sam.
Awatar użytkownika
VWV
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: VWV »

Tak jak już koledzy wyżej wspomnieli ... musisz kupić kasetę z wybierakiem na pręt (bez linki).
Sama wymiana nie jest skomplikowana... ale trochę trudniej jest na koniec ustawić biegi żeby precyzyjnie to hulało bo pręt wybieraka obija się o tunel i sanki - ale da radę to ogarnąć.

Jak wiesz, temat już przerabiałem osobiście więc śmiało szukaj wspomnianej części i zabieraj się za wymianę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”